SEDAM MILIJUNA DOLARA ZA PROJEKT  COAST

SEDAM MILIJUNA DOLARA ZA PROJEKT COAST

11. travnja, 2013.

siva-prazna1-625x321

 Pod nazivom  „Priroda i ljudi zajedno“ u srijedu 10. travnja  u Zagrebu je   održana  prezentacija rezultata projeta Coast, čija vrijednost iznosi 7.000, 000 dolara. Projekt su od 2007. godine na području Dalmacijie provodili Program Ujedinjenih naraoda za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, uz financijsku potporu  Globalnog fonda za okoliš.

Glavni cilj  projekta  bio je  pokazati mogućnosti očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti kao globalno  značajne vrijednosti i ujedno potaknuti one aktivnosti  u turizmu, poljporivredi, ribarstvu i marikulturi koje su u skladu  s održivim korištenjem  dobara. Aktivnosti  projekta  dokazale su  da očuvanje prirode može biti  izvrsna prilika za razvoj  gospodarstva lokalne zajednice s osobitim naglaskom na ruralna područja kojima prijeti  depopulacija i starenje stanovništva, kao posljedica  napuštanja tradicionalnih gospodarskih  djelatnosti.

No najznačajniji rezultat projekta je Program  poticanja  zelenog poduzetništva kao praktičkog oblika  poticanja  održivog  ruralnog razvoja. Program je stvorio portfelj od 97 poslovnih projekata vrijednih više od 28 mil USD. U sklopu ovog programa poticane su  poslovne inicijative iz područja ekološke poljoprivrede, uzgoja autotohnih sorti i pasmina, održivog ribarstva i školjkarstva te ruralnog, pustolovnog  i na prirodi temeljenog turizma  kao gospodarske grane s velikim mogućnostima razvoja.

Ivana VranješT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code