PUTINOVO BOGATO  DEMOKRATSKO RAZDOBLJE

PUTINOVO BOGATO DEMOKRATSKO RAZDOBLJE

14. listopada, 2012.

Piše: Ile Papić Golub

Da bi donekle rasvijetlio ulogu Putina u stvaranju Nove Rusije, morat ću iščitati neke znakove iz novije povijesti Rusije. Događaji koji su se zbili u nedavnoj prošlosti, a koje su naši mediji uglavnom prešutjeli  ti se događaji i te kako odražavaju na situaciju na Bliskom istoku, Perzijskom zaljevu a posebno oko Sirije. 

Sve što se događa oko Sirije i Irana biti će presudno u oblikovanju novog svjetskog poretka. Dakle, dolaskom Putina na vlast, Zapad nije bio nimalo sretan jer je taj isti Zapad volio i hvalio Gorbačova kojeg je ruski narod zapamtio kao “izdajnika” koji je rasturio državu tako da ga je već na slijedećim izborima kaznio. Gorbačov je od ruskog naroda doživio prezir i slanje u ropotarnicu povijesti. I mnogi danas Rusiju  doživljavaju kao zemlju u kojoj je demokracija na drugom mjestu i to zbog Vladimira Putina. Ako se govori o demokraciji u Rusiji treba prvo reći da u usporedbi s demokracijom u SSSR-u onda je današnja Rusija super demokratska zemlja a ako se uspoređuje s nekim zapadnim demokracijama onda to ona nije.  Ako bi gledali demokraciju u Rusiji kroz povijest dolazimo do zaključka da je bilo malo perioda u povijesti u kojoj se uvažavala demokratska riječ naroda. U Jeljcinovo vrijeme Rusi su dobili demokraciju koja bi se mogla nazvati anarhijom i kaosom i koja je dovela do dva Čečenska rata i umalo da nije dovela do raspada Rusije.

RUSKI I ZAPADNI KRITERIJI

To stanje je Putin stabilizirao i doveo Rusiju u jedan od mirnijih i demokratskijih perioda u svojoj povijesti. Zapad je isto shvatio da je dolaskom Putina na vlast došao i kraj njihovom monopolističkom odnosu prema Rusiji i da nema te nagrade i tog novca koji bi nagnali Putina da zaboravi na interese svoje zemlje i zato njihovi kriteriji za ocjenjivanje Putina nisu i nemogu biti kriteriji kojim se realno ocjenjuje Putin i njegovo djelo i sasvim se razlikuje od kriterija kojim ga ocjenjuje njegov narod. A narod ga je nagradio i trećim  mandatom sa uvjerljivom sa skoro dvotrećinskom pobjedom za predsjednika Rusije. Ruski narod mu je prije svega dao povjerenje ocjenjivši njegove dosadašnje rezultate u protekla dva mandata za sve što je napravio za Rusiju i ruski narod. Tako mu je dao još jedan mandat da dovrši što je započeo u stvaranju nove Rusije. I kako sam u prošlom nastavku prenio jednu njegovu misao “Navikao sam da dovedem do logičkog završetka sve što sam započeo”. Ruski narod je to shvatio i pustio ga da to dovrši i da postane “Otac nacije ” što će mu najvjerojatnije i uspijeti. S druge strane Zapad je priželjkivao “Rusko proljeće” po ugledu na “Arapsko proljeće” kojeg bi ga kao nepoželjnog odnijelo sa sobom sa političke scene Rusije. A koliko je Putinu stalo do svoga naroda i svoje zemlje, jasno su pokazale njegove suze koje nije krio prilikom prvog obraćanja nakon treće pobjede na predsjedničkim izborima. Bez obzira koliko ga Zapad ignorirao (na najnovijoj inoguraciji za predsjednika Rusije od bitnijih državnika pojavili su se  samo dvojica bivših Silvio Berluskoni i Gerhard Schreder) ali bez obzira na sve ignoriranje nemogu izbjeći činjenicu da je on jedna od ključnih ličnosti današnjeg suvremenog svijeta.

PUTINOV POSAO NIJE GOTOV

Odmah nakon inaguracije, Putin se dao na posao koji će biti veliki i neće biti nimalo lagan. Dvije ključne stvari koje stoje pred njim su gospodarstvo i vojska, Kako bi Rusija mogla biti potpuno ravnopravan suparnik Zapadu i Nato savezu u vojnom gospodarskom aspektu i tako ponovno vratiti moć i slavu koju je uvijek imala. S obzirom na prirodna bogatstva koja ova velika zemlja raspolaže potreban joj je samo veliki i pravi državnik koji će je voditi na tom putu. Vremena nema puno a neprijatelja ima na pretek, tako da ga očekuje težak i mukotrpan posao  u kojem će morati pokazati puno mudrosti, snage i odlučnosti da bi svoj narod i zemlju doveo do logičnog završetka posla kojeg je započeo. Ali s obzirom prije svega nadahnuće koje crpi iz kršćanske vjere u Boga kako je u jednom prethodnom razgovoru naglasio uzdajući se u Božju providnost uspjeh nebi trebao izostati. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code