SJEĆANJE NA ANTU PARADŽIKA

SJEĆANJE NA ANTU PARADŽIKA

22. rujna, 2019.

Prije 28 godina, 21. rujna 1991. mučki je ubijen Ante Paradžik (Ljubuški, 10. veljače 1943.- Zagreb, 21. rujna 1991.), jedan od Junaka hrvatskog Domovinskoga rata.

Ove godine je nažalost i peta obljetnica smrti njegova sina Mislava Paradžika, koji je tragično okončao svoj mladi život  na sam Božić, 25. prosinca 2014.,  i koji nikada nije mogao prežaliti smrt svoga oca, a poglavito  način na koji je ni kriv ni dužan ubijen, iz zasjede, nadomak Zagrebu.

Smrt Ante Paradžika, jednog od najpoznatijih HOS-ovaca, načelnika Ratnog stožera HOS-a, jednog od osnivača HDZ-a, još je do danas nažalost misterija, jer nisu ga ubili četnici protiv kojih se borio, već neki hrvatski (?) policajci, kad se vraćao sa stranačkog skupa i nadomak Zagrebu.

Bio je proganjan i u vrijeme komunizma, jer je bio jedan od vođa studentskog pokreta  i organizator poznatog studentskog štrajka 1971., u vrijeme Hrvatskog proljeća. Zbog toga je 1972. osuđen na tri godine zatvora, koji je odležao u Lepoglavi do zadnjeg dana.

Kad bi Tito dolazio u Zagreb znao je i po četiri-pet dana iz „preventivnih“ razloga završavati u zatvoru.

Godinama su mu proganjali i šikanirali i cijelu njegovu obitelj, prijatelje i poznanike. Devetnaest godina nije mogao dobiti putovnicu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Zanimljivo je da ga je 1972. „hapsio“ tadašnji javni tužitelj Slobodan Budak.

U zatvoru je, nevin, prošao najgore i najteže strahote.

Nikad nitko zbog toga nije odgovarao, već dapače neki njegovi progonitelji (ali i ne samo njegovi) danas se mogu susresti na važnijim političkim i inim funkcijama, kao „bilo je takvo vrijeme“.

Uvijek je sanjao slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu. S toga se od prvih dana, na Tuđmanov poziv, priključio borbi za slobodu.

Tko bi vjerovao da će ga pogoditi metak od onih kojih se najmanje nadao?

Međutim, danas se iznimno puno raspravlja o pozdravu „Za dom spremni“. Bio je to i ratni pozdrav onih koji su sudjelovali u Domovinskome ratu. S tim pozdravom se odlazilo u Vukovar i druge krajeve, s tim pozdravom se ginulo.

Nije li i zbog tog pozdrava Ante Paradžik već u rujnu 1991. dobio metak?

Mladen Pavković T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 22 rujna, 2019, 19:41

  Samo slijepac ne vidi kako je UDBA( Perkovićevi ljudi),radila i dalje Jugo poslove i to kao članovi HDZ-a.Radi Tuđmanove tobožnje pomirbe i danas nam rade o glavi (državi).Vidjelo se najljepše,onda ,kada je Njemačka zatražila ubojice a Milanović rekao “NE”.Takozvani Demokršćani su bili kuš.To što radi Pupi sa Plekijem nije ništa drugo nego potezi za povratak na staro jer su preduvijeti zadovoljeni time što vladaju isti protiv kojih smo se borili pa su čak i “propali”komunisti na vlasti i kada je na njoj HDZ.Izvrsno im ide prijeratni dogovor a glavna parola koje se drže je bila i ostala:Nedamo Ustašama državu! Da su svi Hrvati ustaše,možemo svakodnevno slušati,čitati ili gledati na TV ili u “hrvatskim” filmovima.Naši 130 godina neprijatelji i dalje vode u Hrvatskoj glavnu riječ u svim vidovima života od kulture do sabora i vlade.Ako se nešto s tim u vezi pita,onda se broje krvna zrnca po riječima nekih poluidiota.Da se broje krvna zrnca ali s njihove strane,evidentno je upravo po tome što su brojanjem zrnaca i postavljeni i raspoređeni kakobi nas domoljube držali za muda kao što im služi i mit o Jasenovcu.DOKLE?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 22 rujna, 2019, 11:04

  Bio je veliki čovjek-Hrvat.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code