PROGRAM CIJEPLJENJA PROTIV HPV-a

PROGRAM CIJEPLJENJA PROTIV HPV-a

4. listopada, 2012.

 zvonimir sostar sam sebi isplatio 118 tisuca kuna news pic

U četvrtak 4. listopada u Gradskoj upravi, održano je izlaganje članova Povjerenstva za prevenciju infekcija HPV-om pod vodstvom pročelnika Gradskog ureda za zdrastvo i branitelje dr. Zvonimira Šoštara.

Članovi povjerenstva održali su edukativno predavanje o tome što je HPV te koji su načini spriječavanja širenja te bolesti. Naglašeno je kako postoje tri koraka prevencije: edukacija, cijepljenje te redoviti pregledi. Pročelnik Zvonimir Šoštar izjavio je kako je započeo program cijepljenja djevojčica sedmih razrada za koje će grad izdvojiti oko četiri milijuna kuna.

Osim cijepiva, program sadrži i edukaciju koja će biti inkorporirana u školski program te redoviti pregledi koji su pred realizacijom. Članovi povjerenstva složili su se u tome da je svaka smrt uzrokovana HPV-om sramotna za nas te da se sustavnim pregledima te spolno-odgovornim ponašanjem može spriječiti ta bolest.

Humani papilloma virus (human papilloma virusesHPV) uzročnik je najčešće spolno prenosive bolesti  koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da će se oko 50% seksualno  aktivnih ljudi zaraziti nekom vrstom ovog virusa tijekom svog života. Znanstvenici su utvrdili više od 100 tipova HPV-a od čega je većina bezopasna za zdravlje.

Na kraju konferencije za novinare dr. Šoštar apelirao je na medije da afirmativno pišu te da se snažno zalažu za borbu protiv HPV-a te kako je cijepivo bezopasno i nema gotovo nikakvih nuspojava.

Jan Jirasek

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code