REGIONALNA SURADNJA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

REGIONALNA SURADNJA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

22. travnja, 2015.

tcvitan_vukičević_salihovioć_u_sarajevu

Pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u BiH, danas su glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Goran Salihović, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević i rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda u BiH Yuri Afanasiev, potpisali smjernice radi poboljšanja suradnje na predmetima ratnih zločina i traganju za nestalim osobama.
Ovim smjernicama, bit će omogućen efikasniji rad u predmetima ratnih zločina čije procesuiranje zahtjeva međudržavnu suradnju, jer se osumnjičeni, žrtve ili dokazi, nalaze na području dvaju ili više država.
Smjernicama će se dalje operacionalizirati postojeći protokoli, odnosno unaprijediti suradnja i zajednička analiza takvih predmeta, sa ciljem da se utvrdi cjelokupno stanje vezano za predmet, da li postoji dovoljno dokaza.

Na taj način će se u budućnosti smanjiti broj neriješenih predmeta ratnih zločina.
Također, ove smjernice su potvrda i nastavak obaveza koje su države u regiji preuzele potpisivanjem Deklaracije ICMP-a o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava u kolovozu 2014. godine. Naime, u regiji se traga za gotovo 12 000 nestalih, a razmjena podataka i informacija, moći će ubrzati dolazak do saznanja o sudbini nestalih osoba, pronalazak lokacija masovnih grobnica, te ekshumacija i identifikacija nestalih osoba.
Ujedinjeni narodi će, kao pokrovitelj ovih aktivnosti tužiteljstava u zemljama regije, pružiti tehničku potporu i osigurati potrebna sredstva za funkcioniranje koordinacijskog mehanizma.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code