SABOR NE MOŽE JEDNOSTRANO NE RASPISATI REFERENDUM

SABOR NE MOŽE JEDNOSTRANO NE RASPISATI REFERENDUM

3. veljače, 2019.

 

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, g. Željka Reinera, da omogući predstavnicima inicijative sudjelovanje na sjednici Odbora u srijedu 6.veljače na kojoj će se raspraviti Izvješće Vlade o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa, kako bismo kao zainteresirana strana mogli iznijeti svoja stajališta o Izvješću te kako bi narodni zastupnici imali pristup objektivnim informacijama o referendumskom postupku”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora.

Kanački je naglasila da građanska inicijativa Narod odlučuje osporava način i ishod provjere potpisa od strane Vlade RH te drži da je njime narušeno ustavno pravo građana na referendum.

Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje, podsjetio je da ni predstavnicima inicijative ni javnosti nije bilo omogućeno stvarno provjeriti kako i zašto je više od 40.000 potpisa proglašeno nevažećima. “Time je premijer Plenković prekršio svoje javno, na sjednici Vlade izneseno obećanje da će zadužiti ‘ministra uprave da građanskim inicijativama, ali i svim drugima zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima’”, rekao je Krpina.

Podsjetio je na ocjenu Ustavnog suda “da bi odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa (…) koja zainteresiranim strankama ne bi omogućila uvid odnosno provjerljivost rezultata provjere potpisa, predstavljala ograničenje ustavnog jamstva na neposredno odlučivanje građana putem referenduma.”

Karlo Novosel, pravni zastupnik inicijative, je naveo kako Sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum, već sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu i Rješenju Ustavnog suda iz 2014. mora pitati Ustavni sud jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma te je podsjetio kako Ustavni sud nije odgovorio na 2. dopunu ustavne tužbe GI Narod odlučuje u kojoj se iznose činjenice o tome da nije bilo moguće stvarno provjeriti rezultate provjere potpisa. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code