Preminula Ružica Sokić, diva srpskog glumišta

Preminula Ružica Sokić, diva srpskog glumišta

20. prosinca, 2013.

ruzica-sokic-preminula-1387447495-414579 Custom

Glumica Ružica Sokić umrla je jutros u 79. godini posle duge i teške bolesti. Glumica je bolovala od Alchajmerove bolesti i preminula je na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije u Beogradu.

Datum sahrane biće naknadno saopšten. 
Sokićeva je rođena 1934. u Beogradu. Još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio Beograda a 1958. je diplomirala glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu “Doktor”, da bi potom igrala u filmovima “Kad budem mrtav i beo”, “Bokseri idu u raj”, “Užička republika”, “Savamala” i drugima. Komedija “Tesna koža” donela joj je najveću popularnost, a za film “Žuta” nagrađena je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli. Neke od njenih poznijih velikih uloga su Taska u velikom bioskopskom hitu “Zona Zamfirova” i kuma Anica u popularnoj seriji “Greh njene majke”.

Ružica je često prikazivana kao zavodnica. Neke od tih uloga, poput Žute ostale su najupečatljivije. Tu spadaju još i snaja Ruža u “Drugoj Žikinoj dinastiji” i Veliborka Veca u “Srećnim ljudima”.

Prošle godine uručena joj je nagrada za životno delo “Dobričin prsten” koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije. Bila je stalni član pozorišta Atelje 212 od 1961. godine. Igrala je na scenama skoro svih beogradskih pozorišta – u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Beogradskom dramskom, Gardoš teatru, KULT teatru, Otvorenom pozorištu studentski grad, Modernoj garaži, Pozorištu Slavija i dr. Bavila se i pedagoškim radom, vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti Braća Karić (1996-2000). Tokom 2010. objavila je knjigu sećanja “Strast za letenjem”.

Kolege o Ružici Sokić

Gorica Popović: Jako me pogodila vest o smrti izvrsne glumice kao što je to Ružica Sokić bila. Briljirala je na filmu i u pozorištu i uvek želela da igra više. Drago mi je što je dobila “Dobričin prsten” jer ga je svojim umetničkim stvaralaštvom i zaslužila. 
Dara Džokić: Ružica Sokić je bila posvećena glumica i njen odlazak me je jako potresao. Znala sam da je bolesna ali sam verovala da će još biti sa nama. Zadnjih meseci je bila jako sama u svojoj bolesti i žao mi je što sve brzo završilo. 
Jovan Ćirilov: Umrla je jedna izrazita glumica sa naših prostora. Ružica je od samog početka unela u farse Ace Popovića onu složenu i protivurečnu meru gradskog i periferijskog. Vrlo dobro se snalazila ne samo u komičnim ulogama, nego i u dramskim.

Zauvek Nušićeva Živka ministaraka
Ružica će ostati kao jedna od najupečatljivijih glumica u ulozi Živke ministarke. “Mnogi ne mogu ni da naslute koliko je mene još od tinejdžerskih dana frustrirala glavna uloga u Nušićevom komadu „Gospođa ministarka“. Bila sam opsednuta glumom i scenom od detinjstva i videla sam sebe kao prvakinju drame, ozbiljnu glumicu koja oduzima dah pozorišnoj publici ulogama u antičkim tragedijama”, rekla je .

Saučešće Dačića porodici Ružice Sokić
Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici preminule glumice Ružice Sokić. “Primite izraze iskrenog saučešća povodom smrti naše velike umetnice Ružice Sokić. Filmska i pozorišna umetnost Srbije izgubila je jednu od najvećih glumica”, navodi se u telegramu saučešća premijera Dačića, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima. Velika filmska, pozorišna i televizijska glumica Ružica Sokić preminula je danas u Beogradu u 79. godini.

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code