RUSKI KNJIŽEVNIK MIHAIL ŠIŠKIN U ZAGREBU

RUSKI KNJIŽEVNIK MIHAIL ŠIŠKIN U ZAGREBU

20. rujna, 2014.

48a180b9399691e09601a03058021327 Custom

Rusija Mihail Šiškin, naziv je predavanja koje će se održati u utorak 23. rujana 2014. u 19 sati na Europei u Dvorištu 2014. koje je zapravo prvo gostovanje književne manifestacije a na kojemu gostuje poznati ovodobni ruski književnik Mihail Šiškin. Uz svjetski uglednog autora zanimljivih knjiga Mihaila Šiškina na predstavljanju njegovog romana Pismovnik sudjelovat će i hrvatski predstavljači: Igor Buljan – prejevoditelj, Ivo Alebić – rusist i prjevoditelj, Irena Lukšić – prjevoditeljica i znanstvenica, i Ivana Simić Bodrožić – moderatorica.

Mihail Šiškin rođen je u Moskvi 1961. godine. Završio je studij engleskog i njemačkog jezika, a 1995. godine preselio se u Švicarsku u kojoj je našao posao prjevoditelja. U književnosti se pojavio početkom 90-ih godina i odmah je zamijećen kao izvanredan književni talent. Već za prvo književno djelo Sat kaligrafije nagrađen je kao najbolji debitant. Za roman Zauzimanje Izmaila 1999. godine nagrađen je “ruskim Bookerom” dok je raspoznajnost stekao osvajanjem prestižne nagrade Nacionalni bestseler za roman Vilina kosica (2005.) – sofisticiranu prozu o jeziku, odnosno o pripovjedanju. Njegovo književno djelo prati i snažan politički angažman. Odbijanjem sudjelovanja na sajmu Book expo America 2013. godine kao službeni predstavnik Rusije poslao je poruku kako se ne slaže s političkim prilikama u državi iz koje dolazi, referirajući se najprije na probleme korupcije u vrhu vlasti i, da kao Rus i građanin Rusije ne želi biti ljudsko lice države čiju politiku smatra pogubnom i ponižavajućom za njen veliki narod i kulturu.

Roman Pismovnik izveden je u vrlo jednostavnoj epistolarnoj formi. Zapravo je riječ o knjizi koja govori o ljubavi i smrti a ujedno nam uvelike ukazuje na doba za koje zaista ne postoji. Ona i on  (ljubavna pisma), iako kao ljubavnici žive u različitim epohama – stoga ih ubrzo shvaćamo – jer njihova pisma nikad ne dolaze na odredišta. Očito riječ je o izvrsnom dijalogu zaljubljenih izvan doba – bivnje koje se odvija kroz rat i svakodnevni život i, ljubav koja je veća i duža od života. Šiškin povezuje lica, glasove, epohe, rođenja, ljubavi i smrti – zato što smo svi mi jedno, a doba je smješna uvjetovanost. Roman Pismovnik za koji je 2011. godine osvojio ozbiljenu književnu nagradu Velika knjiga naveliko nam pokazuje Šiškina kao izvanrednog stilista i, zašto ga (uspoređuju s Nabokovim) smatraju vodećim književnikom svoje generacije (živućim klasikom), pa i zašto je  miljenik kritike i publike i, zašto je jedan od najprevođenijih ovodobnih ruskih književnika.

Ivan Raos T

10 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code