RADNICIMA TLM ALIMINIUMA PRIZNATE TRAŽBINE

RADNICIMA TLM ALIMINIUMA PRIZNATE TRAŽBINE

23. ožujka, 2017.

 

 

U TLM Aluminiumu d.d. u stečaju, u kojemu SSSH zastupa 160 radnika, radnicima su priznate kompletne tražbine. S osnovu neisplaćenih plaća priznato im je 13.078.280,00 kn, a s osnova obveza za doprinose i poreze 8.974.296,00 kn, s realnom i objektivnom mogućnošću da se ta potraživanja i realiziraju. Nakon što se pojavio strateški partner slovenski Impol, donijeta je odluka da se promptno započne s nastavkom proizvodnje i rada, na čemu je inzistirao SMH – IS, uz traženje da se na posao primi što više radnika, najmanje 200, a potom sukscesivno i svi preostali radno sposobni radnici. To je i realizirano jer je na posao vraćeno (i radi ) oko 220 radnika. Skupština vjerovnika je donijela odluku o odobravanju i prihvaćanju ugovora o zakupu dugotrajne imovine s Impolom koji traje do prodaje imovine stečajnog dužnika, ali ne dulje od godine i pol dana od održavanja izvještajnog ročišta koje je bilo 9. ožujka 2016. godine, s tim da se imovina prodaje kao tehnološka i prostorna cjelina, po procijenjenoj vrijednosti ovlaštenog sudskog vještaka. Imovina se prodaje već u drugom krugu, cijena i vrijednost imovine je prepolovljena, a stečajni upravitelj namjerava imovinu prodavati i u trećem krugu. Jedini, u ovome trenutku, zainteresirani i mogući kupac i strateški partner je slovenski Impol.

O prodaji imovine ovisi isplata priznatih radničkih potraživanja, kao i kontinuirani nastavak proizvodnje i stabilnost te tvrtke, koja je od posebnog značaja za šibensku regiju i RH. O prodaji imovine ovisi i povrat preostalih radnika u proizvodnji i posao. Stoga je potrebno maksimalno ubrzati proces prodaje imovine TLM Aluminiuma, što se zahtjeva od stečajnog upravitelja i drugih nadležnih koji sudjeluju u postupku prodaje. 

Stečajni postupak u TLM – TPP-u d.o.o. otvoren je 2. rujna 2016. godine. Tvrtka ne proizvodi od prosinca 2015. godine, a račun je 97 dana bio neprekidno u blokadi, uz dug od 13.768.639,56 kn. Na Skupštini vjerovnika, održanoj 24. studenoga 2016. radnicima je, ima ih 139, priznato 28.000.000 kn s osnova plaća i otpremnina, a potom su im nakon velikog angažmana SMH – IS-a i SSSH isplaćene tri plaće i dio otpremnina od Agencije za isplatu radničkih potraživanja. Osim toga, upravo zahvaljujući velikom angažmanu SMH – IS-a i SSSH (SSSH zastupa 40-tak radnika) izbjegnuta je likvidacija tvrtke u zadnji čas, koju je predlagao i zagovarao stečajni upravitelj. Na taj je način tvrtka dobila šansu da se, eventualno, nađe kupac – strateški partner, jer tvrtka ne može samostalno nastaviti proizvodnju. Zadužena je pet i po puta više nego što vrijedi.

Još uvijek nije isključena mogućnost da bi slovenski investitor mogao preuzeti i Prešaonicu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code