PRVO PRIZNANJE FILMU “GENERAL”

PRVO PRIZNANJE FILMU “GENERAL”

13. srpnja, 2019.

 

Antun Vrdoljak, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja i dugogodišnji političar, primio je u četvrtak, 11. srpnja, pred prepunom dvoranom Udruge hrvatskih Poljičana „Sveti Jure“ u Zagrebu – Veliku zlatnu plaketu, koju mu je u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.i brojnih drugih Udruga i pojedinaca, svečano uručio Mladen Pavković.

U prigodom programu još su sudjelovali: admiral Davor Domazet Lošo, povjesničar Daniel Rafaelić, general, književnik i diplomat Miro Međimorec, glumac Joško Ševo, novinar i publicist Nenad Ivanković, glazbenik Željko Krušlin Kruška, te Zdravko Vladanović, koji je vodio program.

Svi su istaknuli da je Vrdoljak, s čijim se dugo očekivanim igranim filmom „General“ i otvara Pulski filmski festival, itekako zaslužio priznanje, koje branitelji već tradicionalno dodjeljuju pretežno onima koji su bili među prvima kad je trebalo, ili su na bilo koji način zaslužni za hrvatsku državu.

Veliku zlatnu plaketu, Vrdoljak je primio i za igrani film „General“, u kojem se obrađuje slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine, a za koji neki predviđaju da će pokupiti “sve“ nagrade na festivalu, tim prije jer nema mnogo filmova koji obrađuju stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, a poglavito ne na tako visokoj profesionalnoj i kvalitetnoj razini.

Dobitnik priznanja, Antun Vrdoljak, bio je istinski potresen što su njegov rad prepoznali i ljudi koji su bili među prvima kad je trebalo.

“Nije 1991. trebalo hrabrosti sudjelovati u ratu protiv velikosrpske agresije, jer većina onih koji su išli, bili su spremni i život dati za Hrvatsku, a prije svega svoju obitelj. Da nismo pobijedili, Hrvati bi ponovno bili proganjani i ubijani i moralo bi proći još dugo, dugo vremena kad bi ponovno bili svoji na svome. „General“ je vjerojatno moj zadnji film, namučio sam se dok sam ga napravio, ali vrijedilo je. Nadam se da će se dopasti i Anti Gotovini. Nakon Pule prva svečana premijera bit će u Zagrebu, početkom jeseni –kazao je Vrdoljak te dodao: “Primio sam brojna priznanja i odličja, ali ovo je nešto uistinu posebno.”

Mladen Pavković, inicijator ovog priznanja, kojeg su dosad dobili od gospođe Ankice Tuđman do ratne bolnice Grada Vukovara, dr. Vesne Bosanac, dr. Juraja Njavre, Romana Leljaka, Zvonka Bušića (posthumno) pa sve do pjevača domoljubnih pjesama Marka Perkovića Thompsona izjavio je da se ovo priznanje dodjeljuje pojedincima i udrugama koji svojim radom i djelovanjem šire vrijednosti i istinu o Domovinskome ratu, odnosno stvaranju hrvatske države, a da je Vrdoljak itekako prepoznat među njima.

Ivica Herceg T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 15 kolovoza, 2019, 12:13

  4c ti si običan glupan. protiv takvih ne bi trebali imati nikakvu toleranciju. budala, odi tamo odakli su i tvoji. ok?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 8 kolovoza, 2019, 13:36

  Pozdrav prijatelji, ja sam Maria Guadalupe, tu sam da pomognem svima informirati o svemu što sam doživio na mreži kada sam tražio zajam. Izgubio sam puno novca tražeci kredit dok nisam upoznao VLADIMIR FINANCIJSKU INVESTICIJU. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamati od 2%. Ako vam treba kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da se savjetujete i obratite joj se putem e-maila: ([email protected]) ili
  Kontaktirajte WhatsApp: +16014560144 za kreditni zahtjev, hvala na vašem vremenu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Maria Guadalupe
  #3 Maria Guadalupe 3 kolovoza, 2019, 20:48

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. etna
  #5 etna 24 srpnja, 2019, 06:52

  Stjepandić je pederčina i bosanska budaletina

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. 4C
  #6 4C 22 srpnja, 2019, 10:09

  Nije “poolska”publika srušila Vrdoljaka,koji se je Sam srušio onog trenutka kad je pr i s t a o na “odlikovanje” pavkovića,i to je to,točka,kao R.Čačić…

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Žrdina
  #7 Žrdina 18 srpnja, 2019, 14:59

  Iz protesta i otpora prema jugoslavenskoj vlasti u Puli.
  Ni jedan hrvatski kulturni stvaralac ne bi trebao nogom koraknuti u Arenu, te se tako poistovjetiti sa Thompsonom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #8 Anonimno 14 srpnja, 2019, 14:33

  Slažemo se.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Anonimno
  #9 Anonimno 13 srpnja, 2019, 11:27

  To je Vrdoljak zaslužiooooooo!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code