ŠAHOVSKI TURNIR “1. MEMORIJAL KRUNOSLAVA HULAKA”

ŠAHOVSKI TURNIR “1. MEMORIJAL KRUNOSLAVA HULAKA”

11. lipnja, 2016.


U petak 10. lipnja, u prostoru Sportskog saveza grada Zagreba, Savska 137, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozdravio je sudionike šahovskog turnira Zagreb Open – 1. memorijal Krunoslava Hulaka te prvim potezom na prvoj šahovskoj ploči otvorito Turnir.

Šahovski turnir održava se od 10. do 17. lipnja u organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza.

Krunoslav Hulak rođen je u Osijeku 25. svibnja 1951. godine, prve šahovske korake napravio je u osječkom “Grafičaru”, a s malim prekidima bio je član “Mladosti” od 1971. godine. U iznimno bogatoj šahovskoj karijeri nanizao je bezbroj uspjeha, a posljednju, najtežu partiju izgubio je nakon što je ispunio sva 64 polja na svojoj životnoj šahovskoj ploči.

Već kao majstorski kandidat pokazao je veliku darovitost, a njegov vrtoglavi šahovski uspon počinje dolaskom u Zagreb. Godine 1974. postao je međunarodni majstor, a velemajstor već 1976. godine nakon odličnog nastupa na jakom Međunarodnom turniru u Vinkovcima. Vrlo brzo se probio do državne reprezentacije za koju je odigrao čak 111 službenih nastupa na velikim natjecanjima, pri čemu je postigao impresivan rezultat od 45 pobjeda i 44 remija uz samo 22 poraza.

Nastupio je na 6 olimpijada i 6 europskih prvenstava, a najveći uspjesi su mu bili 4. mjesto na Olimpijadi u Luzernu 1982. godine, te srebrne medalje na europskim prvenstvima u Plovdivu 1983. i Haifi 1989. godine, kada je ostvario čudesan rezultat osvojivši 7 bodova iz 9 partija.

Njegovo ime vezano je i za najveće uspjehe našeg šaha nakon osamostaljenja Hrvatske. Na Olimpijadi u Manili dao je veliki doprinos osvajanju 7. mjesta, a 7. mjesto osvajao je i na europskim prvenstvima u Debrecenu 1992. i Puli 1997. pri čemu je u Debrecenu igrao na prvoj ploči. Briljantan rezultat napravio je i u dresu kluba “Borovo-Vukovar 91.” s kojim je osvojio srebrnu medalju u Kupu europskih prvaka 1996. godine.

Bio je prvak Jugoslavije 1976. i prvak Hrvatske 2005. godine, a 2000. godine podijelio je prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske. Čak četiri puta igrao je na zonskim turnirima za pojedinačno prvenstvo svijeta, a dva puta na međuzonskim turnirima (u meksičkoj Toluci 1982. i Zagrebu 1987. godine). Za svoju “Mladost” tri puta je osvajao naslov momčadskog prvaka Hrvatske, a četiri puta Kup Hrvatskog šahovskog saveza.

Umro je u Zagrebu u listopadu 2015. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code