PREVARILA TRI TISUĆE PODUZEĆA

PREVARILA TRI TISUĆE PODUZEĆA

15. travnja, 2013.

 

Hilda foto

Hilda Tovšak na prvom suđenju dobila dvije godine zatvora

Piše: Mihovil Tomić

Slovenska državna novinska agencija STA objavila je vijest da je direktorica jednog od najvećih građevniskih tvrtki u Sloveniji – „Vegrad“ d.d. iz Velenja (danas u stečaju) priznala krivnju u jednom od kaznenih predmeta, te je osuđena na dvije godine zatvora. Presudu je donjela sutkinja Okružnog suda u Celju Ingrid Lešnik, a na prijedlog državnog odvjetnika Stanislava Pintara. Hilda Tovšak osuđena je zbog kaznenog djela pronevjere i neovlaštene uporabe tuđe imovine i novca. Slovenska „građevinska barunica“ dovedena je na sud u Celju iz pritvora gdje čeka druga suđenja. Naime, ona je optužena za još nekoliko kaznenih djela koja se odnose na prijevaru protiv EU i prijevare za zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Trenutno se razmatra mogućnost spajanja svih kaznenih predmeta koji bi mogli imati dodirnih točaka s Hildom. Prema Državnom tužilaštvu Republike Slovenije najveća moguća zapriječena kazna za Hildu Tovšak ne bi smijela premašiti apsolutnu maksimalnu kaznu, a to je 30 godina zatvora. Dakle, kako stvari stoje, dami iz Velenja prijeti dugogodišnji boravak iza rešetaka i prema pravosudnim izvorima iz susjedne države, mogla bi dobiti i 15 godina zatvora. Jedina enigma koja trenutno ostaje nedefinirana je pitanje – a gdje je novac?

Ukupni iznos dugovanja slovenske tvrtke Vegrad d.d., a zbog kojeg je ista i otišla u stečaj, bliži se prema dostupnim informacijama fascinantnoj cifri od pola milijarde eura. Zasad nije poznata sudbina oštećenih pravnih i fizičkih osoba iz Hrvatske koji su se, ni krivi ni dužni, našli na putu ovog kriminalnog „ženskog bagera“ iz Velenja.

 

Portal Tjedno je nedavno pisao o dvjema ženama koje su došle na naslovnice svih dnevnih novina, portala, radio i tv emisija. Bile su to Alenka Bratušek, nova kontroverzna mandatarka slovenske vlade i Hilda Tovšak, nekadašnja direktorica Vegrada u otrcanoj trenirci s građevinskim čizmicama na nogama.

KRATKA POVIJEST VEGRADA

Hilda Tovšak je bila direktorica jednog od najvećih građevinskih poduzeća u Sloveniji. Tvrtka Vegrad iz Velenja je nakon nerazjašnjene agonije završila u stečaju prije nekoliko godina, a vjerovnici su zatražili preko 450 milijuna eura potraživanja samo od matičnog društva, ne računajući tvrtke-kćeri.

Protiv nje se vodi više od deset kaznenih postupaka, uključujući nestali novac u rimskoj SPA, pranje novca u Panami i Vaduzu, prisvajanje novca prikupljenog od radnika za obitelj poginulog djelatnika Vegrada, dio kuće Simone Dimic, nezakonito trošenje novca iz EU fondova i niz drugih protuzakonitih radnji. Popis kaznenih djela je impresivan. Za poduzeće Vegrad vezuje se i sudbina oko 600 radnika iz BiH koji su ostali su bez plaća i svih ostalih prava nakon što je otvoren stečajni postupak Vegrada 2010. godine.

Neki izvori tvrde da se gospođa Tovšak često mogla sresti i u Sarajevu. Predstavljala se, navodno, kao predstavnica austrijskog Strabaga. Austrijski izvori smatraju da gospođa Tovšak ima „znanje“ koje je potrebno za „pridobivanje“ građevinskih poslova na području bivše YU, te napominju da će za njih na tom području biti dovoljno posla za najmanje sljedećih petnaest godina. Koja su to znanja i kako se pridobivaju građevinski poslovi mogli bi otkriti sudski postupci koji će se uskoro zaredati.

KAKO JE „LEGLA“ TOVŠAKICA

Uhićena je na svom velebnom ranču u Šentilju pod Turjakom u Mislinji koji se prostire na 78.894 kvadratnih metara i privedna u policijsku postaju u Celju. Istražni zatvor odredio joj je sud u Slovenj Gradecu. Specijalizirano državno tužiteljstvo Slovenije je predložilo pritvor za nju i za još tri osumnjičenika među kojima se nalazi i jedan poljski državljanin, a sve temeljem naloga „Nacionalnega preiskovalnega urada“ (NPU). Istragom rukovodi specijalizirani državni tužitelj Harij Furlan.

Kriminalisti slovenske policije su nakon toga na području Ljubljane, Celja i Novog Mesta izvršili 34 kućne pretrage i u prvom naletu je uhićeno 10 osoba od čega ih je šestero pušteno. Formalno uhićenje Tovšakice bazirano je nezakonitostima pri zapošljavanju i obavljanju građevinskih radova stranih radnika na Termoelektrani Šoštanj, te za njihovom beskompromisnom željom za zaradom i iskorištavanjem stranih radnika iz Srbije i Poljske, te njihovom fiktivnom zamjenom.

Gospođa Tovšak bila je članica SKD-a, dakle, kolegica danas EU parlamentarca Lojzea Peterlea. Po slomu Peterleovog SKD-a odjedrila je u stranku SLS. Mnogi nezavisni promatrači ovog kazneno-pravnog slučaja, mišljenja su da je Tovšak morala sve ove godine imati zaštitu politike obzirom na teška kaznena djela koja joj se stavljaju na teret. Koliku, to će se tek utvrditi. Slovenski internetski portali preplavljeni su komentarima čitatelja koji pozdravljaju ovo uhićenje. Čitajući ih, stekli smo dojam da je očito bila ozloglašena predstavnica slovenskog korumpiranog građevinskog lobija premreženog s visokom politikom.

PREVARENE TVRTKE U HRVATSKOJ

Ako ste mislili da je višekratno fiktivno farbanje tunela u HAC-u originalno muljanje u građevinarstvu, grdno ste se prevarili. Hrvatski registri trgovačkih sudova i zemljišne knjige skrivaju mnogobrojne podatke o poslovanju kao i financijske transakcije gospođe Hilde Tovšak i gospodina Mire Oblaka i njegovog sina Andreja Oblaka. Kao primjer navodimo tvrtku Vila Helena, smještenu na adresi Alberi 300 u Savudriji, tik do golf kompleksa i hotela Kempinski. Nekretnina te tvrtke nalazi pak nešto južnije i to na otoku Hvaru u mirnoj uvali nedaleko Jelse.

Hrvatske tvrtke koje je prevario Vegrad  u gradnji kompleksa hotela Kempinski Adriatic s pripadajućim golf terenima u Savudrijskoj vali: Umag gradnja-Umag, Brolex-Buje, Metida-Umag, Dado-Umag, Građevinska mehanizacija-Buje, Partner-Umag, Dama-Umag, Duport-Umag, Građevinska mehanizacija Mikac-Umag, Izolacija-Koška, Đuro Đaković-Slavonski  Brod, Končar-Zagreb, Elkom Ivanec, Akos-Varaždin, Klimaterm-Zagreb, Klimaproing-Zagreb, Empiria-Krapina, Knegra- Strahoninec, Lepen-Podturen, Piger-Mursko Središće, Kermek-Čakovec, Megrad 3B-Novakovec, Turk graditeljstvo- Gornji Kraljevec, Intermegrad-Čakovec i Elmont Međimurje-Čakovec. Iako je gotovo svima u hrvatskoj bio poznat podatak da je Vegrad ostao dužan više od 3 milijuna kuna za nikad plaćene radove, to nije spriječilo da bivši predsjednik RH, Stjepan Mesić i nezaobilazni IDS-ovac Ivan Jakovčić otvore kompleks „Kempinski“ uz spektakularni medijski vatromet. Prema dostupnim podacima i neslužbenim informacijama novi poligon za golf projekt s „međunarodnim“ predznakom mogao bi biti lociran na jugu Hrvatske pod šifrom neophodnih turističkih investicija.

Očito je da s hrvatskim propisima nešto nije u redu kad se dogodi da strana tvrtka poput Vegrada neokrznuta ode s takvim dugovima iz RH, a državni financijski nadzor na to ne reagira. Zbog neisplaćenih dugova građevinske tvrtke iz Hrvatske prijavile su Vegrad USKOK-u pod optužbom da svjesno  želi oštetiti izvođače radova, kako bi ostvario protupravnu financijsku korist.

Porezni dugovi kako Vegrada, tako i osnovanih njegovih sestrinskih poduzeća u Hrvatskoj iznimno su veliki, a nalaze se u službenoj ali i javnoj evidenciji Porezne uprave RH. Evo nekoliko poduzeća u Hrvatskoj koje je osnovao Vegrad d.d. iz Velenja: Vegrad Zagreb d.o.o., Vegrad Velak Zagreb d.o.o., Vegrad gradnja d.o.o., Vegrad d.o.o., Vegrad Blato Jug d.o.o., Vegrad Adria d.o.o., Dom Šanci d.o.o., Kvatrić Centar d.o.o., itd.

Također postoje ozbiljne indicije o nezakonitim radnjama pojedinih sudskih djelatnika RH u postupcima koji su se vodili ili se još formalno vode pred hrvatskim sudovima, a koji su po svojoj naravi koruptivni, čiji negativni sudski rezultat je na koncu platila Hrvatska država umjesto Vegrada. Sudski sporovi u RH trajali su više od 20 godina, a svi su okončani proglašenjem stečaja građevinskog giganta iz Velenja krajem 2010. godine T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Singerica
  #1 Singerica 23 travnja, 2013, 06:07

  Po naših neuradnih informacijah je namreč Tovšakova v zaporu zaposlene prosila, naj ji dajo kaj delati, “tudi če bi šivala, samo da bi imela kaj početi in bi ji minil čas”.Razen sprehoda uro ali dve na dan v priporu res nima kaj početi. Tovšakova,sicer lahko gleda skupno televizijo, računalnika nima, prav tako ne sme imeti telefona. Ima sicer odrejeno določeno število telefonskih pogovorov s telefonom zapora, a ti pogovori so vsi v celoti snemani.Tovšakovi je bil 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti odrejen v začetku marca, nato pa podaljšan za 60 dni; izteče se ji 27. maja. Tako je na predlog specializiranega državnega tožilstva odločilo mariborsko sodišče.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. PravDa
  #2 PravDa 17 travnja, 2013, 17:39

  Da li je od golfa u Savudriji do golfa na Srđu samo jedan korak?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. tapkam
  #3 tapkam 16 travnja, 2013, 14:55

  a preko kučana stigla do mesića i jakovčića u savudriju do golf resorta kempinski…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Gorenje Velenje
  #4 Gorenje Velenje 15 travnja, 2013, 16:46

  Govorka se da si je sa Štefkom Kučan u rodu…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code