PREMIJERA ZABRANJENOG FILMA O PRAVOSUĐU

PREMIJERA ZABRANJENOG FILMA O PRAVOSUĐU

11. ožujka, 2023.

U filmu se koriste podaci i činjenice vezane uz funkcioniranje sudova , državnih odvjetništava, odvjetničkih tarifa, trajanje sudskih postupaka, novaca poreznih obveznika koje potroše sudovi i DORH bez ikakvih rezultata ili kako bi donosili presude koje nemaju veze s pravom, pravdom ni sa zdravim razumom. Sugovornici u filmu, na čijim se izjavama bazira argumentacija su odvjetnici pravnici, novinari, profesori  i aktivisti. Zbog dinamično montiranog filma publika na projekciji imala je vrlo pozitivni mišljenje o ovom audio-vizualnom produktu tražeći njegov nastavak

Napisao: Franjo Dobrović

Snimio: Ante Vrbanović

U velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, ispunjenoj gotovo do posljednjeg mjesta, u četvrtak 9. ožujka održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Pravosudna mafia – uzroci i posljedice korupcije u hrvatskom pravosuđu“, čiji scenarij i režiju potpisuje novinar i publicist Darko Petričić. Ovaj dokumentarni film objašnjava kako je došlo do devijacija u pravosuđu koje su rezultirale maksimalnim nepovjerenjem hrvatskih građana u suce, državne odvjetnike i pravosudne institucije.

Problemi s cenzurom

U uvodnom govoru autor filma se osvrnuo na probleme s cenzurom kino – dvorana koje, zbog naslova i sadržaja, nisu željele prikazati ovaj dokumentarni film u svojim prostorima i programima. Zbog toga se njegova svečana premijera morala održati u dvorani HND-a. Sa cenzurom i onemogućavanjem prikazivanja ovog dokumentarnog filma u zagrebačkim kino dvoranama, autor se prvo susreo prilikom kandidiranja za festival dokumentarnog filma na Zagreb DOX-u gdje je ovaj film u startu odbijem i nije uvršten u program pod izlikom da je prekvalitetan za standarde ovog dokumentarnog festivala.

Druge kino dvorane neprikazivanje filma opravdavale su tehničkim nedostacima  dvorana ili zbog nemogućnosti pronalaska slobodnih termina za njegovo prikazivanje. Zagrebački Cinestar, slično kao i Zagreb DOX, odbio je prikazati film u svojim prostorima, bez obzira na aktualnost teme, zbog toga što je sadržaj filma „pretežak“ za publiku koja posjećuje njihove standardne predstave i zbog toga što ovaj kino-distributer prikazuje filmove uglavnom zabavnog sadržaja.

Vrijedi napomenuti da je ovaj film financiran prvenstveno iz privatnih izvora i donacija pojedinaca, i u njegovom financiranju nisu sudjelovali nikakvi domaći ni inozemni fondovi,  zaklade ni ambasade, kao ni HAVC ili bilo koje ministarstvo, državne ili paradržavne institucije.

Autor je naglasio da je ovaj dokumentarni film svojevrsna objava rata hrvatskoj pravosudnoj mafiji koja je toliko zarobila pravosudni sistem da on više ne može normalno funkcionirati što može rezultirati nesagledivim posljedicama po hrvatske građane, fizičke i pravne osobe, što će na kraju rezultirati nestankom pojma Hrvatske kao pravne države.

Publika traži nastavak

U filmu se koriste podaci i činjenice vezane uz funkcioniranje sudova , državnih odvjetništava, odvjetničkih tarifa, trajanje sudskih postupaka, novaca poreznih obveznika koje potroše sudovi i DORH bez ikakvih rezultata ili kako bi donosili presude koje nemaju veze s pravom, pravdom ni sa zdravim razumom. Sugovornici u filmu, na čijim se izjavama bazira argumentacija su odvjetnici pravnici, novinari, profesori  i aktivisti. Zbog dinamično montiranog filma publika na projekciji imala je vrlo pozitivni mišljenje o ovom audio-vizualnom produktu tražeći njegov nastavak.

Autor planira ovaj film plasirati široj gledateljskoj publici putem jedne od hrvatskih TV kuća, a do tada će se odvijati turneja po hrvatskim gradovima, iako se i tu naziru cenzorski problemi  kao i u Zagrebu. Naime, prezentacija ovog filma već je odbijena u javnim prostorima gradskih knjižnica i to u Splitu u Knjižnici Marka Marulića kao i i šibenskoj gradskoj knjižnici Juraja Šižgorića. Pa će se potražiti alternativna rješenja kao bi se ovaj film približio publici. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code