PRVI IZBORI BEZ ČAČIĆA I ČEHOKA

PRVI IZBORI BEZ ČAČIĆA I ČEHOKA

21. svibnja, 2013.

C  C foto

HDZ – izborno iznenađenje sjeverozapadne Hrvatske

 

Piše: Višnja Gotal

 

Na posljednjim lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji iz minute u minutu su se mijenjali omjeri snaga, pa je tako HNS-ov župan u samo pet minuta od pobjednika u prvom krugu pao za jedan posto i ide u drugi krug. Protivnik mu je Anđelko Stričak iz HDZ-a.

 

ČEHOK JE MOGAO PROĆI KAO BANDIĆ

 

Od kada su Ivan Čehok i Radimir Čačić u privremenoj političkoj mirovini izbori u sjeverozapadnoj hrvatskoj postali su zanimljivijima. Jer da se, kojim slučajem, Čehok kandidirao na svoju staru poziciju, sve ankete pokazuju da drugoga kruga ne bi bilo.

Ivana Čehoka, jednako kao i Milana Bandića u Zagrebu, Čehoka građani očigledno ne žele maknuti s pozicije gradonačelnika. Ima analitičara koji tvrde da se, uz neosporive zasluge, njih dvojicu izabire upravo kao tihi revolt aktualnoj vlasti. Premda je već sama izlaznost (preko 50 posto) bila iznenađujuća, sjeverozapadna Hrvatska svojim je glasanjem pokazala da želi promjene.

Svi kandidati koji su sa “sigurnošću” očekivali pobjedu u prvom krugu prevarili su se. Osobito kandidati za najprestižnija mjesta- župana i gradonačelnika Varaždina. Jer, politička kombinacija Čehok – Čačić više ne igra. “Ljubav je odavno pukla”, a gradski politički

analitičari već odavno tvrde da je “ovo premali grad za dvije tako jake osobnosti”.

Iako je i dalje, kao vođa iz sjene, i te kako prisutan u županijskom stranačkom životu, Radimir Čačić u očekivanju odlaska na odsluženje zatvorske kazne svoju političku prisutnost službeno dokazuje osnivanjem do sada nepoznate funkcije – predsjednikom sjeverozapadnog ogranka HNS-a Varaždinske županije. Dok čeka odlazak iz rešetaka Čačić krati dane odlascima u teretanu, u bivšu tvrtku Coning, s kojom navodno nema nikakve veze i pojavljujuje se na svim gradskim društvenim događanjima.

 

VARAŽDINCI BEZ PRESTOLONASLJENIKA

 

Premda je i bez zatvorskog odijela Varaždin zamijenio boljom foteljom na višoj funkciji u Zagrebu, nitko ne sumnja da je upravo on kreator lokalne politike narodnjaka. Dovoljno je reći da stranka koja nema niti jednog saborskog zastupnika, u varaždinskom kraju glavni rival HDZ-u ili SDP-u, ovisi o kojoj općini je riječ. No, da i njegov utjecaj blijedi, a varaždinski HNS-ovci nisu pronašli nasljednika Čačićeve karizme, pokazuju i rezultati ovih izbora.

Za HNS vrlo iz sekunde u sekundu doslovno vrlo dramatični. I dok je prvo bio ispod 50 posto glasova, pa se onda “popeo” na 56 posto glasova, dosadašnji župan Predrag Štromar (HNS) na kraju ipak nije uspio pobijediti u prvom krugu!

Prema neslužbenim podacima, ali nakon obrade svih biračkih mjesta u županiji, Štromar je osvojio 49,16 posto glasova. Pobjeda mu je izmaknula za manje od 1 posto glasova! Mnogi mu zamjeraju i činjenicu što je dugogodišnju suradnicu i dožupanicu, Blanku Glavica Jećmenicu, doslovno preko noći maknuo sa svih stranačkih lista. Smatraju da je takvim potezom izgubio biračko tijelo SDP-a koje bi mu sigurno donijelo više od jedan posto koliko je falilo da prođe u prvom krugu.

 

HDZ PONOVO U SEDLU

 

No još veće iznađenje je tko će mu biti protivnik: 19,62 posto glasova osvojio je Anđelko Stričak iz HDZ-a, stranke koja je tradicionalno loše prolazila u ovom djelu Hrvatske. Nakon Čačićeva i Čehokova odlaska, HDZ je polako uspio “stvoriti” svoje biračko tijelo u

sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Jedino što su sami napravili jest kandidiranje mladih i novih lica, a sve ostalo za njih su učinile ostale stranke – svađama, raskolima…Čini se da bi svi voljeli biti Čačić- Čehok duo pa u silnoj želji čine sitne greške koje, kad se “stave na kup” i te kako utječu na raspoloženje birača.

Budući da je Županijsko izborno povjerenstvo i službeno potvrdilo ovakve rezultate, Stričak i HDZ apsolutno su najveće iznenađenje ovih izbora, jer su ankete pokazivale da će Štromar bez većih problema u prvom krugu osvojiti drugi mandat.

 

LABURISTI I HRAST IMAJU VIJEĆNIKE

 

Kad je u pitanju Županijska skupština, koalicija HNS-SDP-HSU-HSLS osvojila je 48,09 posto, koalicija HDZ-BUZ dobila je 23,5 posto glasova, koalicija predvođena HSS-om 14,01 posto glasova.

Čak 9,15 posto glasova osvojili su Hrvatski laburisti, koji dosad nisu imali vijećnika u Županijskog skupštini, a izborni prag je prvi put uspio proći i Hrast s 5,25 posto glasova.

Uspiju li dosadašnje oporbene stranke HDZ i HSS te njihovi partneri postići postizborni sporazum s Laburistima i Hrastovcima, uspjet će formirati većinu u Županijskoj skupštini.

Još prije samo četiri godine ovakav rasplet događaja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj djelovao je kao scenarij iz SF filmova.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. čije maslo
    #1 čije maslo 25 svibnja, 2013, 00:39

    Jedan dio varaždinca misli da su Čehoku nasapunali dasku.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code