PRVI DAN PROLJEĆA UZ ZAGREBAČKU FILHARMONIJU

PRVI DAN PROLJEĆA UZ ZAGREBAČKU FILHARMONIJU

22. ožujka, 2014.
Print Friendly, PDF & Email

Mo. Repušić

Prvi dan proljeća  uz orkestar Zagrebačke filharmonije vođen dirigentskom palicom  svjetski poštovanog hrvatskog dirigenta Ivana Repušića i mlade talentirane violinistice Mai Suzuki.

Koncertnim programom prigodno je obilježan prvi dan proljeća, koji je oduvijek bio neiscrpno izvorište inspiracije i nadahnuća svih vrsta umjetnika. Ipak dvije od tri večernje skladbe zapravo su posveta proljeću, jer iz njih proizlazi i izvire snažna simbolika buđenja prirode i čovjeka u nastajanju, rastu, cvjetanju, sjaju i ljepoti, oslobađanju od „zimskih“ okova i optimizmu oslikanom u instrumentnim bojama i tonovima.

Proljeće zapravo je simfonijska suita Claudea Debussya, koja paletu proljetnih boja „uglazbljuje“ dočarava je pokazljivo kao paletu instrumentnih boja.  Čuveno skladateljevo djelo Proljeće bilo je više nego sjajan uvod u koncertnu večer.

U nastavku je izveden  Koncert za violinu i orkestar u e-molu skladatelja Mendelhsonn-Bartholdyja kad se ovom prigodom publici predstavila  talentirana violinistica „u cvijetu mladosti“ Mai Suzuki, pobjednica 10.  međunarodnog violonističkog natjecanja „Vaclav Huml“ (koje se svako četvrte godine) održava u Zagrebu – ujedno pronosi ime slavnog hrvatskog violinista češkog podrijetla Vaclava Humla.

Večer je završila poletnom i vedrom Proljetnom simfonijom  punog naziva 1. simfonija u B-duru,  skladatelja Roberta Schumanna.  Skladateljeva namjera bila je načiniti energičnu, veselu i laganu simfoniju, koja će prenijeti gradaciju slika i osjećaja koje se u čovjeku javljaju s proljećem, satkanu slikama koje donosi proljeće u punom cvatu primjetne svježine mirisa i čežnje za obnavljanjem i rastom do osjećaja uzbuđenja i olakšanja zbog zime koja je pri kraju.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<