RADOVIĆ: DVA ASPEKTA MEDULINSKOG EKOCIDA

RADOVIĆ: DVA ASPEKTA MEDULINSKOG EKOCIDA

2. studenoga, 2021.

 

Ta dokle, Jahve, dokle ćeš me zaboravljati?

(PSALM; 13:1)

Piše: dipl.ing.arh. Saša Radović

Hrvatska je 2021. stigla do svih zadnjih i predzadnjih mjesta u EU. Poznati smo kao najzaostaliji i najsiromašniji. A, poznati smo i po takozvanoj “puzajućoj amnestiji” kriminala koja se provodi, posebice u vrijeme aktualne Vlade RH. Primjera ima mnogo u najvećim aferama (Hypo, Agrokor, Uljanik, Vjetrenjače i niz drugih), a najlakše je to dokazati – u bespravnoj gradnji. Hrvat ili stranac može dovući bagere i graditi kućicu ili vilu na samoj obali Jadranskog mora ili jezera, u Nacionalnom parku prirode ili u gradskom parku. Ako netko prijavi, građevinska ili komunalna služba dođe ili ne dođe, postave se ili se ne postave ploče zabrane i to je sve. Bespravni graditelj skida ploču i završava gradnju siguran da će se idućih nekoliko desetljeća mirno kupati ispred kuće na Jadranu ili je iznajmiti turistima.

Evo priče iz backgrounda “puzajuće amnestije” kriminala i bezvlađa;

Državni inspektorat je nakon dugogodišnjih prijava Grupe građana iz Premanture, 27.svibnja 2021. dopisom obavijestio Pučkog pravobranitelja da je konstatirano sljedeće;

Na području rta Kamenjaka, jednog od najljepših zaštićenih prirodnih parkova u Europi – ima 50 do 70 bespravnih gradnja.

Na području uz more i u šumama općine Medulin ima još 200 do 230 bespravnih gradnja.

I na tome je opet sve stalo kao što je sve stajalo godinama.

Godinama se ta divlja destrukcija prirode i našeg turizma tolerira i potiče na ovaj ekocid – zatvaranjem očiju i ušiju nadležnih državnih i lokalnih vlasti. A, tih 300 objekata zagađuju zaštićeni prostor i egzistiraju bez ikakvih troškova. Bespravni graditelji ne plaćaju nikakve doprinose, komunalne doprinose, smeće, vodu, struju, pristupne ceste i td.

Najgore od svega je što se ta divlja gradnja nastavlja intenzivno i danas, dok vi ovo čitate.

PRVI ASPEKT

Takva divlja gradnja u zaštićenim prirodnim sredinama, u pomorskom dobru ili uz more, nije samo nezakonita nego je više od toga. To je uništavanje domovinske grude, djevičanskih obala sa stogodišnjim borovima, ekocid, nemoralan čin i zločin prema ljudima i prema netaknutoj prirodi. To je zločin i prema Republici Hrvatskoj zbog napada na turizam kao jedne vrlo važne gospodarske

komponente. Toleranciju, namjerno nekažnjavanje ili nekažnjavanje zbog aljkavosti i neodgovornosti tih institucija – također je protuzakonit rad (nerad!) kojeg bi se moralo sankcionirati. Ali, ne sankcionira se.

DRUGI ASPEKT

Drugi aspekt je još mnogo gori, jer zadire u sigurnost građana, što znači i sigurnost Republike Hrvatske. U ovom slučaju ne smije više postojati “puzajuća amnestija kršenja zakona” – odgađanje sankcija bespravnim graditeljima i svemu što se oko toga događa.

Po Premanturi se šapće da je zbog akcije grupe građana koji traže da se zaustavi bespravna gradnja uz more i u svim zonama zabranjene gradnje, 25.10.2021. stigla grupa bespravnih graditelja, Slovenaca, ali i naših domaćih. Jedna osoba iz grupe bespravnih graditelja grubim je verbalnim napadom na premanturskog aktivista poručila; “da smo dirnuli u osinje gnijezdo” i da se zbog toga trebamo “zaključavati dva puta u kući”. O toj posrednoj prijetnji pred svjedocima, opasnoj po zdravlje i život ljudi, obavještena je i Pulska policija.

U medulinskih 300 bespravnih objekata (evidentiranih po Državnom inspektoratu) mogu boraviti, ne samo ti graditelji nego i još 300 do 1000 neevidentiranih lopova, kriminalaca ili terorista (iz Hrvatske i iz inozemstva). Koji će za “šaku srebrnjaka” zaustaviti svakoga tko pokuša dirnuti u to “osinje gnijezdo”.

To mi građani Premanture ne znamo, a čini se da ne znaju ni “naše državne i lokalne institucije”. Ni policija!

Je li sve to protuzakonito? Ima li i u ovom “Medulinskom ekocidu” korupcije i kriminala? Postoji li tko, tko će nam u Premanturi i u prostoru općine Medulin garantirati osobnu sigurnost?

Na kraju ove ružne priče, ponovit ćemo!

Divlja gradnja i rasap prirodne ljepote Domovine za koju smo mnogi od nas riskirali svoje živote, pa i dali živote – nastavlja se intenzivno oko nas i danas dok ovo čitate. Dva bagera kopaju, kopaju…

Anno Domini MMXXI. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code