PROJEKT UDRUGE UZOR IZ KOPRVNICE NAGRAĐEN U BEČU

PROJEKT UDRUGE UZOR IZ KOPRVNICE NAGRAĐEN U BEČU

6. svibnja, 2014.

c UZOR Custom

Nakon što su prošle godine varaždinski „Čudesni vrtovi“ Udruge Gredica u Beču nagrađeni s 5.000 eura, ove se godine još jedan hrvatski projekt našao među najboljima te je koprivničkoj Udruzi za održivi razvoj Hrvatske donio 1.000 eura. Riječ je o nagradi za socijalno angažirane projekte pod nazivom „SozialMarie“ koja se dodjeljuje od 2005. godine. Pri tom se prednost daje projektima čija je inovativnost i kreativnost već iskušana u praksi. Na taj se način želi potaknuti umrežavanje socijalnih projekata i pojačati svijest o važnosti socijalnih inovacija.

Prva tri mjesta pripala su različitim bečkim organizacijama, dok su na četvrtom i petom Slovenija i Mađarska.

Šesto je mjesto zauzeo hrvatski projekt koprivničke Udruge za održivi razvoj Hrvatske (UZOR Hrvatske) koji se temelji na inovativnom i održivom sustavu za odvojeno prikupljanje korisnog otpada (starog papira) teretnim biciklima u lokalnoj zajednici. Teretni bicikli imaju nosivost do 100 kg, a koriste se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija u domaćinstvima. Vozači teretnih bicikala se angažiraju iz dugotrajno nezaposlenih i ranjivih društvenih skupina (osobe s invaliditetom, bivši zatvorenici, manjine).

Svi zainteresirani sugrađani u lokalnoj zajednici (njih više od 30.000) mogu potpuno besplatno i bez ikakve obaveze postati dio odgovorne, ekološki osviještene mreže u društvu. Samo jednim pozivom ili sms porukom na eko telefon mogu na korištenje dobiti eko kutiju. Eko su kutije proizvedene od recikliranog kartona, a građanima se dostavljaju na kućni prag potpuno ekološkim vozilom – teretnim biciklom. Kada građani napune eko kutiju starim papirom to ponovno dojavljuju pozivom ili sms porukom, a na vrata njihovog domaćinstva u roku od dan ili dva dolazi vozač na teretnom biciklu koji eko kutiju prazni u spremnik teretnog bicikla i vraća im je na daljnje korištenje.

Ovaj je originalan sustav u potpunosti osmišljen za rješavanje prepoznatog problema u koprivničkoj lokalnoj zajednici. Zato je vrlo praktičan, efikasan i besplatan za građane. Dakle, potpuno drugačiji od uobičajene prakse. Koprivnički sustavu za odvojeno prikupljanje i prijevoz starog papira u lokalnoj zajednici koristi naime isključivo ekološka vozila – teretne bicikle, čija su potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova jednaki nuli. T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code