SAVJETNICI BIVŠE ŽUPANICE MORAJU VRATITI 3,6 MILIJUNA KUNA

SAVJETNICI BIVŠE ŽUPANICE MORAJU VRATITI 3,6 MILIJUNA KUNA

25. svibnja, 2015.

Marini-Lovric-Merzel-produljen-istrazni-zatvor

Donosimo spisak savjetnika i iznose isplaćenih visokih naknada

Napisao: Josip Frković

Fotografija:www.novilist.hr

Još za drugoga mandata sisačko-moslavačke Županijske skupštine, prije pune četiri godine, u sisačku korupcijsku aferu rasipničkoga i interesnog preplaćivanja stranačkih prvaka SDP-ove mnogočlane koalicije, i nehotice, pravosuđe se počelo upletati u politiku lokalnih šerifa. Iz klupa regionalnoga parlamenta, ratnim posljedicama i privatizacijskim lopovlucima osiromašenih šest gradova, teme olakoga trošenja proračunskoga novca počele su se prenositi i u hramove božice Iustitije. Iza jedne novinske konferencije 2010., na kojoj je tadašnju županicu Marinu Lovrić Merzel čelnik HDZ-a i (još uvijek) saborski zastupnik Ivan Šantek optužio da ni za kakav rad dvanaest svojih „savjetnika“ plaća 5.000 kuna mjesečno. Zdravorazumski, spomenuti se dužnosnik, baš kao i puno medijskih autora, s pravom upitao je li baš moralno i etično da rijetki brbljavi sretnici skromnih diploma, jakih laktova i bebzbojnih obraza, političari opće prakse, mjesečno inkasiraju iznose ravne plaćama visokoobrazovanih stručnjaka. Onih koji nerijetko do svojih radnih mjesta stižu izdaleka, i to cijeli mjesec, svakodnevno. Osjetivši se oklevetani, čelnici parlamentarnih i inženjeringom iza kulisa „sklepanih“ lokalnih stranaka podnijeli su privatnu sudsku tužbu. Dakako, bivši policijski ratni branitelj Banovine i stradalnik iz kninskog srbijanskoga zatvora, nadao se brzoj reakciji Uskoka i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Nudio je Šantek i skidanje svoga saborskog imuniteta, ustrajavajući u namjeri da se potpuno rasvijetle razmjeri neviđene pljačke pet i više milijuna kuna. Kao i u nizu drugih slučajeva – uzalud… Zaokupiran kolekcionarstvom likovnih djela i skupocjenih satova, BMW-om, mađarskim menadžerima MOL-a, pa i fimimedijskim trikovima milijunske pljačke, na sisački slučaj nije reagirao ni Ivo Sanader.

Pljeskali rasipnoj županici

Neki od aktera skandalozne sisačke kriminalne priče – carinik, ekonomist, seljak, mehaničar, podopolagač, birtijaš, dva radnika, sindikalac, zatvorski čuvar i dva veterana – o sudskoj tužbi naprosto nisu željeli komentirati. Nadali su se povoljnu ishodu. Sve do 1. travnja 2014. i uhićenja raspojasane županice, kada zamjenik imenovan za odsutnosti slatkorječive inženjerke vodenoga prometa uskraćuje isplatu darova s neba. Znao je Zdenko Vahovec da su nalazi Državne revizije, pa i savjeti iz resora uprave godinama upozoravali na protuzakonitosti plaćanja aplauza. Za jednu godinu iz županijske je blagajne za to potrošeno 1,4 milijuna kuna. Od tada se „oštećeni“ kreatori županijske nimalo razvojne politike na razne načine dovijaju ne bi li se svaki za razdoblje od ožujka do studenoga 2014. domogao po 40.000 kuna. Župan je, prema ranijem obećanju, iza 4. studenoga neopozivo ukinuo nepostojeće savjete. Najbučniji i najgramziviji među „selskim diplomatima“, štoviše, novoizabranu županu nude i indulgencije lojalnosti, najavljujući kohabitacijsku podršku Ivi Žiniću (HDZ). Bilo je tako prije ukidanja famoznih, izmišljenih savjeta, a onda po starom. Navikao držati do zadane riječi, bivši se ratnik iz Marina Broda u novoj izvršnoj ulozi više puta gorko razočarao. Ne samo on, nego i javnost koja je nestrpljivo čekala obračun s crnim kriminalom što je prikazivan kao rodoljublje. Predložene točke dnevnoga reda naprosto su „skidane“ s dnevnoga reda. Od pokušaja smjene kompromitiranog predsjednika Skupštine Željka Solde do ravnatelja ŽUC-a. Istina, dobro plaćeno, povlašteno društvance izglasovalo je proračun i kako su kola bjelodano krenula nizbrdo, na svaki se način željelo domoći pozamašnih, nezarađenih kunskih svežnjeva. Znali su i oni štošta o kriminalu i korupciji vrha županije. Zamračenim milijunima kuna, teško nabrojenim vrijednim nekretninama županice, o mutnoj kupoprodaji bivšega autoservisa, zgrade nasukana „Lloyda“, modernizaciji moslavačke i zapadnoslavonske magistrale, ginekološkoga odjela Opće bolnice o „Cestama Sisak“ i za pogodovanje sa 100.000 eura nagrađene MLM. Noblesse oblige, plemstvo obvezuje…

Ne zanima ih životna realnost

I dok je nova vodeća ekipa županije nagrađivanje zbrdazdoljenih skupštinskih vijećnika željela svesti na nagradu od 500 kuna po održanoj sjednici, HSP-ov predsjednik Skupštine i kluba buntovnika Željko Soldo dogovara uvođenje paušalne, stalne mjesečne, tri i pol puta uvećane naknade. Prvi čovjek trolista Žinić i zamjenik mu Marin Piletić, međutim, obznanjuju kako se isplati nemoralnih honorara nitko ne treba nadati. Poslije insceniranih, tendencioznih Kardaš-Soldinih verbalnih napada na srpskog manjinskoga zamjenika župana Bogdana Rkmana i traženja „da se dokazani četnik isključi iz dvorane“, paušalne kritike upućuju se najplaćenijem hrvatskom županu. Zbog svih mogućih dodataka na mjesečna beriva,“ ponajviše zbog principijelna i korektnog odnosa Žinića spram krajinskoga snajperista i reportera“. S nadom da će se sudskim pravorijekom ipak domoći „zarađena novca“ i za razdoblje županičine (opravdane) odsutnosti u Remetincu, nitko od degradiranih nije znao za odluku Županijskoga suda u Sisku. Petrinjskom je zubaru vičnom komunalnim poslovima uskraćena isplata ugovora o djelu od 100.000 kuna koji ostaju u blagajni gradske uprave. Ugovor što ga je s doktorom potpisao bivši gradonačelnik, sudskim je pravomoćnim pravorijekom označen ništetnim, suprotnim Ustavu RH i moralu, jer je jasno da je tim svežnjem novčanica trebalo osigurati većinu HDZ-ova gradonačelnika. Toliko o tužbi bogatih sisačkih županijskih vijećnika koji baš kao i većina hrvatskih političara žive u nekom drugom svijetu. Daleko od kontejnera s otpacima, skupljanja plastičnih boca i staklenki, ovršenih, deložiranih, javnih kuhinja i socijalnih prodavaonica.

Tragom nalaza Državne revizije

I dok se u javnosti pozorno prati temeljitost Uskokove istrage i predugo rađanje optužnice protiv neslavne junakinje Marine Lovrić Merzel, sisački odvjetnik Antonio Kaleb preuzeo je zastupanje protutužbe Sisačko-moslavačke županije. Autoru teksta i portalu Tjedno o tome je kazao: – Protutužba se temelji na nalazima Državne revizije koja je sumnjivim utvrdila visoke iznose novčanih naknada savjetnicima, ali i pisanje lažnih izvješća o tobožnjem radu. Tako se od Milene Pavković Novotni traži uplata na račun županije 547.571 kunu, Milovan bi Bojčetić trebao vratiti 379.310, a Milivoj Tičarić 551.206 kuna. Za razliku od netom spomenutih kapitalaca, Emil Franjević duguje 68.189 kuna, a isto toliko protuzakonito stečene, nepripadajuće imovinske koristi i Vlado Đaković i Rajko Mladenović. Šaban Kadrić je dužan 62.500, a Đuro Belovarić 46.666 kuna. Željko Kardaš treba uplatiti 386.206, a Željko Soldo 383.529 kuna. Iznos 544.053 kuna duguje Jozo Bilobrk, a njegov radni kolega iz „Petrokemije“ Jura Lisak 543.881 kunu. Bar zasad nemamo saznanja kako će sljedbenici ideja i prakse sisačkih kukurikavaca – među njima i oni bez radnih mjesta – osigurati utuženi novac. Ponajprije za skupe odvjetničke usluge, a potom i za povrat ukupno 3,6 milijuna kuna dobivenih lažiranjem radnih izvješća, ukratko „držanjem ljestava“ pri nečasnom i kažnjivu poslu.

U vrijeme izbijanja županijske afere od 2009. Do 2012., podsjetimo, i HDZ-ova je koalicijska vlast olako dijelila novac građana. Jedne su novine vrlo slikovito naslovile takvu praksu bankomatom, jer je devet vijećnika primilo 5,6 milijuna kuna. Pri tom su članovi kabineta Dinka Pintarića primali 8.000 kuna, ali je takva, preskupa praksa brzo prekinuta. Rekorderi po visini volonterski ubrana novca do 2012. bili su predsjednik gradskoga vijeća (778.289 kuna) i član kabineta i osobni gradski i stranački savjetnik gradonačelnika (421.681, 27 kuna). T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Lovrićkini savjetnici
  #1 Lovrićkini savjetnici 4 listopada, 2018, 11:24

  Tako se od Milene Pavković Novotni traži uplata na račun županije 547.571 kunu, Milovan bi Bojčetić trebao vratiti 379.310, a Milivoj Tičarić 551.206 kuna. Za razliku od netom spomenutih kapitalaca, Emil Franjević duguje 68.189 kuna, a isto toliko protuzakonito stečene, nepripadajuće imovinske koristi i Vlado Đaković i Rajko Mladenović. Šaban Kadrić je dužan 62.500, a Đuro Belovarić 46.666 kuna. Željko Kardaš treba uplatiti 386.206, a Željko Soldo 383.529 kuna. Iznos 544.053 kuna duguje Jozo Bilobrk, a njegov radni kolega iz „Petrokemije“ Jura Lisak 543.881 kunu. Bar zasad nemamo saznanja kako će sljedbenici ideja i prakse sisačkih kukurikavaca – među njima i oni bez radnih mjesta – osigurati utuženi novac. Ponajprije za skupe odvjetničke usluge, a potom i za povrat ukupno 3,6 milijuna kuna dobivenih lažiranjem radnih izvješća, ukratko „držanjem ljestava“ pri nečasnom i kažnjivu poslu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. salomon
  #2 salomon 25 svibnja, 2015, 20:55

  ako nam po ovom novom sisačkom modelu u režiji hdz-a predstoji ista budućnost nakon parlamentarnih izbora s pobjedom tog istog hdz-a onda je bolje da se svi kolektivno iselimo iz hrvatske.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code