ROBOVLASNIČKO PONAŠANJE NAKLADE LJEVAK

ROBOVLASNIČKO PONAŠANJE NAKLADE LJEVAK

25. listopada, 2012.

 

Silvija Šesto-Ljevak

Književnica Silvija Šesto optužuje nakladnika

Piše: Ana Šesto

Književnica Silvija Šesto 24.listopada kupilča je svoju knjigu u izdanju naklade Ljevak, u knjižari naklade Ljevak u Zagrebu.  Naime, književnica Šesto se tog dana  posebno osjećala ropski, jer naklada Ljevak i sedam (7) godina nakon isteka prava na lektirni naslov „Tko je ubio Pašteticu“ dotiskuje djelo, uredno ga nudi na svojim policama, čak upakirano u vinil, nudi ga na svom webu, a prodaje i po školama, u što se književnica sama uvjerila putujući na susrete sa svojim čitateljstvom uzduž i poprijeko Lijepe naše. Osim što ju  je bez spoznaje, suglasnosti, autorskog primjerka i honorara naklada Ljevak uvrstila i u svoje školske knjige, naklada Ljevak, zaključuje književnica, provodi svoj naum eksploatirajući njeno djelo sveudilj.

Dakle, onkraj Ugovora koji je bio besraman i na nula kuna, a trebao je trajati tri godine (do 2005.), onkraj dokaza o nezakonskom dotisku bez pitanja, suglasnosti i ugovora, naklada Ljevak provodi trgovinu  lektirnog naslova „Tko je ubio Pašteticu“ i time iz dana u dan oštećuje autoricu i sad već njenu djecu (isti naslov s važećim Ugovorom je paralelno u prodaji, te je oštećen i drugi pošteni nakladnik s poštenim Ugovorom, a oštećena je i autorica naslovnice istog naslova s važećim Ugovorom – Ana Šesto). Svaka kupnja lektirnog naslova „Tko je ubio Pašteticu“ u izdanju naklade Ljevak već sedam godina (7) izravno oštećuje autoricu, književnicu Silviju Šesto.

BILJEŠKA O SILVIJI ŠESTO  

SILVIJA ŠESTO, rođena  je 1962. u Zagrebu. Završila je Centar za kulturu i umjetnost, te diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije (“Od drame do reklame”). U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom. Pisala je scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je “zlatnog i kristalnog zvona” 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke na skupu hrvatskih propagandista. Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim (“radio 101”, “Radio Velika Gorica” Obiteljski radio, HR I, II i III program ), a radeći kao kreativna direktorica u samim počecima Obiteljskog radija pokrenula nekoliko značajnih projekata. Autorica je i voditeljica mnogih radijskih emisija, a neke od njih je i sama vodila. Kao scenaristica sudjelovala u mnogim “specijalnim projektima” HRT-a. Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac).

1993. uz Miru Gavrana, Mislava Brumeca i Suzanu Jukić inicira i pokreće časopis za dramu i prozu “Plima”. Prvih deset brojeva uređuje prozu, a od 11. broja je glavna urednica.

BROJNE NAGRADE

2002. nagrađena je nagradom “Ivana Brlić Mažuranić” za roman “Debela”. Iste godine dobiva donaciju Zagrebačke banke za dramski tekst “Zelenkapica”, a 2006. dobiva donaciju Zagrebačke banke za zbirku priča “Bum Tomica 4”. Roman ” Debela” uvršten je na IBBY-evu Časnu listu, te je preveden na makedonski i slovenski. U kazalištu “Mala scena” tekst je postavljen i u dvije godine odigran 279 puta.

Autorica je desetak knjiga za odrasle (Ester i bageri, Omčoglavci, Dramatično, Bolja polovnjača, Dani plavih djevica…), četiri knjige poezije (Krizanteme, Kao katedrala, Poglavica ne plače, Prvo izdanje pjesama iz Froplandije).

Članica je Društva dramskih umjetnika Hrvatske, te članica ITI od osnivanja.

Članica je DHK (Društvo hrvatskih književnika) i samostalna umjetnica u HZSU-u (Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika).

Jedna je od pokretačica i potpredsjednica HRVATSKOG DRUŠTVA KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE (“klub prvih pisaca”).

Stručno Povjerenstvo revizijom osnovnoškolske lektire odlučilo je uvrstiti   pet naslova Silvije Šesto na lektirni popis ( Vanda, Bum Tomica i Bum Tomica 2, Tko je ubio pašteticu, Debela).

Od  ožujka 2005. svakodnevno je surađivala u “Vjesniku” prilogom o književnosti za najmlađe “Gutač slova”.

U siječnju 2007. serijal za djecu “BUM TOMICA” postavljen je kao kazališna predstava u zagrebačkom kazalištu “Mala scena”, a iste je godine tekst “Bum Tomice” dobio nagradu “Žar ptica” na NAJ NAJ FESTIVALU. Ministarstvo kulture RH dodijelilo joj je tromjesečnu stipendiju namijenjenu pisanju romana “Leon Napoleon”.

2009. tekst “Bum Tomice” proglašen najboljim na festivalu “Mali Marulić” u Splitu.

2010. dobiva prvu nagradu za neobjavljenu dramu za djecu na festivalu “Mali Marulić” u Splitu. 2012. nagrađena drama “Duboko more ili kako smo sve pobroćkali” biva postavljena u splitskom kazalištu lutaka.

 2011. dobiva “Malog Marulića” za tekst “Gospodin Mrak i tri bijela šeširića”.

2012. uvrštena u izdanje časopisa HDP “Relations” na njemačkom jeziku u izbor tri najbolja pisca za djecu i mlade Hrvatske i predstavljena s tri naslova; serijalom Bum Tomica, te romanima Vanda i Debela.

2012. dobiva polugodišnju stipendiju Ministarstva kulture za zbirku bajki “Jučer, danas, putra”. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code