129 GODINA CROATIA OSIGURANJA

129 GODINA CROATIA OSIGURANJA

4. lipnja, 2013.

croatia osiguranje

Croatia osiguranje, najstarije osigurateljno društvo u zemlji i regiji te jedno od najstarijih u Europi,  obilježava 129.-u godišnjicu uspješnog rada.

Croatia osiguravajući zavod osnovan je 4. lipnja 1884. godine. Prva podružnica otvorena je u Osijeku 1896. godine. Do 1905. godine tvrtka je pružala uslugu samo za požarno osiguranje, a od tada i za životno osiguranje. Od 1910. poslovanje se proširuje na osiguranje od provalne krađe, nezgode, zakonske dužnosti jamstava, stoke, usjeva, tuče i transportnog osiguranja.

U godinama uoči Drugog svjetskog rata zadruga se razvija u našeg najvećeg i najjačeg domaćeg osiguravatelja, što ostaje i do današnjih dana. Godine 1990. Croatia osiguranje postaje dioničko društvo u pretežitom državnom vlasništvu.

Croatia osiguranje je 2012. godinu završilo s bruto dobiti od 140,4 milijuna kuna, što je za 34,1 posto više u odnosu na 2011. godinu i iznosom je najveća ostvarena dobit u proteklih 12 godina. U prvom kvartalu 2013. godine ostvarena je bruto dobit iznosi 35,6 milijuna kuna i viša je za 34,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno je u prvom kvartalu ove godine tržišni udio povećan za 4,6 posto i iznosi 35,7 posto. Po svim parametrima uspješnosti Croatia osiguranje je ispunilo europske zahtjeve o adekvatnosti kapitala Solvency II.

Grupa Croatia osiguranje posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu. U 2009. godini Croatia osiguranje je proglašeno najboljom osiguravajućom kompanijom u jugoistočnoj Europi, dobitnik je i  četiri zlatne te jedne kristalne kune Hrvatske gospodarske komore u kategoriji najboljih osiguravatelja. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code