SVAKO PETO DIJETE PREDŠKOLSKE DOBI TEPA

SVAKO PETO DIJETE PREDŠKOLSKE DOBI TEPA

12. studenoga, 2012.

slike-kolovoz-2011-003

Hrvatsko logopedsko društvo ‘znanstveno-stručnim simpozijem “Logopedija: jučer, danas, sutra” proslavilo je

u petak 9. studenog  20. godišnjicu svog djelovanja. Središnja proslava održala se u Starogradskoj vječnici, u ulici Svetog Ćirila I Metoda 5 od 9:30 d0 11 sati. Društvo od 16. listopada 1992. djeluje kao jedina nacionalna organizacija koja okuplja sve logopede s područja Republike Hrvatske.

Svako peto dijete predškolske dobi tepa, kasno progovara, preskače veznike i prijedloge u rečenici, ispušta ili zamjenjuje mjesto slogova u rečenici, muca, (pre)često koristi poštapalice poput ‘ovaj’, ‘ah’ ili ima neki drugi poremećaj govora. U školskoj se dobi broj djece s takvim problemima u pravilu prepolovi. Ali samo uz adekvatnu terapiju i, dakako, svesrdnu suradnju roditelja. Najviše mališana muči upravo tepanje, odnosno poremećaj izgovora, ali česti su problemi i mucanje, brzopletost, usporen tempo ili nedovoljno razvijen govor, promuklost itd.

Prvi znak da nešto nije kako valja obično je kad se roditelj uhvati da uspoređuje govorno-jezične vještine svoga djeteta s vještinama njegovih vršnjaka. To je ujedno i pravi trenutak da se potraži pomoć logopeda. Naravno, ne mora nužno značiti da je svako odstupanje od uobičajenog govora poremećaj koji će zahtijevati logopedsku terapiju. No, roditelj to bez pomoći stručnjaka ne može razlučiti, a čekanjem da ta faza prođe može se izgubiti dragocjeno vrijeme. Recimo, smatra se da pet do deset posto školske djece ima teškoće u čitanju i pisanju. Najvećim dijelom problemi su vidljivi već u predškolskoj dobi i logopedskom terapijom ili savjetovanjem već se tada može pomoći roditelju i djetetu.

S problemom mucanja  susreće oko dva posto djece predškolske dobi. I to čak tri do četiri puta češće dječaci nego djevojčice, koje se tog problema inače lakše i riješe. Uz terapiju broj predškolske djece koja u govoru ponavljaju riječi, dijelove riječi ili rečenice, produžavaju glasove ili rastavljaju riječi i sl. u školskoj se dobi prepolovi. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code