ROĐENDAN PROFESORA ARALICE

ROĐENDAN PROFESORA ARALICE

9. rujna, 2018.

 

Jedan od najistaknutijih hrvatskih književnika, Ivan Aralica, slavi rođendan (Promina, 10. rujna 1930.)! Iza njega je relativno veliki broj (kapitalnih) djela koja će obilježiti suvremenu hrvatsku književnost. Osobito se bavi temama iz hrvatske povijesti, a poznat je i kao vrstan polemičar. Piše i filmske scenarije. Na tom polju surađivao je sa Jakovom Sedlarom, Krstom Papićem, Brankom Ivandom i drugima. Neka su mu djela dramatizirana i izvedena u kazalištima.

Bio je i politički angažiran. Nu, nakon sloma Hrvatskog proljeća (1969-72), u kojem je aktivno sudjelovao, smijenjen je s položaja ravnatelja jedne škole, a nisu mu dali ni da bude urednik Zadarske revije te se stoga povlači iz javnog političkog života i posvećuje književnom radu. Tek s političkim promjenama 1990. vraća se u politiku: na izborima 1993. postaje saborskim zastupnikom i potpredsjednikom Županijskog doma Sabora. S političkih se dužnosti povukao 2000. Redoviti je član HAZU. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalim i Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo.

Sve u svemu, sretan Vam rođendan, dragi Aralica!

Mladen Pavković T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. .FRANO
    #1 .FRANO 11 rujna, 2018, 04:16

    NIJE ON PROFESOR ,ON JE STEPINČEVSKI KATOLIK,TUĐAMNOVSKI FALANGISTA I ZATUCAN POTOMAK DINARSKIH POKRŠTENIH BALIJA,KOJI NIKDA NIJE SPOZANO SEBE NI SV IJET KOJI GA OKRUŽUJE.
    ON JE SAMO SLJEDBENIK DINARSKIH ANTROPIDNIH TALIBANA KOJI VJERUJU I SLUŠAJU ,JER SU KATOLICI.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code