RADIĆEVA ULICA UMJETNOSTI

RADIĆEVA ULICA UMJETNOSTI

19. rujna, 2014.

RADIĆEVA ULICA UMJETNOSTI

Udruga Umjetnost osmijeha uspješno djeluje već duže vrijeme priređujući zapažene likovne izložbe akademskih slikara, grafičara, kipara te suradnje sa kulturno-umjetničkim institucijama (Muzej grada Šibenika, Francuski institut za kulturu, Oto Reisinger, Karina Sladović, Marko Balinger, Boris Leiner, Mario Miše, Gabor Beno Pogany, Petar Popijać, GabrijeaRukelj, Nina Brkić, Mislav Bengez, Nenad Reberšak – pod pokroviteljstvom Albanske ambasade i dr.) u obnovljenom i restauriranom prostoru povrh Radićeve ulice, koji je ne samo vraćen umjetnosti i kulturi, već ovom funkcijom i namjenom uvodi građane i turiste u važnu povijesnu jezgru grada.

U suglasju s takvom intencijom oživljavanja Gornjeg grada ali i približavanja umjetnosti svakodnevnoj publici na neposredan način, te poradi obogaćivanja kulturnog, turističkog i umjetničkog sadržaja grada Zagreba, dana 20.09.2014.god. s početkom u 12 sati  ( subota od 12 – 22 sata ) 21.09.2014.god. (nedelja od 10 sati do 20 sati.) predstavi pod nazivom „RADIĆEVA U OSMIJEHU- ULICA UMJETNOSTI”.

Ova kulturna manifestacija predstavila bi veći broj akademskih slikara, kipara, grafičara, fotografa, performera i drugih umjetnika na lokaciji od Krvavog mosta do Radićeve ulice 37, čime bi se naglasila jedinstvenost gradske središnjice ali istodobno značajno pridonijelo afirmiranju Gornjeg grada kao posebno zanimljive lokacije u kulturi i turizmu.

Stoga želimo organizirali da se drugi vikend u mjesecu rujnu Radićeva ulica pretvori u galeriju na otvorenom, ujedno i slikarsku koloniju te mjesto susreta čovjeka i umjetnosti, umjetnika i Zagreba.

Sam događaj bi bio  orijentiran  na ulicu, gdje bi 60 likovnih, mulitimedijalnih te glazbenih umjetnikaprezentirati svoje predstave, izložiti svoja likovna djela te tako sudjelovati u recentnoj umjetničkoj manifestaciji u gradu Zagrebu.

Neposredna vrijednost ovog projekta je višestruka. Ponajprije to je mogućnost komunikacije umjetnosti i grada, umjetnika i prolaznika odnosno stanovnika Zagreba. Zagreb je grad koji ugošćuje brojne likovne umjetnike iz Hrvatske i inozemstva te ova manifestacija otvara mogućnost da se izlože kvalitetni radovi akademskih umjetnika koji nemaju priliku biti zastupljeni u galerijskim i drugim kulturnim institucijama.

Građani i gosti grada biti će glasaći za radove koji im se najviše dopadaju, a ovisno o tome bili bi nagrađeni i sami umjetnici ali i oni koji su dali svoj glas te time pridonijeli cijelom spektaklu. Nagrade za građane i goste bile bi 3 slike naših akademskih slikara, tri kiparska rada, i 3 fotografije.

Na određenoj lokaciji povremeno bi se izvodila glazba zagrebačkih pjesama (Zagrebački cinkuši) organizirane bi bile  radionice za djecu koja bi pod umjetničkim vodstvom crtala te izrađivala papirnate mobile; portretirati će se prolaznici.i sl.

Turistički moment ove manifestacije također je važan u ovom periodu, uzlaznom trendu kada se Zagreb prepoznaje kao sve atraktivnija i nezaobilazna točka prilikom posjeta ovom dijelu Europe.

Na taj način on se predstavlja i kao grad žive umjetnosti koju je moguće susresti na ulici, a da istodobno ona ne bude trivijalna i tek komercijalnog karaktera. Identitet nekog mjesta, pa tako i Zagreba, čine velikim dijelom i njegovi umjetnici pa je ovo prilika da se prezentiraju publici na ovom jedinstvenom i vrijednom događaju koji je ujedno i novi doprinos kulturnoj baštini grada Zagreba.

Udruga Umjetnost osmijeha u ovom prepoznaje svoj društveni i kulturni zadatak, i rado ga se prihvaća u nadi da bi ova manifestacija mogla u budućnosti postati tradicionalnom. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code