RADOVIĆ: ISTRA JE NAJKRIMINALNIJI DIO HRVATSKE

RADOVIĆ: ISTRA JE NAJKRIMINALNIJI DIO HRVATSKE

29. lipnja, 2022.

 

 

Piše: Saša Radović

Prije svega čestitke USKOK-u na uhićenja u Istri, konretnije u Vodnjanu. Trebalo je to biti davno prije, ali nikad nije kasno. No pred USKOK-om je još golemi posao. Istra ima 31 Općinu i 10 Gradova. Ako samo malo „pogrebemo“ po papirima Općina i Gradova, DORH će morati zatražiti sredstva za obnovu Golog otoka, jer će pola Istre promijeniti mjesto stanovanja. Naime, dio generacija gradonačelnika, načelnika, ali i službenika, posebice na atraktivnijim područjima obogatili su se kriminalnim promjenama jeftinog ne građevinskog zemljišta u skupa gradilišta. Zatim je velika masa legaliziranih bespravnih objekata neosporno učinjen uz korupciju. Daščane kolibe pokrivene azbestom bez sanitarija, infrastrukture, bez pristupnog puta na zakonom zaštićenim područjima, prečesto su legalizirane.

Istra ima autorska prava na sve vrste urbanističko-građevinskog kriminala. Počelo je davno pod vlašću kneza Nina Jakovčića. Sebi je kupio selo Sveti Juraj i pretvorio ga u glavni kameni grad svoje latifundije. Desna mu je ruka bio Kajin (promijenio zastavu i sada je veliki liberal). Moćni klan od cca 3000 obitelji koje su bile pod direktnom dirigentskom palicom kneza Nina držao je „omertu“ i osiguravao nesmetanu pljačku prirodnih resursa i vlast nad ostalim kmetovima. Za svako zaposlenje u Istri, od čistača ulice do šefa državnih služba ili direktora – blagoslov je morao dati Nino.

Krim milje

U tri desetljeća zelena Istra postala je Crna Istra s moćnim centrima duhanskog lobija, svjetskog narko businessa i svih vrsta kriminala. Istra je danas „najkriminalniji“ dio Hrvatske po glavi stanovnika – a vjerojatno i u Europi. Nepotizam, korupcija i droga u svim su porama istarskog bića.

Iz raskošnog repertoara kriminalnih djelatnosti Crne Istre izdvaja se autohtoni model – izum čelnika IDS-a. To je takozvani urbanistički kriminal; „kupiš jeftino – prodaš skupo!“.

Počelo je s mega aferom Dragonera – Barbariga. Tadašnji članovi uprave Hypobanke, Gunter Stridinger i Wolfgang Kulterer kupili su oko milijun kvadratnih metara nacionalnog parka priobalja Brijuna gdje se ništa nije moglo graditi za cca 6 eura po m2. U express urbanističkoj promjeni namjene u turističku zonu s mogućnosti gradnje – metar kvadratni „pozlatio se“ u 200 eura po m2. Zarada, sitnica, 194 milijuna eura, ili milijarda i 480 milijuna kuna! To je potpisao Kajin, spomenuta desna ruka Jakovčića. Na prekrasnoj obali još nije počela gradnja betonskih blokova apartmana zbog nekih mutnih nesporazuma istarskog podzemlja.

Slično se ponavljalo, u aferi Dajla – vrtjelo se 500 milijuna kuna da bi se „nevrijedna šuma“ urbanistički promijenila u golf terene. Veliki knez Nino stajao je i stoji iza svih velikih i malih afera.

Nastavljeno je sa stotinama sitnijih afera. IDS-ov bivši ministar kupio je zemlju kod Rovinja za 900.000 kuna na kojoj se nije moglo graditi. Nakon urbanističke promjene u turističko zemljište Veljko prodaje zemlju za 25,6 milijuna kuna zagrebačkom poduzetniku Dragutinu Biondiću. Čista zarada 24,7 milijuna. Ministar je morao otići, ali milijuni su ostali u njegovom džepu.

Kandidat za predsjednika RH i bivši predsjednik Gospodarske komore Hrvatske kupio je zaštićeno šumsko, neurbanizirano područje iznad Marine Veruda. 4.116 m2 platio je 125.000 kuna. No, iznenada, neposredno nakon kupnje ta je gusta šuma – izgorjela u požaru. Nakon groma iz vedrog neba i „slučajnog“ požara, express postupkom promjene urbanističke namjene – bivša šuma postaje građevinsko područje. Vrijednost urbaniziranog terena skače na 16 milijuna kuna!

Dio gradonačelnika i načelnika, te i manje poznati članovi IDS-a osiguravali su i osiguravaju na taj način bogat i lagodan život sebi i svojim potomcima. Shema se proširila po cijeloj Hrvatskoj (Kuščević i ostali).

Lopovi brane lopove

Lica poštenih Istrijana crvene se od srama, zeleni poluotok Istra je pocrnio, a hrvatski narod može poplaviti od srama što ga u Europskom parlamentu zastupa jedan Ivan Jakovčić, a jedan Kuščević u Hrvatskom saboru. Osim u Hrvatskoj, takvi apsurdi mogu se događati samo u Sjevernoj Koreji i u Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIS).

Znakovita je činjenica da istarski župan i svi gradonačelnici i načelnici deklarativno napadaju bespravnu gradnju, ali nitko od njih nije učinio ni jedan konkretan korak. Naime, bespravna gradnja je kazneno djelo. U Kaznenom zakonu RH, u članku 212.- propisuje se za bespravnog graditelja zatvorska kazba od šest mjeseci do pet godina. Istarski župan i svi gradonačelnici i načelnici zatvaraju oči i šute. Nitko od njih nije podnio tužbu za kazneno djelo bespravne gradnje.

Nadamo se da USKOK neće stati.

 Anno Domini MMXXII. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code