PROVJERA ZAKONITOSTI RADA GRADSKOG VIJEĆA OSIJEKA

PROVJERA ZAKONITOSTI RADA GRADSKOG VIJEĆA OSIJEKA

18. ožujka, 2013.

97.-KOLEGIJ-GRADONACELNIKA image galleria

 Ministarstvo uprave – Uprava za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu početkom prošloga tjedna  obavijestila je Grad Osijek- Gradsko vijeće da je  po zahtjevu vijećnika g. Miroslava Šimića pokrenut nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća Grada Osijeka na 28. sjednici održanoj dana 19. veljače 2013.

U predmetnoj obavijesti Ministarstvo uprave navodi da „…. g. Miroslav Šimić, vijećnik Gradskoga vijeća u svom zahtjevu posebno je  ukazao na pitanje dopune dnevnog reda na prijedlog vijećnika, prekida sjednice od strane predsjednika Gradskoga vijeća i pitanja zakonitosti razrješenja predsjednika Gradskog vijeća  kao i izbora novog predsjednika“.

Sukladno navedenom, a pozivom na svoje ovlasti Ministarstvo  je od Grada Osijeka- Gradskoga vijeća zatražilo  da mu se,  radi utvrđivanja zakonitosti rada i postupanja, dostavi određena dokumentacija u svezi navedene sjednice  i očitovanje o iznesenim navodima vijećnika g. Šimića.

Sva raspoloživa dokumentacija kao i Očitovanje  proslijeđeno je  Ministarstvu  u što je bilo moguće kraćem roku također prošli tjedan.U navedenom očitovanju sukladno traženju Ministarstva između ostalog osobito je naglašeno:

 –     da je  predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka prof.dr.sc. Josip Vrbošić

   28. sjednicu Gradskoga vijeća Grada Osijeka, održanu 19. veljače 2013., sazvao i vodio sukladno odredbama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Osijeka;

–          da je događaj koji je uslijedio nakon poslovničke nemogućnosti nastavka rada 28. sjednice Gradskoga vijeća Grada Osijeka odnosno njenog završetka održan i vođen suprotno odredbama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Osijeka te da su stoga i akti donijeti na istom (razrješenje odnosno izbor predsjednika) bez pravnog učinka.

Činjenica da je u događaju koji je uslijedio nakon  završetka 28. sjednice Vijeća, sudjelovalo 13 od ukupno 25 vijećnika nije i ne može biti pravno uredan razlog drugačijeg postupanja od načina i rokova utvrđenih Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Osijeka.

S vjerom u vladavinu prava tijekom ovoga tjedna očekujemo i Rješenje Ministarstva o povedem  nadzoru.

S poštovanjem,

                                                                                                                                                                Tajnik Grada

                                                                                                                       Jadranka NikolovT

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code