PRVENSTVO BALKANA U SKLOPU ZAGREBAČKOG MARATONA

PRVENSTVO BALKANA U SKLOPU ZAGREBAČKOG MARATONA

6. listopada, 2017.

Zagrebački atletski savez 8. listopada 2017. od 10 sati organizira 26. Zagrebački maraton sa startom i ciljem na glavnom zagrebačkom trgu. Zagrebački maraton pokrenut je 1992. godine na inicijativu tadašnjeg Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran. Na prvoj utrci, održanoj 11. listopada 1992., na cilj je stiglo 70 sudionika, od čega samo 4 žene. Broj sudionika je tijekom godina ipak rastao pa se u prvih 20 godina višestruko povećao, a u posljednjih nekoliko godina dosegao brojku od preko 4000 sudionika u tri utrke (maraton 42 km, polumaraton 21 km i utrka građana 5 km).

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 5. listopada u Galeriji Klovićevi dvori ovogodišnji maraton predstavili su: Milan Čolić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Mladen Katalinić, predstavnik Hrvatskog atletskog saveza, Ante Blažanin, suosnicač zagrebačkog maraton, Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza i Franjo Kordić, tajnik Zagrebačkog atletskog saveza.

Ove godine imamo skoro 10 000 prijavljenih trkača na sve tri utke: maratonu, polumaratonu i utrci građana. Start svih utrka je u nedjelju u 10 sati i trajat će do 15:30 što je ujedno i limit utrke punog maratona. Dan ranije, u subotu, 7. listopada djeca predškolskog i onovnoškolskog uzrasta trčat će kreće dionice sa startom u 10 sati.

U sklopu 26. zagrebačkog maratona ove godine se održava i Prvenstvo Balkana u maratonu Association of Balkan Athletic federations  je udruženje atletskih saveza zemalja koje nominalno pripadaju prostoru Balkanskog poluotoka. Zapravo se radi o udruženju atletskih saveza 17 zemalja s puno šireg prostora – Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Gruzija, Grčka, Izrael, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna gora, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska. Udruženje postoji od 1929. kada je i održano prvo prvenstvo te uz prekide i izmijenjene članice funkcionira do danas. Predsjednik ABAF-a je Dobromir Karamarinov iz Bugarske jedan je od vodećih ljudi europske i svjetske atletike.

Ovogodišnjim uključivanjem Prvenstva Balkana u Zagrebački maraton povećao se broj zemalja sudionica i pojačala konkurencija na utrci maratona što će uvelike pridonijeti pozicioniranju hrvatske metropole u europskim atletskim krugovima. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code