SADAŠNJI POŠTARI GORI OD ONIH IZ JUGE

SADAŠNJI POŠTARI GORI OD ONIH IZ JUGE

4. svibnja, 2022.

 

Ako je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo i senjska mu prezimenjakinja Ivana u zagrebačkom nakladništvu prodanu srbijanskom tajkunu Rodiću – poput Davora Filipovića, Tomislava Ćorića, Darka Horvata, Nine Obuljen Koržinek i Gordana Grlića Radmana – razvojna uzdanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića – spomenutoj državnoj uslužnoj djelatnosti Hrvatskoj ni u kom se slučaju ne piše dobro. Iako iz vrha HP-a poručuju o značajnoj modernizaciji djelatnosti pružanja komunikacijskih usluga, sa dislociranom sortirnicom pošiljaka u Velikoj Gorici i paketnim automatima.

I dok primjetne neracionalnosti – poput dostave paketića kombijima velike nosivosti – završni dio rajonske usluge “brieftraegera” osobit je problem Hrvatske pošte koja se želi ravnati s njemačkim Bundespostom. A ondje u Saveznoj Republici dostavljači svih boja kože i nacionalnosti svakodnevno obilaze obiteljske kuće i dolaskom u ulaze  stambenih zgrada, najavlju se interfonom i odnose obične i skuplje frankirane preporučene pošiljke do primatelja na prvom, drugom ili trećem katu.

Dakle, njemački poštari – sjetimo se pri tome, nimalo jugonostalgičarski onih iz bivše države, svakodnevno obilaze svoje čak i kilometarski duge rajone, isporučujući sve vrste pisama i preporuka.

Za razliku od hrvatskih, preciznije sisačkih dostavljača na Zelenom Brijegu, čak i oni na biciklima i motociklima, pozovu glasom primatelje “preko kapije” ili električnom zvonjavom, a obavijest o prispijeću pošte spuštaju u sandučić. Čak i primateljima u osmom desetljeću s trećega kata?! Želi li utvrditi tko im piše, najbolje je da se vlastitim nogama spuste stepeništem u prizemlje. Kad svemu dodamo i činjenicu da se sisački dostavljaći kratko zadržavaju na pojedinim rajonima – kad ne mogu memorirati koji građanin ili obitelj žive na kojem kućnom broju i kad uopće ne upoznaju “brieftraegera” – greške su apsolutno moguće. A Ivan Čulo i dalje misli da je svjetski pronalazač poštanske tehnologije… T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code