SISČANI I MOSLAVCI U BLEIBURGU

SISČANI I MOSLAVCI U BLEIBURGU

16. svibnja, 2017.

 

I ove godine ratni stradalnici i članovi veteranskih udruga Siska, Petrinje, Gline, Popovače i Kutine, nazočili su u austrijskom Bleiburgu komemoraciji za stotine tisuća ubijenih hrvatskih vojnika i civila koje pri povlačenju kroz Sloveniju i Austriju engleske postrojbe i pored obećanja nisu zaštitili. Bila je to naredba engleskoga premijera lorda Churchilla časnicima Osme armije koja je prouzročila najveća stradanja u dugoj povijesti Hrvata.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, te paljenja svijeća za poginule, svetu misu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. Politički govor potom održao je novi predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Taj dio komemoracije demonstrativno su napustili saborski zastupnici, dr. Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Autobusom sisačkoga „Autoprometa“ u Bleiburg su doputovali članovi „Hrvatskoga domobrana“ Siska i Popovače, a u glinsko-petrinjskom vozilu i časne sestre Smilja Ćirko i Ines Bagarić, našavši se sa svojim najbližim rođacima koji žive izvan domovine. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code