SISAČKI DOMOBRANI U VOĆINU

SISAČKI DOMOBRANI U VOĆINU

14. prosinca, 2016.

 

 

Osim na tlu Slovenije, Hrvatske, BiH i Jugoslavije, tijekom i poslije Drugoga svjetskog rata, ali i za agresije Srbije na Hrvatsku u Domovinskom ratu, Srbi su i u svjetskim razmjerima ostali zabilježeni kao čudovišni počinitelji ratnih zločina. Podsjetimo se samo Hude Jame, Pečovnika, Krakovske šume i Teznoga, te Vukovara, Baćina, Škabrnje i Voćina. Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca 1991., srpski su četnički teroristi podno Papuka zvjerski ubili 47 civila i tri policijska branitelja, dok je eksplozivom potpuno razorena župna crkva Pohoda BDM iz 15. stoljeća. Tim je povodom u svetištu Gospe Voćinske, uza sudjelovanje više tisuća sudionika iz cijele zemlje, održano 8. hodočašće hrvatskih branitelja, pripadnika vojske i policije, te njihovih udruga.

Nakon hodnje do Prebende, održana je pokorničko-molitvena porcesija do crkve Gospe Voćinske, u kojoj je predvoditelj euharistijskoga slavlja bio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić u zajedništvu s mons. Antunom Škvorčevićem, mons. Vjekoslavom Huzjakom i mons. Jurom Bogdanom, požeškim, srijemskim, bjelovarskim i vojnim biskupom.

Iza svete mise, održana je komemoracija voćinskim mučenicima, na kojoj su govorili dr. Mate Granić i general Tomo Medved, izaslanici predsjednice države i Vlade RH, koji položili vijence i zapalili svijeće za žrtve zločina od pred četvrt stoljeća. Komemoracijskim svečanostima nazočili su ove godine i članovi sisačkoga Ogranka „Hrvatskoga domobrana“. Njegov predsjednik i član Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnoga društva, Josip Frković, predsjednik udruge roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja SMŽ, Ante Živković, predsjednik udruge hrvatskih branitelja iz redova policije RH, Marijan Smernić, te član OHD-a, Stjepan Juranović, na središnji su spomenik hrvatskim mučenika Voćina, Čelija i Čojluka položili zajednički vijenac. (T)

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 30 studenoga, 2018, 00:39

  NARODI SOCIJALISTIČKE JUGOSLAVIJE,
  KOMUNISTI ,ANTIFAŠISTI I SVI DRUGI I DRUIGAČIJI GRAĐANI SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE ,DANAS JE DAN SJEĆANJA NA STVARANJE NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, DANAS JE 29-TI NOVEMBRA 2O17 GODINE .DANAS JE DAN ZA SJEĆANJE NA ISTI TAJ DAN 1943 GODINE KADA SE U JAJCU, MALOM BOSANSKOM GRADIĆU,U NOČNIM SATIMA , NA OSOLBOĐENOM TERITORIJU DRŽAVE KOJU SMO TE NOĆI STVARALI I DALI JOJ POLITIČKI IDENTITET I DIGNITET, KAO KRUNU OSLOBODILAČKOM POKRETU ,ČIJI VOJNICI,PARTIZANSKI BORCI ,OD TRIGALVA DO BITOLA, OD TRSTA DO STARE PLANINE,OD BEOGRADA DO DUBROVNIKA, OD SUBOTCE DO SPLITA ,OD KALNIKA DO CAVTATA, UPRAVO ,TE NOĆI JOŠ VODE OGORČENE BORBE SA OKUPATROSKIM ,ZAPADNO-KRŠĆNASKIM -NACISTIČKO-KRIŽARSKIM HORDAMA KOJE SU SE ORGANIZIRALE U ZLOČINAČKE HORDE KRIŽARA OD NARVIKA DO GIBRALTARA I KRENULI U POHOD ,U PRVOM REDU NA ISTOK I JUGOISTOK EVROPE ,PROTIV SLAVENSKIH NARODA DA IH POKORE I PRETVORE U ROBLJE ,JER JE HITLER ,NAS SLAVENE ,PRETVORIO U BIĆA KOJA NE ZNAJU STVARATI OSIM MNOŽITI SE I U SOROMAŠTVU EGZISTIRAT ,PA ZAPADNI KRŠAĆNI ,PREDVOĐENI GERMANSKIM SVOJSTVIMA IMAJU ZADATAK DA TE KRAJEVE OKUPIRAJU I OPLEMENE ,A NJIHOVE STANOVNIKE PRETVORE U RADNE ROBOVE ,BEZ REPRODUKCIJE DO IZUMIRANJA.
  I UPRAO TE NOĆI, NAŠI PRECI,ODABRANI BORCI OSLOBODILAČKOG POKRETA ,OKUPLJENI U JAJCU ,TOM MALOM BOSANDSKOM GRADIĆU,OSLOBOĐENOM OD OKUPATORA , DOBILI SU ZADATAK OD NARODA ,OD NAORUŽANOG NARODA ,BORACA ,KOJI INTENZIVNO JOŠ VODE BORBE NA CIJELOM PODRUČJUTE NAŠE BUDUĆE, SADA VEĆ UTEMELJENE DRŽAVE ,NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE DA STVORE NOVU BESKLASNU ,NARODNU DRŽAVU U KOJOJ PRIVATNO VALSNIŠTVO NEĆE IMATI NIKAKVU VRIJEDNOST,JER ĆE SREDATVA ZA PROIZVODNJU BITI DRUŠTVENO VLASNIŠTVO I NJIMA ĆE UPRAVLJATI DRUŠTVENA ZAJEDNICA .DAKLE ,NEĆE BIT EKSPOLOATACIJE ČOVJEKA PO ČOVJEKU.TO BI ZAPISANO KAO TEMELJ BUDĆIH DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA.
  I BI TAKO ,NA DANAŠNJI DAN BIJAŠE STVORENA NARODNA, DEMOKRATSKA, FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA ,RAVNOPRAVNIH NARODA I NARODNOSTI I BI DONEŠENA ODLUKA O OSLOBOĐENJU ISTRE I SLOVENSKOG PRIMORJA I PRIPAJANJE TIH DIJELOVA ZEMLJI MATICI.NARVNO ,MEĐU TIM NAJVAŽNIJIM ODLUKAMA BIJAŠE ODLUKA, ZABRANJUJE SE POVRATAKA KRALJU.
  PA OVOM PRILIKOM POŠTOVANI PRIJTELJI OVOG MARXISTIČKOG PORTALA ,POZIVAM VAS NA ZAJEDNIČKO SJEĆANJE ,VJERU I UVJERENJE DA JE NA NAŠOJ STRANI DIJALEKTIKA VREMENA ,ONA MATERIJALISTIČKA O KOJOJ JE JOŠ HEGEL GOVORIO KAO O NARDNOM DUHU KOJI ĆE SE POKENUTI BRZINOM OD SEDAM MILJA I LOMITI SVE OKORIJELE PROTURIJEČNOSTI I STVORITI NOVE ODNOSE U KOJIMA ĆE SVI LJUDI BIT RAVNOPRAVNI U PRODUKTIVNOM DJELOVANJU I U RAVNOPRAVNOM ŽIVLJENJU,DAKLE,JEDNAKIM INTERESIMA I JEDNAKIM ODGOVORNOSTIMA.. A MARX JE TAJ NARODNI DUH PREIMENOVAO U MATERIJALISTIČKU DIJALEKTIKU KOJA POKREĆE SOCIJALISTIČKU REVOLUCIJU PA SVE STARE ODNOSE LOMI I ODBACIJE UZ POMOĆ NARASLOG STUPNJA RAZVOJA DRUŠTVENO- -PROIZVODNIH SNAGA ČIJI JE KRAJNJI CILJ CARSTVO SLOBODE

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code