RASPRAVA O ENERGETSKOJ OBNOVI

RASPRAVA O ENERGETSKOJ OBNOVI

26. listopada, 2014.

LogoHupfas Custom
P
anel diskusija pod nazivom “Ima li Hrvatska dovoljno novca za energetske obnove?“ održava se  petak, 31. listopada 2014. godine, u hotelu Antunović, Zagreb, dvorana Tomislav, 1. kat, s početkom u 9:30 sati.

Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava – HUPFAS treću godinu zaredom, organizira panel diskusiju kojom želi ponovno istaknuti važnost energetske obnove u Hrvatskoj i regiji. Cilj diskusije je okupiti sve zainteresirane strane čiji je angažman neophodan za uspješniju provedbu projekata energetskih obnova. Namijenjena je stručnoj javnosti, upraviteljima i predstavnicima stanara zgrada, certifikatorima, predstavnicima građevinskog sektora, financijskih ustanova, lokalne samouprave te ostalih institucija i tvrtki. Diskusija će pored domaćih okupiti i strane stručnjake koji će podijeliti svoja iskustva u energetskoj obnovi u Italiji, Austriji i Sloveniji.

HUPFAS je nacionalni partner europske kampanje RENOVATE EUROPE sa sjedištem u Bruxellesu, koja želi postići smanjenje potrošnje energije u EU kroz energetske obnove zgrada, te da postojeći fond zgrada u EU do 2050. godine troši 80% manje energije. Stoga će ova panel diskusija biti i dio REDay2014 konferencije koja će se održati u Bruxellesu 5. studenoga i u kojoj sudjeluje 15 partnera iz 11 zemalja članica EU.


PROGRAM

9:30 – 10:00       Uvodni i pozdravni govori

–          Dorijan Rajković, predsjednik udruge HUPFAS

–          Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora, HUP

–          Davor Škrlec, zastupnik Europskog parlamenta

–          Maja Pokrovac, predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta

10:00 – 11:45     Prezentacije

–          Irena Križ Šelendić, voditeljica službe za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

–          predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

–          Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU

–          Ivan Lovrinović, ekonomski analitičar

–          Alice Tura, Odbor za toplinsku tehniku i energetsko certificiranje izgradnje regije Lombardija, Italija

–          Clemens Hecht, ARGE Qualitätsgruppe Wärmedämmsysteme, Austrija

–          Hinko Šolinc, Ministarstvo za infrastrukturu, Slovenija

12:00 – 13:00     Otvorenje panel diskusije, moderatorica: Anđelka Toto-Ormuž

                        Po završetku diskusije slijedi prigodna zakuska.

O Udruzi HUPFAS

HUPFAS je hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava. Članice Udruge su 15 renomiranih tvrtki s 1.500 zaposlenih u građevinskoj branši koje se bave proizvodnjom i prodajom toplinsko-fasadnih sustava. Udruga informira javnost o prednostima gradnje toplinsko-fasadnih sustava te potiče i promovira njihovo korištenje u novogradnji i obnovi starijih građevina.

Čak 61% energije koju trošimo u zgradama uvozimo, a većinu nepotrebno bacamo

HUPFAS je nacionalni partner europske kampanje RENOVATE EUROPE Uz potrebu za ekonomskim oporavkom u EU raste i zabrinutost za sigurnost i dostupnost energenata, posebno prirodnog plina, jer Unija ovisi o uvezenoj energiji i događajima van njezinih granica.

Najveći potencijal za otvaranje radnih mjesta, smanjenje potrebe za energijom i rast ekonomije ima upravo sektor zgradarstva. On ima najveći potencijal uštede energije, više od transporta i industrije. Postojeći stambeni fond u EU troši 40% ukupne energije i odgovoran je za oko 36% emisija stakleničkih plinova iz energije.

Vijeće EU postavilo neambiciozne ciljeve do 2030. godine

Kako bi se ta ambicija ostvarila, nužna je politička volja kako bi povećali prosječan postotak obnove zgrada u EU s trenutne razine od 1% na 3% godišnje do 2020. Ekonomske studije su pokazale da ukoliko se ambicije kampanje Renovate Europe slijede i postignu, moguće je stvoriti milijune novih lokalnih radnih mjesta u EU, povećati prihode za javne financije, smanjiti zagađenje zraka i povećati kvalitetu života u društvu. Razočaravajuće, Vijeće EU upravo je postavilo tek indikativni, dakle ne-obavezujući cilj od 27% za energetsku učinkovitost do 2030. godine te je propustilo otvoriti mogućnost prije svega gospodarskog prosperiteta za građane Europe.

Zašto je Važna energetska obnova?


Ekonomske koristi:
Otvaranje novih radnih mjesta i aktivnosti u građevinskom sektoru pozitivno utječe i na gospodarstvo u cjelini i na prihode u državnom proračunu.

Društvene koristi: Značajan doprinos smanjenju energetskog siromaštva i obnovi zgrada, posebno u manje razvijenim dijelovima Hrvatske. Podsjetimo, prema UNDP-u, u Hrvatskoj više od 2/3 stanovništva izdvaja više od 10% svojih prihoda za plaćanje energenata, te se smatra da su stoga energetski siromašni.

Zdravstvene koristi: 90% života provodimo u zgradama. Obnova je učinkovit način poboljšanja mikroklime u unutrašnjosti zgrada čime se utječe na fizičko i mentalno zdravlje te kvalitetu života ljudi u njima.

Ekološke koristi: Manja potrošnja energije znači i manje emisije štetnih plinova i CO2 u atmosferu.

Političke koristi: Učinkovit način kako bi Hrvatska mogla zadovoljiti energetski i klimatski paket EU-a, skraćeno nazvan 3×20, čiji je cilj do 2020. godine smanjiti potrošnju energije za 20%.

Energetska obnova – izbor ili obaveza?

Smanjiti potrošnju energije za 20% do 2020. godine jedan je od ciljeva članica EU koji će Hrvatska najteže ostvariti i gdje trenutno najviše zaostajemo. Prijedlogom Programa energetske obnove zgrada Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja do kraja 2015. planira se pokrenuti i ostvariti obnova 200 zgrada javnog sektora. Dok javne zgrade u Hrvatskoj predstavljaju manje od 5% ukupnog fonda, više-stambene zgrade čine 27% svih zgrada u našoj državi, što jasno govori o potencijalu obnove upravo tih zgrada. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code