S FILMOM JE SVIJET BOLJI

S FILMOM JE SVIJET BOLJI

29. rujna, 2013.

tjedan ceskog filma 2012 Alois Nebel Tomas Lunak
20 godina održavanja Tjedna češkog filma u Hrvatskoj

Napisala: Andreja Smole

Od 10. do 16. listopada u kinu Europa održava se jubilarni, 20. po redu, Tjedan češkog filma. U ovih šest dana posvećenih češkim ostvarenjima, vjerna publika češkog filma moći će se nasmijati uz osam komedija nastalih u razdoblju od 1969. do 1994., a Tjedan će otvoriti obiteljska komedija Marie Poledňákove ‘S tobom je divan svijet’.
Tjedan češkog filma jedna je od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koja toplim ljudskim pričama i svojom po senzibilitetu bliskom kinematografijom iz godine u godinu osvaja srca Zagrepčana. Ove godine na platna kina Tjedan češkog filma donosi čak osam filmova. Kako bi ova 20-a godišnjica protekla u smijehu i veselju, u program su uvrštene najpoznatije češke komedije 20. stoljeća.
U anketi Češke televizije, ‘S tobom je divan svijet’ Marie Poledňákove proglašen je komedijom stoljeća koja već 30 godina istim intenzitetom zabavlja publiku, a govori o zgodama očeva koji su na muško planinsko druženje prisiljeni povesti djecu što dovodi do mnoštva komičnih situacija i primjene nekonvencionalnih odgojnih metoda. ‘Kako kitu izvaditi kutnjak’ još je jedna uspješna obiteljska komedija, ove do danas najpopularnije redateljice žanra, koju ćete imati prilike pogledati, a govori o osmogodišnjaku koji je odlučio sebi naći tatu, a mami supruga što donosi mnoštvo uzbudljivih obrata i duhovitih dijaloga kojima nema kraja.
Na programu Tjedna češkog filma naći će se i ‘Svečanosti visibaba’ Jiříja Menzela čiji se zaplet razvije iz nezaboravnog spora dvaju lovačkih društava oko ubijenog vepra, u sklopu kojeg oživljava čitava galerija likova iz češke provincije. Scenarij je nastao na temelju zbirke pripovjedaka Bohumila Hrabala, a film je svojevrsna freska života ljudi toga kraja, vrlo autentična, ali i hrabalovsko-menzelovski bogato stilizirana, duboko ljudska i prožeta veselo-tužnim humorom. Temom seljaka, ali na drugačiji način bavi se i ‘Bonvivani’, glazbena komedija Františeka Podskalskog, u kojoj trojica seoskih majstora fasadera na terenu u Pragu u želji da okuse noćni život upadaju u mnoštvo nevolja sa ženama iz luksuznog noćnog kluba.
‘Briši, konobaru, briši!’ Ladislava Smoljaka duhovita je i zabavna priča o knjižaru kojega u restoranu zamijene za konobara i on prihvati tu priliku za dodatnu zaradu te kao lažni konobar uskoro postaje strah i trepet ugostitelja u Pragu, ali i šire. U sličnim nevoljama nalazi

se i junak filma ‘Saturnin’ Jiříja Věrčáka, u kojem sluga spletom okolnosti postane gospodar svoga gospodara te zbog toga upada u razne bizarne situacije.
U romantičnoj komediji Ive Nováka ‘Ljeto s kaubojem’, glavna junakinja sa svojim dečkom odlazi na selo te se tamo zaljubljuje u lokalnog momka. Problem nastaje kada novu ljubav mora otkriti svojoj konzervativnoj obitelji.
U nizu filmova ne propustite i sjajnu, za Oskara nominiranu obiteljsku komediju/dramu Jana Svěráka ‘Pučka škola’ s domišljatim i dubokim, a usto veoma zabavnim  humorom koji prosijava iz svake minute filma. Naime, nedugo nakon Drugog svjetskog rata u jednoj školi u predgrađu Praga učiteljicu izlude dečki u muškom razredu, ona doživljava slom te na njezino mjesto dolazi novi učitelj, potpuno drukčiji od svih učitelja s kojima su se dečki dotad sreli. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code