“PRINUDNA UPRAVA” U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

“PRINUDNA UPRAVA” U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

16. lipnja, 2015.

2610 ivo zinic u2

Župan Ivo Žinić je dobio pohvale za isrenost glede visoke plaće

Napisao: Josip Frković

Dipl. ing. arhitekture Ivo Žinić, od 26. listopada 2014. i poslije prijevremenih izbora novi župan sisačko-moslavački i tim njegovih suradnika iz HDZ-ove izborne koalicije, koje mnogi s pravom nazivaju prinudnom upravom jedne od najsiromašnijih hrvatskih županija, konačno je u pola mandata na pravi način preuzeo vlast. Iza smjene za skandalozan višemilijunski kriminal upravo optužene bivše županice Marine Lovrić Merzel (SDP), koja intenzivno vodi dijalog s „manjkavom optužnicom Uskoka“, i mnogočlani je njen koalicijski orkestar, sastav HDZ-u politički suprotstavljenih oporbenih vijećnika Županijske skupštine, počeo svirati bez „falšanja“, po zadanim notama. Čak i onih što su predugo glumatali profesionalne i sjajno plaćene savjetnike vlastohlepne bivše čelnice SDP-a, kojoj su užarenih dlanova osiguravali nastavak vlasti. Još tamo od konca 2008., kad je vječito nasmiješena i prijetvorno neiskrena MLM potegnula do srbijanske „prestonice“, gdje je navodno nazočila pokopu djeteta jednoga mirnodopskoga, očigledno odbjegloga (ne)prijatelja. I baš đapićevski nepokolebljivi borci za hrvatsku stvar, navodno starčevićanski nastrojeni pravaši, odlučili su spasiti obraz bivše „Čazmatransove“ voditeljice ureda u Sisku pod stečajem. Da ne spominjemo čitav zvjezdani politički razvojni put MLM. Potvrdilo se to za 11. sjednice županijskoga parlamenta, kojim je predsjedao „nestašni“ Željko Soldo, HSP-ov član četverolista koji je od 2009. bio uzdanica Lovrić Merzeličine opjevane izvršne vlasti. Vlasti što ju je dovela i do članstva u Predsjedništvu SDPH-a, ostavke i uzništva. Da bismo potvrdili sve netom spomenute konstatacije o održanu napornu cjelodnevnom zasjedanju početkom lipnja, čiji je sadržaj aktualnoga sata građanima najvećma dostupnim učinio izravni prijenos i eter Quirinus radija, kažimo da je predlagač ukupno 27 točaka dnevnoga reda odreda posložio i s govornice argumentirao župan Ivo Žinić. Za podsjećanje, dosad je od 43 vijećnika 23 mandata Skupštine pripadalo SDP-ovoj koaliciji stranaka, a 20 HDZ-ovoj domoljubnoj.

Omekšana“ dvojica savjetnika

Ključnu ulogu u velikom preokretu nove i dugo očekivane HDZ-ove većine, pokazalo se, imali su raniji HDRS-ov a potom nezavisni vijećnik Vlado Đaković (manjinska „privaga“ Lovrić Merzeličine većine) i čelnik obiteljsko-hibridnoga DSU-a Milivoj Tičarić. Obojica su bili raniji savjetnici korumpirane i neslavne županice MLM, a Tičarić gotovo tjelesni čuvar i najbahatiji njen interesni sljedbenik. Jedan od prvih potpisnika sudske tužbe za isplatu konzultantskih 40.000 kuna zaostataka za vrijeme remetinečke zatvorske epizode „crvene barunice“. Korisnik ranijih honorara „šakom i kapom“ za članstva u Nadzornom odboru razvojne agencije i Upravnom vijeću Turističke zajednice. Mnogi između nazočnih članova političkih stranaka, nimalo slučajno, prisjetili su se trenutaka kad je raniji član sindikata umirovljenika, sada već otpušteni radnik Doma kulture u Gradskom vijeću Siska naprasno napustio socijaldemokrate i priključio se većinskim narodnjačkim hadezeovcima. Zauzvrat je namjesto nezaposlenosti i evidencije biroa zapošljavanja dobio stalan posao u gradskoj kazališno-estradnoj tvrtki i mjesto člana Nadzornog odbora VIKS-a. Iako je sigurno da kod obojice spomenutih preko noći i Božjom providnošću nije prevladala ljubav za HDZ-ovu izvršnu vlast i predugo namjerno zanemarivani hrvatski nacionalni identitet, evidentno je da je sudska protutužba županije za povrat olako dobivena basnoslovnoga novca bez rada djelovala otrežnjavajuće. Jer, kako vratiti stotine tisuća kuna, istodobno stavljajući na kocku i druge usputne blagodati vijećničkoga sjedničarenja i političkoga glumatanja… A sve je počelo znakovitom polsatnom stankom i konzultacijama HDZ-ovih članova kluba vijećnika, nastavilo se pravaškom, SDP-ovom i reformističkom pauzom, da bi dnevni red – iza testiranja vijećničkoga suglasja o temama jednom već odgođenih smjena konačno bio utanačen.

Konačno smijenjeni predsjednik i potpredsjednici Skupštine

Stotinu i trideset minuta kasnije, Željko je Soldo stavio na provjeru prijedlog HDZ-ova Mije Šepaka o potrebi smjene dosadašnjega predsjednika Skupštine Sisačko-moslavačke županije, zaključivši da su 22 ruke bile za takvo rješenje, a 18 protiv, uz dva uzdržana glasa. Uz rukovanja, Soldo napušta mjesto za predsjedničkim stolom, visoke isplate i kojekakve nepripadne povlastice, s njim i nekolicina SDP-u lojalnih kukurikavaca. A pravnica Vesna Krnjaić objašnjava zakonsku proceduru predsjedanja makar i za kratkotrajna interregnuma. Mjesto predsjedavajućeg zauzima dr. Tomislav Dujmenović, koji ponovo daje riječ HDZ-ovu predlagatelju smjena i imenovanja Šepaku. Sada već davnu, od prosinca neostvarenu ponudu – da jako važnu, prvu poziciju u Županijskoj skupštini zauzme donedavna saborska zastupnica Ivanka Roksandić (HDZ) vijećnici su uvjetno prihvatili. Crvene kartone suglasja s prijedlogom Moslavca Šepaka podižu 22 vijećnika, četiri su bila protiv, a dva uzdržana. Unisonosti, dakle, nije bilo u redovima bivših članova mladeži HDZ-a. Ne znamo je li ih na to motivirao ishod glasovanja, ali 15 vijećnika SDP-a, AHSS-a, SDA, UDU-a i Čačićevih reformista napušta sjednicu. I prije odlučivanja o prijedlozima za njihovu smjenu (zbog nekorektne nonšalancije), predsjednički stol i skupštinsku dvoranu napustili su Mario Moštak (SDP) i Sabina Ferderber (UDU). Prvim potpredsjednikom Skupštine županije potom je izabran liječnik dr. Miroslav Petračić, a drugim podosta „zagonetni tihi čovjek Yul Briner frizure, s naprtnjačom kojem se ne znaju ratni puti“, Vlado Đaković. Taj se još potkraj minule godine uskratom glasovanja suprotstavio smjeni Željka Solde. U nastavku su prihvaćeni izvještaji o izvršenju lanjskoga proračuna (pročelnik financija Franjo Glušac) i financijskoga plana Županijske uprave cesta (ravnatelj Željko Marjanović), te odluka o produljenju roka otplate kredita.

Sisački pjesnik Jendričko ovjenčan životnom nagradom

A samo dan ranije, spomenuti ravnatelj, negdašnji haenesovac i regionalni čelnik reformista Marjanović i bivši hrvatski socijalist Milovan Bojčetić na novinskoj su se konferenciji čudili predlaganju produljenja otplate namjenskoga kredita za gradnju popovačke osnovne škole. Kako Sisačko-moslavačka županija 11. lipnja, u spomen na rođendan velikana hrvatske političke misli braće Radića, slavi svoj praznik utvrđeni su i predloženi dobitnici nagrada. Nagradu za životno djelo pripala je pjesniku Slavku Jendričku, a „obične“ nagrade Miri Čuvidić (Novska), mažoretkinjama „Martinčica“ (Martinska Ves) i Danijelu Pavliću (Hrvatska Kostajnica). Diplomirani ekonomist Darko Weiss (HDZ) dao je svečanu prisegu kao zamjena dr. Inoslavu Brkiću, imenovanom ravnatelju Županijskoga zavoda javnoga zdravstva, dok je bivši laburist, neovisni saborski zastupnik Mladen Novak taj svečani čin obavio ranije. Iza ostavke Darija Zorbasa, ponovo je aktivirao vijećnički mandat. Između desetak najavljenih interesenata za sudjelovanje u „rešetanju“ pitanjima župana Ive Žinića, te njegovih zamjenika dr. Anite Sinjeri Ibrišević i prof. Marina Piletića, prema tonu, nervozi, replikama i drskom izlaženju za govornicu, ostat će zapamćen Dalibor Drinčić (Hrvatski laburisti).

– Ne vjerujem, župane, da će nam biti bolje, jer očito niste u stanju podastrijeti cjelovit program ušteda. Upućujem Vam pohvale za iskrenost o Vašoj visokoj plaći, ali što će biti s rekonstrukcijom željezničkoga kolodvora Sisak, autocestom Zagreb-Sisak i mostom na rijeci Odri… U dvije zadnje, naknadno dodane točke dnevnoga reda, donijete su potom odluke o nižim koeficijentima plaća službenika i namještenika, kao i župana sisačko-moslavačkog i njegovih troje zamjenika. Za stanki maratonskoga zasjedanja vijećnicima su priručne iz kantine Gradske vijećnice ponuđeni suhomesnati naresci, kava i mineralna voda. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code