REGIJE U EU ZAKONODAVSTVU

REGIJE U EU ZAKONODAVSTVU

8. siječnja, 2014.

 

20131218 183459-400x300

Knjiga Majde  Rubić   o aktualnoj politici  u Uniji

 

 

Napisao: Ivan Raos

Majdi je Rubić nedavno predstavljena knjiga Odbor regija u oblikovanju EU zakonodavstava, objavila ju je Naklada Jesenski i Turk. Tematika koju obrađuje knjiga Majde Rubić vrlo je aktualna, a članstvo Hrvatske u EU dodatno naglašava značnost i bitište predmeta. Stoga jer je uloga Odbora regija kao savjetodavnog i političkog partnera Europske Komisije vezana i za novu regijsku (kohezijsku) politiku EU, usmjerenu na probleme konkurentnosti, širenja djelokruga regijskih i lokalnih vlasti i višerazinsko odlučivanje.

Knjiga Majde rubić prihvatljivo je primljena u Udruzi gradova, jer oznanjuje mnogo toga spoznajno novog i zanimljivog,  kako o gradovima i lokalnim tjelima, poglavito i o regijama, tako i čitateljima.

 

ODBOR REGIJA

Odbor regija u oblikovanju EU zakonodavstva sama  naslovnica knjige primjetno naglašuje igru sa šahovskim figurama (regijama), pritom izazovan naslov ukazuje na njezin sadržaj. A na poleđini knjige se nalazi i izjava (iz 1994.) tadašnjeg predsjednika Europske komisije (Jacques Delors), koja nudi odgovor: Odbor regija je kao konj na šahovskoj ploči i zadaje mnogo posla drugim jakim igračima.

 Pomno birane recenzentice, kako dr.sc. Sanja Maleković znanstvenica, specijalizirana na području regijskog razvoja u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, tako i prof.dr.sc. Hana Horak  nastavnica na Ekonomskom fakultetu (nositeljica je Jean Monnet Chair naziva), složile su se o potrebi objavljivanja ovog djela i njegovoj potrebi, kao izvornom radu (jer to je zaista jedini do sad u Hrvatskoj priručnik) o pravno političkom tijelu Unije, kojemu je Lisabonski ugovor udjelio mjesto po snazi blizu Europskog parlamenta zbog nadzora supsidijarnosti.

Ostvario je suradnju s Europskom Komisijom u Sporazumu gradonačelnika 2008., a njegovo mišljenje s područja socijalne politike prihvaćeno je 2013. u Europskom parlamentu. Potrebno je pratiti rad Odbora regija, efikasniji je od Europskog vijeća na čijim čak sjednicama ne mogu biti predstavnici regija i gradova koji međutim, izrađuju referntni okvir za zakonodavne akte iz područja 14 EU politika.

 

RAZVOJ REGIJA

Iako je još 1975. osnovan ERDF ili na hrvatskom Europski fond za regijski razvoj čime otpočinje razvoj regijske politike, a Skupština europskih regija je neovisna organizacija regija i međuregijska suradnička mreža (SER) donijela je 1988. Deklaraciju o regijonalizmu u Europi s načelima autonomije regija, decentralizacije i supsidijarnosti, o promicanju prjekogranične suradnje i višerazinskom upravljanju, – to nije bilo dovoljno za afirmaciju upravnih jedinica koje zovemo regija (kanton, županija, grofovija …) radi promicanja demokracije u procesu europskog ujedinjenja. Svakim novim valom proširenja Europske unije i snaženjem integracije javljala se potreba osnovati Odbor regija EU (1992./1994.) za ne posredno kontaktiranje Europske komisije koja ima središnju ulogu u razvijanju regijske, kohezijske ili zajedničke politike EU-a.

Svoje akcije Odbor regija zasniva na argumentu kako će se suradnja europskih naroda prije ostvariti ako se gradi na nacijinoj, regijskoj i lokalnoj razini. Izborio je pravo pristupa Europskom sudu u obrani svojih prerogativa iz Lisabonskog ugovora, jer može podnijeti tužbu za poništenje zakona kada vrjeđa načelo supsidijarnosti u području u kojem se traži njegovo mišljenje.

U svojim mišljenjima daje definicije pojmova značajne za razmatranje njegove uloge i poimanje regijske politike, nju obilježavaju i ne zakonodavni akti tzv. meki instrumenti prava kao što su to mišljenja Odbora regija.

Izim o povijesnom pregledu osnivanja Odbora regija i njegovom mjestu koje ima u Uniji, posebna pažnja daje se analizama tri sudska predmeta s područja zaštita okoliša (“Komunalne usluge”), cestovni prijevoz (“Kamioni”) i javno zdravstvo (“Farmaceutski paket mjera”), u kojima se pohvaljuju akcije članova Odbora regija. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code