PRILAGODBA KVALITETE GOSTIMA S HALAL TRŽIŠTA

PRILAGODBA KVALITETE GOSTIMA S HALAL TRŽIŠTA

7. rujna, 2014.

halal

 Poticanje suradnje te prilagodba kvalitete gostima s halal tržišta naziv je seminara kojeg je Turistička zajednica grada Zagreb u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu održala 4. rujna 2014. u hotelu Westin.

Turistička zajednica grada Zagreb u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu, održala je sadržajno ozbiljen seminar pod nazivom „Poticanje suradnje te prilagodba kvalitete gostima s halal tržišta“.  Na seminaru su sudjelovale zagrebačke turističke agencije, hotelijeri i ugostitelji, a fokus predavanja bio je na intenzivnijoj suradnji s državama islamskog svijeta, a sve zbog boljeg razumijevanja uvelike i potreba zbog očekivanja gostiju islamske vjeroispovijesti, a sa svrhom povećanja broja posjetitelja iz tih država.

Perspektive za rast i razvoj kroz halal turizam već su prepoznali pojedini zagrebački hotelijeri i ugostitelji, pa stoga zasluženo u ovodobnici halal certifikat kvalitete imaju hoteli: Aristos, Esplanade, Sheraton, Westin Zagreb i restoran Les Ponts, kao i catering Zvona. Nakon uvodnog predavanja Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete, koji je održao oduže dojmljivo izlaganje, kojim je s analitičnom pomnošću cjelovito objasnio svrhu halal certificiranja u Hrvatskoj (vezanu za turizam), protumačivši baš sve u detalje zaista na oduševljenje svih nazočnih u hotelskoj dvorani na 17 katu.

Nadalje sudionici seminara mogli su poslušati i najbolje primjere iz prakse, koje su svim zainteresiranima prenijeli: Branko Čukelj iz HUP-a Zagreb (primjeri hotela Westin i Sheraton); Štefanija Obradović iz hotela Esplanade Zagreb i, Nevenka Fuchs iz Turističke zajednice grada Zagreba koja je vješto istupila uz pokazljivo digitalizirano predočavanje na temu interesa i perspektive tržišta, nastavno na nastup TZGZ-a na sajmu Arabian travel Market.

Ujedno ističemo da je u Zagrebu tijekom  2013. godine (prema pouzdanim podatcima Turističke zajednice grada Zagreba) boravilo više od 21.000 gostiju iz država islamskog svijeta, koji su ostvarili gotovo 47.000 noćenja (ne računajući goste iz BIH). Do sad je u Hrvatskoj dodjeljen  51 halal certifikat proizvođačima prehrambenih proizvoda zainteresiranima da svoju ponudu prošire i na islamske potrošače i turiste, a svake godine se povećava i broj hrvatskih hotela s halal potvrdom, tako da ih sad ima 12, od čega su čak četiri iz Zagreba.

TZGZ je više nego zadovoljna odzivom na seminar na kojemu je bilo čak 7 predstavnika inozemnih veleposlanstava i više od 100 predstavnika turističke industrije grada Zagreba, što pokazuje veliki interes za suradnju i prilagodbu zagrebačke turističke ponude zahtjevima halal tržišta a, što Zagreb pozicionira  visoko na ljestvici europskih gradova spremnih prilagoditi svoju ponudu specifičnim vrstama turizma, ali i željama samih gostiju.

Ivan RaosT

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code