ROMAN O FRANCUSKOM DRAGOVOLJCU

ROMAN O FRANCUSKOM DRAGOVOLJCU

24. siječnja, 2013.

JEAN-MICHEL NICOLIER

Nakon Đakova, gdje su članice Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Osječko-baranjske županije organizirale predstavljanje povijesnog romana “Jean ili miris smrti” književnice Nevenke Nekić, knjigu će predstaviti u petak, 25. siječnja u 18 sati i u Amaterskom kazalištu, Ulica kralja Tomislava 194, u Belišću.

Roman govori o tragičnoj sudbini mladoga Jeana-Michela Nicoliera koji je iz svojeg Vesoula, mirnoga gradića u Francuskoj, ponukan događajima u našoj domovini, u srpnju 1991. došao vlakom u Zagreb potpuno sâm i kao dragovoljac se uključio u obranu Hrvatske. Jean je tada imao 25 godina, no izgledao je puno mlađe, gotovo dječački. Ratovao je u jedinici HOS-a najprije na Baniji, a poslije se prijavio za pomoć Vukovaru. Ranjen je na Sajmištu, 09. studenoga 1991. i morao je u bolnicu. Tamo je dočekao pad grada. Ubijen je kao prva žrtva Ovčare u noći s 19. na 20. studenoga 1991. i njegovo tijelo do danas nije pronađeno. 

O romanu će govoriti Vlado Filić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu, prof. povijesti i književnosti koji je i sam sudionik Domovinskog rata kao pripadnik 122. (đakovačke) brigade HV.

Knjigu će predstaviti i Sanja Rogoz-Šola koja je predsjednica Zajednice žena HDZ-a Osječko-baranjske županije i predsjednica Odbora za kulturu osječko-baranjskoga HDZ-a te tajnica Ogranka Matice hrvatske u Đakovu. 

Nakladnik knjige je Udruga Dr. A. Starčević iz Tovarnika, koja je 2009. izdala i roman književnice Nevenke Nekić „Burik“ o vlč. Ivanu Buriku – jedinom svećeniku ubijenom u Domovinskom ratu, župniku iz Tovarnika. Udruga je u svega nekoliko godina svojega postojanja izdala 5 knjiga i snimila dva filma, a u Vukovaru i Francuskoj se u njezinoj produkciji snima dokumentarni film o Jeanu-Michelu Nicolieru.

Predsjednik Udruge, Antun Ivanković koji će također predstaviti knjigu, je zajedno s Nevenkom Nekić istraživao sudbinu mladoga Jeana. Uspjeli su postići da mu se prizna status hrvatskog branitelja. Organizirali su dolazak njegove obitelji u Hrvatsku, a posmrtno je njegovoj majci Lylian Fournier predsjednik Republike uručio odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo. Vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić joj je također uručio Počast županije – priznanje za ljubav, odanost i hrabrost u Domovinskom ratu.

Autorica romana, Nevenka Nekić diplomirala je povijest i hrvatski jezik na Pedagoškoj akademiji, te povijest i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavala je povijest, hrvatski jezik, povijest umjetnosti i neke druge predmete u Klasičnoj gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu do umirovljenja 2000. godine.

U književnosti je javila 1978. novelom „Jedan dan maloga čovjeka“. Piše pripovijetke, novele, eseje, polemičke i političke članke, pjesme, drame, putopise, romane i lirsku prozu te povijesne tekstove. Bila je jedna od urednica listova Hrvatska domovina i Ognjište. Surađuje s mnogim časopisima, uglavnom s hrvatskim predznakom.

Do sada je objavila 30-tak knjiga. Većina ih pripada lijepoj književnosti, ali i dokumentarnim sadržajima. Godine 1992. izdala je knjigu „Život i djelo dr. Antuna Bauera“, u kojoj opisuje lik i značaj poznatoga Vukovarca, donatora i osnivača brojnih galerija i muzeja u Hrvatskoj.

O njezinoj literaturi pisali su brojni ugledni kritičari. Autorica je i brojnih izložaba te kustosica likovnih događanja, a i sama se bavi slikarstvom.

Surađuje na Hrvatskom radiju, Katoličkom radiju i Hrvatskoj televiziji s putopisnim, povijesnim i literarnim temama. Bila je scenaristica u 56 dokumentarnih filmova, te 30 filmova u nizankama Hrvatsko podmorje i Ušća hrvatskih rijeka. Film o kiparu Mili Grgasu je njezino autorsko djelo. Napisala je i scenarij prema kojemu je snimljen film „Draga Gospa Ilačka“ koji je dobio prvu nagradu na Festivalu sakralnoga filma na Trsatu 2010. godine.

Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske, Matice Slovačke, Društva hrvatsko-slovačkoga prijateljstva, Društva Napredak i dopredsjednica je Hrvatske Paneuropske Unije. Prevodi sa slovenskoga i njemačkog jezika. Zastupljena je i u mnogim antologijama, a njeni tekstovi ušli su u čitanke za 6. i 8. razred osnovne škole te gimnazije.

Za svoja djela je višestruko nagrađivana, a 2012. godine proglašena je počasnom građankom Grada Tovarnika.

Predstavljanjem ove knjige iskazujemo svoju zahvalnost Jean-Michelu i svim hrvatskim braniteljima, ali i autorici Nekić i Antunu Ivankoviću jer da nije bilo njih, nikada ne bismo saznali za Jeana, njegovu mladenačku ljepotu i hrabrost, ali i njegov tužni završetak  života. Ostaje nam samo zapitati se koliko je još neznanih mladića položilo svoj život za našu Domovinu?!

Sanja Rogoz-ŠolaT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code