SJEĆANJE NA JANKA BOBETKA IZ CRNCA

SJEĆANJE NA JANKA BOBETKA IZ CRNCA

29. travnja, 2017.

 

 

Crnac danas ima 240 stanovnika, od kojih su šesnaest mještana dragovoljci Domovinskoga rata, a najpoznatiji je upravo po generalu Bobetku i prvom predsjedniku HDZ-a Siska iz 1989. Ivanu Radičeviću. Iz Crnca je potekao i jedini poginuli pripadnik prve dragovoljačke postrojbe 57. bojne ZNG-a Robert Živković, koji je na obrambenom bedemu Komareva smrtno stradao 2. studenoga 1991.

Napisao: Josip Frković

Polaganjem vijenaca i cvijeća, te paljenjem svijeća kod središnjega raspela na gradskom groblju Viktorovcu i obiteljskoj grobnici, ratni suborci iz Drugoga svjetskog i Domovinskoga rata, brojni Siščani i članovi veteranskih udruga odat će u subotu 29. travnja počast stožernom generalu Janku Bobetku, koji je preminuo 29. travnja 2003. Bilo je to u vrijeme kad su haški istražitelji, spremajući tajnu optužnicu Carle del Ponte „za zajednički zločinački pothvat na ratištu Like“, teško bolesnoga zaslužnog domoljuba i vojskovođu HV-a nastojali lišiti slobode i odvesti pred nepravedno političko haško sudište izjednačavanja krivnje srpskoga agresora i branitelja hrvatske slobode.

Ulica Janka Bobetka

U povodu 14. obljetnice smrti legendarnoga hrvatskog generala, u rodnom Crncu, negdašnjoj ulici poljoprivredno-radničkoga naselja na obali Save koja nosi ime Janka Bobetka, održat će se sveta misa zadušnica. U filijalnoj kapeli sv. Mihovila župe sv. Marije, čiju je gradnju još za trajanja Domovinskoga rata potaknuo upravo stari hrvatski partizan, antifašist i član HDZ-a, misno slavlje – kako se očekuje – predslavit će mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački.

Dvanaest strijeljanih domobrana

Molitvama će se sudionici euharistije u Crncu prisjetiti i poratnoga partizanskoga zločina, kada su 7. svibnja 1945. „oslobodioci“ iz 45. srpske udarne divizije divljački strijeljali 12 teško ranjenih domobrana iz Opće bolnice dr. Ive Pedišića i tijela im nizvodno od sela bacili u rijeku Savu. Na taj zločin komunističkoga režima od prošle godine trajno podsjećaju „Križ istine“ i spomen-ploča u njegovu podnožju. Crnac danas ima 240 stanovnika, od kojih su šesnaest mještana dragovoljci Domovinskoga rata, a najpoznatiji je upravo po generalu Bobetku i prvom predsjedniku HDZ-a Siska iz 1989. Ivanu Radičeviću. Iz Crnca je potekao i jedini poginuli pripadnik prve dragovoljačke postrojbe 57. bojne ZNG-a Robert Živković, koji je na obrambenom bedemu Komareva smrtno stradao 2. studenoga 1991. Živkovićev otac Ante i Tomislav Muhar, dragovoljci Domoviskoga rata i članovi sisačkoga „Hrvatskog domobrana“, u čast hrvatskim stradalnicima kroz stoljeća postavili su nedavno mramorni spomen-kamen kraj Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code