PRVI DAN PROLJEĆA UZ ZAGREBAČKU FILHARMONIJU

PRVI DAN PROLJEĆA UZ ZAGREBAČKU FILHARMONIJU

22. ožujka, 2014.

Mo. Repušić

Prvi dan proljeća  uz orkestar Zagrebačke filharmonije vođen dirigentskom palicom  svjetski poštovanog hrvatskog dirigenta Ivana Repušića i mlade talentirane violinistice Mai Suzuki.

Koncertnim programom prigodno je obilježan prvi dan proljeća, koji je oduvijek bio neiscrpno izvorište inspiracije i nadahnuća svih vrsta umjetnika. Ipak dvije od tri večernje skladbe zapravo su posveta proljeću, jer iz njih proizlazi i izvire snažna simbolika buđenja prirode i čovjeka u nastajanju, rastu, cvjetanju, sjaju i ljepoti, oslobađanju od „zimskih“ okova i optimizmu oslikanom u instrumentnim bojama i tonovima.

Proljeće zapravo je simfonijska suita Claudea Debussya, koja paletu proljetnih boja „uglazbljuje“ dočarava je pokazljivo kao paletu instrumentnih boja.  Čuveno skladateljevo djelo Proljeće bilo je više nego sjajan uvod u koncertnu večer.

U nastavku je izveden  Koncert za violinu i orkestar u e-molu skladatelja Mendelhsonn-Bartholdyja kad se ovom prigodom publici predstavila  talentirana violinistica „u cvijetu mladosti“ Mai Suzuki, pobjednica 10.  međunarodnog violonističkog natjecanja „Vaclav Huml“ (koje se svako četvrte godine) održava u Zagrebu – ujedno pronosi ime slavnog hrvatskog violinista češkog podrijetla Vaclava Humla.

Večer je završila poletnom i vedrom Proljetnom simfonijom  punog naziva 1. simfonija u B-duru,  skladatelja Roberta Schumanna.  Skladateljeva namjera bila je načiniti energičnu, veselu i laganu simfoniju, koja će prenijeti gradaciju slika i osjećaja koje se u čovjeku javljaju s proljećem, satkanu slikama koje donosi proljeće u punom cvatu primjetne svježine mirisa i čežnje za obnavljanjem i rastom do osjećaja uzbuđenja i olakšanja zbog zime koja je pri kraju.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code