SAD JE NAGRAĐENA, A NEKAD SE RUGALA ŠAHOVNICI I SMRTI HRVATSKIH REDARSTVENIKA

SAD JE NAGRAĐENA, A NEKAD SE RUGALA ŠAHOVNICI I SMRTI HRVATSKIH REDARSTVENIKA

29. svibnja, 2023.

 

 

Sad se postavlja pitanje: je li Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH pogriješilo što je nagradilo učiteljicu koja se još ni danas ne odriče „srpske i četničke ikonografije“, koja i dalji uči djecu da je rat u Hrvatskoj bio „građanski“ i da je Srbija „od Drine pa do Knina i dalje“ (da se malo našalimo).

Napisao: Mladen Pavković

Nema tome dugo, srpski propagandni tjednik Novosti, kojeg uz pomoć hrvatske države, objavljuje Srpsko narodno vijeće (SNV) na čelu s notornim Miloradom Pupovcem, za kojeg je na nedavnim izborima za članove vijeća i predstavnika nacionalnih manjina glasovalo jedva 150 birača (od 19.343 koliko ima pripadnika srpske manjine u Zagrebu!), pohvalilo se kako je od hrvatske države dobilo 600.000 eura da i dalje obavljaju veliku i malu nuždu po svemu što hrvatski diše.

Pojedina piskarala iz ovog tjednika (preuzeta iz Feral Tribuna) često primaju i nagrade i priznanja za svoj rad, ali na njihove bljuvotine uglavnom se nažalost osvrću tek pojedinci, koje lijevi i desni mahom nazivaju – ekstremnim desničarima i sličnim imenima, tako da većina njihovih „pismenih zadaća“  prolazi uz mlake kritike kao voda ispod mosta.

Nu, kad se pohvaljuju i nagrađuju hrvatski junaci vezani uz hrvatski obrambeni Domovinski rat, poput ratnog ministra Gojka Šuška, kojem su ovih dana braniteljske udruge posmrtno udijelile priznanje Junak Domovinskog rata, to i „zaslužni“ hrvatski političari, koji su trenutačno na vlasti, niti hvale niti ignoriraju, već jednostavno prešućuju, kao i većina istaknutih (hrvatskih?) medija i portala.

Izvesiti šahovnicu

Ali, svake godine učitelje i profesore, u povodu Dana učitelja, nagrađuje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Lani je ovo ministarstvo odlučilo nagraditi „513 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnica i radnika koji su unazad godinu dana  pokazali izniman osjećaj osobne i zajedničke odgovornosti“.

Među tim “najuspješnijima“ našlo se ime i dr. Snežane Šević, koja predaje razrednu nastavu u srpskoj Osnovnoj školi u Borovu Selu (Borovu) i zasluženoj aktivistici Pupovčeva i Stanimirovićeva Srpskog narodnog vijeća.

Ovo priznanje dr. Šević već je palo u zaborav, ali ponovno ga je izvukla na površinu svojim sjajnim prilozima u pojedinim portalima hrvatska domoljubna književnica Tanja Belobrajdić.

Podsjetila je da je nagrađena Srpkinja u publikaciji o „biografijama srpskih poginulih boraca“  uz ostalo pisala (lagala) o hrvatskoj borbi za slobodu, da su podmuklo čekali  da Srbi nestanu, da su se Hrvati oduvijek skrivali  iza tuđih leđa, da su, kako ona kaže, na „demokratskim“ izborima  izabrali Tuđmana, čije ime samo govori da je tuđi čovjek, stranac te da su svugdje vješali  svoje šahovnice i promovirali svoje ustaške ideje i tome slično.

Ova učiteljica, koja piše i objavljuje i školske udžbenike (sic!) također je svojevremeno napisala i ovo: „…2. maja 1991. hteli su u Borovu Selu izvesiti šahovnicu. U selu, gdje su dvije-tri kuće hrvatske, izvesiti šahovnicu, simbol srama i užasa, bilo je ravno samoubistvu.“

I ta i takva učiteljica, koja je zaposlena u osnovnoj školi na području Hrvatske (!), među 35 tisuća odgojno – obrazovanih radnica i radnika u osnovnim školama, izabrana je za svijetli primjer hrvatskog prosvjetnog kruga!

U obrazloženju za ovo državno priznanje uz ostalo se navodi da je učiteljica Snežana Šević  radila na unapređenju sustava, radu u stručnim vijećima, sudjelovala i doprinosila realizaciji projekata na međunarodnoj razini (misli se na Republiku Srbiju, op.a.) te da je primjer dobre prakse….

Gotovina i Markač

Sad se postavlja pitanje: je li Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH pogriješilo što je nagradilo učiteljicu koja se još ni danas ne odriče „srpske i četničke ikonografije“, koja i dalji uči djecu da je rat u Hrvatskoj bio „građanski“ i da je Srbija „od Drine pa do Knina i dalje“ (da se malo našalimo).

I tako, dok Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na čijem je čelu ministar prof. dr. Radovan Fuchs, nagrađuje i razne ševičke, s druge pak strane sjetimo se kako je prije 12 godina prošao Krešimir Mihajlović, ravnatelj Osnovne škole Petra Zrinskog u Zagrebu (inače i dragovoljac Domovinskoga rata). Optužili su ga da je zajedno s učenicima svoje škole izradio plakat o tada osumnjičenim hrvatskim generalima Gotovini i Markaču s njihovim fotografijama. Na plakatu je bilo napisano „hrvatski mučenici“. Vrlo brzo nakon toga Mihajlović, otac četvero djece, dobio je otkaz i iz škole je izbačen kao „zadnja krpa“. Ostao je bez osobnih primanja, zdravlja, bez svega. Pisao je i molio na sve strane, ali nitko mu nije  odgovorio, a da komedija bude veća čak ni Gotovina ni Markač nikada mu javno nisu  dali potporu.

I što je onda bolje i zahvalnije:  biti među hrvatskim prosvjetnim radnicima: Snežana Šević ili Krešimir Mihajlović? T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code