Čahtarević progovorio: U karijeri sam odigrao više od 30 namještenih utakmica

Čahtarević progovorio: U karijeri sam odigrao više od 30 namještenih utakmica

9. siječnja, 2012.

AHTEREVI

I ptice na grani znaju da je bh. fudbal pun prljavština, barem u rangu onih kakve se otkrivaju u našem susjedstvu.

No, dok su u Hrvatskoj krenuli u žestoki obračun s korupcijom i fudbalskom mafijom, kod nas kao da nema dovoljno odlučnosti da se napravi sličan potez.

Igrači su robovi

Jedan od rijetkih koji je otvoreno progovorio o temi o kojoj svi sve znaju, ali šute, jeste Vahidin Čahtarević. Nekadašnji reprezentativac BiH, koji je igrao za Zenicu, Sarajevo, Sesvete (Hrvatska)… i danas je aktivni nogometaš u Krajini iz Cazina.

U ekskluzivnoj ispovijesti za “Dnevni avaz” tvrdi da se kod nas igra liga za sudije i to potkrepljuje konkretnim primjerima.

– Igrači su samo robovi, čiji se rad ne cijeni niti ih se pita. U svojoj karijeri više od 30 susreta odigrao sam po sistemu “tri za tri”. Igraš a već znaš ishod. Nikada mi nisu bili jasni ni treneri koji na domaćim terenima uz pomoć sudija pobjeđuju, a kada na gostovanju gube, onda su najglasniji u osudi sudija.

To je nekakav začarani krug koji se drži već dugi niz godina, a pogoduje jedino tome da danas nemamo ni kvalitetne lige, ni igrača, ni reprezentacije – tvrdi Čahtarević.

Posebno po lošem, kaže, pamti sezonu 2007/2008., kada je igrao za Jedinstvo.

Vratio novac

– Već u šestom kolu Žepče je tražilo 60.000 KM od našeg kluba za tri boda. Sjećam se da ih klub nije imao te da smo taj susret, uz manje novca, koji je dat sudijama za pošteno suđenje, uspjeli dobiti sa 2:0. U istoj sezoni sudije su nas oštetile u susretu Jedinstvo – Orašje (0:0) u borbi za opstanak.

Sudija susreta Dragan Skakić čudnim odlukama uspio je odbraniti Orašje i ostaviti ga u ligi, dok smo mi otišli u rang niže. Ništa čudno tu ne bi bilo da godinu poslije na terenu istom sudiji to nisam prigovorio, a on mi je sam priznao da je vratio novac Jedinstvu (navodno 13.000 KM), što mi daje za pravo da mislim da je od druge strane dobio više – otkriva Čahtarević.

Široki pozitivan primjer

Čahtarević naglašava da se sport mora vratiti sportskim radnicima i učiniti sve da se “nogomet igra na terenu, a ne po kancelarijama”.

– Prema mome mišljenju, jedini svijetli primjer je ekipa Širokog Brijega. Želja mi je da takvih klubova bude što više. Dok ne budemo imali dobru organizaciju u klubovima, časne ljude u Savezu, nećemo imati ni kvalitetnu ligu niti nam reprezentacija može više napraviti. Nadam se da za bh. fudbal dolaze bolji dani – kaže Čahtarević.

Skakićeve uvrede

– Ti si još veća budala ako to pustiš u novine – kazao nam je Skakić kada smo ga jučer nazvali i upoznali sa sadržajem Čahtarevićevih optužbi koje se tiču njegovog imena.

– Nemam komentara – odgovorio je na ponovljenu molbu da se oglasi.

IZVOR:http://www.dnevniavaz.b

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code