NAJNOVIJE NA PORTALU

SJEVERNI IBERI ILI KATALONIJA

SJEVERNI IBERI ILI KATALONIJA

20. veljače, 2015.

Sjeverni Iberi
Izložba u Arhitektonskom muzeju u Zagrebu od 24. ožujka do 16. kolovoza 2015.

Napisao: Ivan Raos

 

Arheološka izložba Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja otvara se 24. ožujka 2015. u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predstaviti će reprezentativne primjerke artefakata koje su rabili antički Iberi, poglavito se ističu oni koji su obitavali na sjeveroistoku Iberskog poluotoka.

Zapravo ovaj Projekt teži predstavljanju i popularizaciji baštine željeznog doba u Europi, s naglaskom na tri protupovijesne populacije, kako na Kelte, tako Ibere i Japode. U sklopu projekta organiziraju se još i dvije velike izložbe kojima su organizatori Katalonski arheološki muzej i Arheološki muzej u Zagrebu.

Izložba je inače dio europskog projekta ArCAFE (ARCHÉOLOGIE et CULTURES de l’ÂGE du FER en EUROPE – ARHEOLOGIJA I KULTURE ŽELJEZNOG DOBA U EUROPI) koji je prihvaćen za financiranje 2013. godine u sklopu programa CULTURE 2007-2013. Koordinator projekta je Centre national de la recherche scientifique (CNRS) – Maison de l’Orient et de la Méditerranée-Jean Pouilloux (Francuska), a partneri su Site archéologique Lattara – Musée Henri-Prades de Montpellier (Francuska), Arheološki muzej u Zagrebu te Museu d’Arqueologia de Catalunya (Španjolska – Katalonija).

Zagrebačka izložba o Japodima popraćena je dvojezičnim katalogom, stoga jer je tijekom 2014. i 2015. godine bila pokazljivo izložena u Francuskoj (Montpellier – Lattes) i Španjolskoj (Gerona), dok će katalonska izložba biti predstavljena u Zagrebu tijekom proljeća i ljeta 2015. godine i, ostat će otvorena za posjetitelje do 16. kolovoza 2015.

 

Predromanski narodi

 

Većina izložaka pripada zbirkama različitih ogranaka Arheološkog muzeja Katalonije, ipak na izložbi bit će predstavljeni i iznimni predmeti iz drugih katalonskih muzeja (Barcelona, Empúries, Olèrdola), ali i novo otkriveni još ne objavljeni nalazi s arheoloških istraživanja koja su u tijeku.

Na izložbi će biti prikazano više od 200 predmeta s pratećim tekstovima i audiovizualnim sadržajima, među kojima su pojedini koji će ipak ovom prigodom prvi put biti predstavljeni javnosti.

Sjeverni Iberi se razlikuju po svojim kulturnim, svjetonazorskim i životnim specifičnostima od ostatka iberskog svijeta, što je uvelike primjetno vidljivo i po bliskoj povezanosti s galskim susjedima ali i s keltskim kontinentnim svijetom. Bili su nastanjeni i smješteni na sjeveroistočnom dijelu Iberskog poluotoka kojeg danas zovemo Katalonijom.

Iberi su bili predromanski narod na rubu Zapadne Europe. Razvili su izrazito raspoznajnu civilizacijsku kulturu duž mediteranske obale Iberskog poluotoka tijekom razdoblja od pola tisućljeća, pri tomu održavali bliske kontakte s drugim narodima Grcima i Kartažanima.

 

Drugi punski rat

 

Zaista su bili napredna civilizacija sa svojim jezikom i pismom, a živjeli su kao neovisna plemena sve do invazije Rima kad je njihov prostor (ozemlje) postalo poprište Drugog punskog rata. Plemstvo koje su činili ratnici vladalo je nad seljacima i obrtnicima. Uz primjetan urbani razvoj uz napredne tehnologije, bilo metalurgije, ili lončarskog kola, uporabu novca i pisma uz specifičan umjetnički izričaj osigurali su Iberima mjesto među vodećim europskim kulturama željeznog doba.

Zapravo ovom izložbom nastoji se što ozbiljnije i preglednije prikazati ključni aspekti ove bitne europske civilizacije, ukazati na njihov teritorij i političku organiziranu strukturiranost, način ratovanja, jezik i pismo, tehnologiju kojom se ova stara civilizacija služila i svakodnevni običaji, pa čak i moda.

Izložba posebnu pažnju pokazljivo pridaje novim spoznajama o kultu dekapitacije, odnosno nalazima koji se datiraju u 3. stoljeće prije Krista. Moguće zato jer baš su ta spektakularna otkrića omogućila i 3D rekonstrukcije lica poginulih iberskih ratnika, koje ćemo ubrzo vidjeti na ovoj velikoj izložbi u Zagrebu.

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code