RADOVIĆ: ZAOSTALA I NESRETNA HRVATSKA JOŠ NIJE SLOMLJENA

RADOVIĆ: ZAOSTALA I NESRETNA HRVATSKA JOŠ NIJE SLOMLJENA

28. studenoga, 2021.

 

Piše: Saša Radović

Prošli tjedan obilježen je s tri događaja koji označavaju kraj pokušaja uspostave demokracije u Hrvatskoj. Dva događaja imaju materijalnu, milijardsku i milijunsku podlogu i moralni aspekt. Treći događaj nemjerljiv je materijalno i sadržava kontinuitet konstantnih uvreda hrvatske javnosti od strane lidera vladajuće stranke. Pažljivi čitatelj će odmah primijetiti da smrtonosna pandemija SARS-Cov-2 u ovom tekstu nije u prvom planu. I zaista, u vrtlogu našeg zauzimanja svih zadnjih mjesta u EU te siromaštva i općeg nezadovoljstva građanstva, moćni korona virus izgubio je primat.

Avioni

Iznenada, preko noći, nestali su zrakoplovi i vratili se avioni u hrvatski jezik. No to je najmanje važno, misterija kupnje francuskih 12 Rafalea i apsolutna tajnost ugovaranja u ozračju Hrvatske, jedne od najkorumpiranijih država u Europi i šire, navela je golemi dio hrvatske javnosti na sumnju. Piše se i govori o navodnih 9 milijarda kuna, a milijarde vrlo skupog održavanja aviona nitko ne spominje. O takvoj enormnoj svoti koju plaćate vi i ja, u našoj pokradenoj, opljačkanoj i prezaduženoj državi – također nitko ne govori niti traži naš pristanak. Vlast, uvijena u oblak osobnog obilja, zaboravlja da u Hrvatskoj ima mnogo gladne djece. Hoće li ih biti još više?

Posebice je znakovita činjenica da ni velike sile nisu “cijepljene” protiv korupcije i mita u obliku provizija. Francuska je već izvrgnuta sumnji. Ove godine pokrenuta je istraga u vezi 60 milijarda kuna vrijednog ugovora između Francuske i Indije, za kupnju 36 višenamjenskih lovaca. Istražuje se i Emmanuel Macron. Postoji sumnja u korupciju, pogodovanje i uplitanje visokih dužnosnika dviju zemalja u toj kupnji.

Po pitanjima sumnja dobro je sjetiti se naše propale kupnje prastarih F-16 Barak. U procesu ugovaranja tih preskupih letjelica, KING-ICT d.o.o. odmah je osnovala Planet IX., firmu-kćerku koja je navodno dobila monopol na enormno skupo održavanje tih starih aviona. Bez ikakvog iskustva! Veze KING-ICT-a dobro su poznate pa ih ne treba navoditi.

Kobna subota

Drugi šok dogodio se u subotu. Veliki prosvjed uzdrmao je Gornji grad i golemi balon establishmenta, jer to nije bio samo prosvjed protiv Covid potvrda nego i nešto više. Zaključak je to i premijera Plenkovića koji tvrdi da je prosvjed bio dominantno političkog karaktera te istaknuo da je to sramotno političko profiterstvo. “Prosvjed ne doživljavam kao iskonsku reakciju dijela naših građana do kojih nam je stalo nego isključivo kao političku manifestaciju, tu nema dileme i to je više nego očito”, dodao je ogorčeno.

Međutim, premijer Plenković od jednog drveta nije vidio cijelu šumu. U samom srcu Hrvatske, na Jelačić placu, događalo se te subote, 20. studenog 2021. nešto veliko, tmurno i znakovito – veće od običnog prosvjeda. Prvi puta, nakon tri desetljeća, noćni demoni ukazali su se na dnevnom svjetlu. Između antivaksera i gnjevnih necijepljenih građana bilo je i onih cijepljenih dva puta i preboljelih. Tekst na transparentima manje je tretirao Covid, a više opće stanje. Bilo je velikih slika Gospe i tekstova: “Tražimo izvanredne izbore”, “Jesmo li 95′ oslobođeni ili okupirani” i slično.

Taj zajednički skup pobunom je označio da zaostala i nesretna Hrvatska – još nije slomljena. Nažalost, kritična masa za prijeko potrebne korjenite promjene nije dostignuta, a pitanje je, hoće li i biti dosegnuta? Tri desetljeća stalnog zaostajanja, pljačke i korupcije otupilo je naciju. Evidentna je inercija i jalovost javnosti za konkretnu opoziciju.

Uvrjeda hrvatske pameti

Treći događaj još snažnije ukazuje da su demokraciji u Hrvatskoj sva vrata zatvorena. Poznata krilatica premijera: “Mogu što hoću!” dobila je novu garanciju da se korupcija isplati. Njegovom javnom izjavom da “ćemo podržati” Državnu odvjetnicu, ukoliko oporba postavi zahtjev za njezin opoziv, betoniran je neprobojni zid, čvrsta brana protiv svake kritike korupcije i kriminala. Nakon nastupa Državne odvjetnice i njezine šefice USKOK-a, na Hrvatskom saboru, teško je naći mislećeg Hrvata (osim premijerovih 220.000 poslušnika i uhljeba) koji se ne zgraža nad ovom nepojmljivom amnestijom neodgovornosti DORH-a (ne spominjemo sumnje korupcije i kriminala). Po svemu sudeći nastavit će se orgije; gabrijela, martina, kuščevića, marića, kujundžića, merzelica, rimacica ili onih nedavnih; vidoševića, čobankovića, sanadera i stotina ostalih.

Od prosvjeda u Zagrebu ostat će zgužvani i razlomljeni transparenti u miješanom otpadu – i ništa više!

Quo vadis Croatia?

Anno Domini MMXXI. T              

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code