PROJEKT TUROPOLJSKE SVINJE PREDSTAVLJEN U NANTESU

PROJEKT TUROPOLJSKE SVINJE PREDSTAVLJEN U NANTESU

9. rujna, 2018.

 

Rad Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje na očuvanju turopoljske svinje jedan je od četiri najbolja takva projekta u Europi. Istaknuto je to na međunarodnom skupu Pripremna akcija o genetskim resursima biljaka i životinja u poljoprivredi Europske unije koji se održava u francuskom Nantesu.

Kako zanemarene pasmine i sorte učiniti ekonomski održivima i time ih očuvati, europski su agronomi učili na primjerima proizvoda od turopoljske svinje, njemačkog zelja filderkraut, talijanske pšenice soline te francuskog sira gwell od mlijeka krave bretonne pie noir.

Od hrvatskog se projekta može mnogo naučiti. Upravo smo zato htjeli da Lonjsko polje svoje znanje podijeli s agronomima iz drugih dijelova Europe. Nakon analize ova četiri projekta koji nam daju dobar uvid u stanje na terenu, Europska će komisija stvoriti preporuke kako uz gospodarsko korištenje očuvati u Europskoj uniji ugrožene biljke i životinje“, kazao je Marcin Zarycki iz Europske komisije.

Tradicionalne biljke i životinje važne su ne samo za poljoprivredu, nego i za očuvanje biološke raznolikosti Starog kontinenta. Većina tradicionalnih sorti i pasmina zanemarena je jer su se pojavile nove koje u kraćem vremenu donose veći prinos. Kako bi tradicionalne opstale, njihovi proizvodi moraju biti visoke kvalitete i po tome se razlikovati od ostalih na tržištu.

Tijekom dvogodišnjeg rada na projektu Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje Lonjsko je polje napravilo pokusnu proizvodnju, istraživanje tržišta, financijsku analizu, marketinški plan, zaštitni znak te pakiranje proizvoda. Organizirana je i prodaja.

Zahvaljujući svemu tome povećan je broj uzgajivača. Kako bi se idućih godina zadovoljio probuđen interes kupaca, sve pratimo povećanjem broja krmača i mladih svinja. Pritom promičemo i slobodan uzgoj, tj. držanje životinja u prirodi. Naime, turopoljska se svinja savršeno uklapa u ekosustav hrastovih šuma i poplavnih pašnjaka jer se hrani njihovim proizvodima. Budući da živi u slobodnom uzgoju, turopoljska svinja je prva životinja koja nakon poplava dolazi na ispašu“, na skupu je istaknula Valerija Hima, stručna voditeljica u Parku prirode Lonjsko polje.

Pojasnila je kako je turopoljska svinja zanemarena prije pedesetak godina, a prije dvadeset je bila kritično ugrožena. Kada je Park prirode počeo raditi na očuvanju pasmine, meso te svinje koristili su pretežno uzgajivači i njihove obitelji. Stanje se sada mijenja i proizvodi od turopoljske svinje traženi su u mesnicama, prodavaonicama delikatesa i suvenirnicama.

Na projektu Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje koji je financiran sredstvima Europske unije, Lonjsko je polje surađivalo s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, Agrarnim savjetovanjem i Plemenitom opčinom turopoljskom. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code