“DUH ČETRDESET I PETE” OD 15. SVIBNJA U KINIMA

“DUH ČETRDESET I PETE” OD 15. SVIBNJA U KINIMA

12. svibnja, 2014.

The Spirit of 45 Dogwoof 1930 slums copyright BBC Custom

Od 15. svibnja u hrvatskim kinima počinje igrati novi film velikog britanskog realiste Kena Loacha, dokumentarac ‘Duh četrdeset i pete’. Dokumentarac koji opisuje vrijeme nakon Drugog svjetskog rata u Ujedinjenom Kraljevstvu i stvaranje post-ratne socijalne države, gotovo države blagostanja, što iz današnje perspektive izgleda gotovo nemoguće.

Ovaj film prenosi nam uzbuđenje i vjeru u budućnost koja je nastupila u Kraljevstvu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Stvorena je socijalna država, zdravstvo i stanovi subvencionirani su od države, a jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne ekskluzivne filmske zapise i zvučne snimke dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva nadopunjene svježim intervjuima svjedoka toga vremena, kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ.

Ovaj film Kena Loacha, široj javnosti poznatog po sjajnim socijalnim dramama, kao što su ‘Zemlja i sloboda’, ‘Tražeći Erica’ te ‘Vjetar koji povija ječam’, kritičari preporučuju za ‘obavezno gledanje’ (New York Times) i smatraju ‘pravim filmom u ovo vrijeme krize’ (The Guardian). ‘U isto vrijeme film je dirljiv, razljućuje te inspirira’. zaključuje The Independent

‘Duh četrdeset i pete’ u hrvatska kina stiže 15. svibnja (Dokukino Grič, Zagreb), 18.5. je u Pakracu, a od 19.5. u Art kinu Croatia u Rijeci. Od 22.5. film će moći pogledati splitska publika u Zlatnim vratima, od 25. svibnja je u zagrebačkom kinu Europa, a od 29.5. na programu je kutinskog Pučkog otvorenog učilišta. Tijekom lipnja film će biti prikazan u još deset kino dvorana u Hrvatskoj.

Distributer filma je RESTART label.

Trailer: http://restartlabel.net/o_filmu?id=152 T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code