PREDSJEDNICA JE POGRIJEŠILA ZBOG PODRŠKE JOKIĆU

PREDSJEDNICA JE POGRIJEŠILA ZBOG PODRŠKE JOKIĆU

31. svibnja, 2016.

 

Predsjednica jest humana, ali njezina ideja neće pasti na plodno tlo. Mi Hrvati bi možda i pristali, ali ovi što su naslijedili privilegije iz komunizma neće nikada pristati! Bez pruženih ruku nema ni pravde ni pomirbe i zato je njezin projekt naivan. Zato je ona u zabludi! Ne pita se nas, već njih – koji drže sve u svojim rukama. Ali oni nikada neće pristati ispustiti privilegije radi nekakvog zajedništva

Napisao: Velimir Bujanec

Viktor Orban se divio Tuđmanu, s 36 godina došao je na njegov sprovod kao mladi premijer, što je u javnosti uglavnom prešućivano. Tuđmana je smatrao velikim vođom i zaključio da na isti način treba voditi Mađarsku” – rekao je u Bujici kolumnist portal Narod.hr i urednik na Radio Trsatu Željko Sakić.

Riječki pisac i umirovljeni časnik HV-a Željko Sakić u svojoj knjizi “Zentropa” koja ima više od 500 stranica, opisivao je fenomen totalitarizma, a cijelo jedno poglavlje posvetio je uspješnom mađarskom političkom modelu: “Oni su naši prijatelji i saveznici, a sam Orban je izuzetno cijenio Tuđmana. U Mađarskoj je shvatio potrebu stvaranja vlastitih nacionalnih medija, preuzeo je ključne gospodarske resurse, obuzdao strane banke… Orban je iščupao Mađarsku iz kandži dužničkog ropstva i doveo u ruke vlastitog naroda! Kada je stvarao Fides, vodio se s dva glavna kriterija: niti jedan član nije smio biti stariji od 30-ak godina i nije smio biti pripadnik Komunističke partije! Tada im je krenulo, to je lustracija! Mađarska je zato sada i ekonomski i politički snažna država! Svojim sam romanom zato zavapio da i mi Hrvati moramo tako učiniti… Jedini način da Hrvatska postane istinski samostalna država je da se makne iz ovog gliba i stavi se u društvo država koje drže do sebe. Trebamo se ponašati kao Mađari, da bi živjeli kao Mađari. I tu dolazimo na bolnu temu: lustracija. Lustracija je ključna da bi zemlje ekonomski uspjele. Kadrovi koje nam je ostavio komunizam uništavaju naše društvo. Nisam se borio za ovo što se sada događa u Hrvatskoj. Pogledajte Poljsku, Češku, Mađarsku, Slovačku, baltičke zemlje – nikada ne bi bili tu gdje su sada da se nisu riješili tih ljudi, komunista i totalitarista, koji su ih vodili na dno – isto kao što na dno već godinama vode Hrvatsku državu.”

Hasanbegović najveći pobjednik izbora u HDZ-u

Riječanin bez dlake na jeziku, komentirao je i najnoviji sukob na relaciji Most – HDZ: “Stranka koja je osnovala državu i digla je iz pepela, kost je u grlu onima koji se ne mogu pomirit s time da Hrvatska postoji! Od tuda dolaze i napadi na Tomislava Karamarka. Ljevici, ali i nekim drugim opcijama koje koketiraju s ljevicom, država nije po volji i naprosto je ne podnose!”

Sakić je komentirao i veliki uspjeh dr. Zlatka Hasanbegovića, na 17. Općem saboru HDZ-a: “Realno, on je najveći pobjednik! Nije me iznenadilo što je osvojio čak 1.227 glasova. Dobio je najviše od svih kandidata i ušao u Predsjedništvo, zato jer tako razmišlja svaki običan član, to je stav stranačke baze. Ali, nedvojbeno, to je i uspjeh Tomislava Karamarka, jer Hasanbegović je upravo njegov izbor, on ga je predložio i progurao za ministra i on ga nije dao smijeniti, niti je popuštao pred pritiscima koji su dolazili iz vana, iz nutra od ljevice, ali i iz samog HDZ-a. Postoji „problem“, a on se zove: to je čovjek muslimanske vjeroispovjesti koji je politički Hrvat i zna cijeli Kuran… To je „problem“ za one koji ne vole Hrvatsku, koji ne shvaćaju da i pripadnik vjerske manjine, koji nije katolik, može voljeti ovu zemlju. Do sada su postojali drukčiji obrasci ponašanja, no sjajni Hasanbegović ih je naprosto eliminirao. To ih boli. Hasanbegović shvaća da treba biti onakav kakav jest. Zato ga na silu pokušavaju maknuti, ali neće uspjeti!

Riječki branitelji, dragovoljci tijekom večeri su u Rijeci organizirali veliki mimohod kojim traže da 30. svibnja ponovo postane Dan državnosti: “Danas je Dan Hrvatskog državnog sabora, ali smatram da bi trebalo vratiti Dan držanvosti na današnji datum. Zato je Mile Biondić s mojim prijateljima i suborcima, organizirao povorku od Murala do Mosta hrvatskih branitelja i uputio pismo Vladi da se vrati stari datum. To što se promjenio, bilo je samo na crti anacionalnog dijela javnosti, to je radila hrvatska ljevica i dobrim je dijelom uspjela.”

U Bujici je pušten apel dr. Hasanbegovića na Most, kojim ministar kulture poziva svoje kolege iz Vlade da još jednom razmisle i povuku ultimatum Karamarku. Emitirana je i izjava Miroslava Ćire Blaževića koji je Most nazvao „četvrtoligašem koji odjednom igra u Ligi prvaka pa se ne snalazi dobro.“

RTS se narugao Hrvatskoj zbog debakla u Kranjčevićevoj

Vrlo je neugodno kad vam netko dođe i saziva pressice, a nema dokaza da se dogodilo ovo ili ono. To je stalni pritisak, a možemo i postaviti pitanje moralnosti kod Mostovaca. Kako recimo, ministar Vlaho Orepić može glumiti “moralnu vertikalu”, a osobi koja je zataškavala pljačku 200.000 eura i dva kilograma zlata za nagradu daje na korištenje luksuzni policijski džip! Naši policajci u Rijeci nemaju ni za osnovne potrebe, oskudijevaju čak i u odjeći, a Orepić se tako razbacuje…”

U Bujici je iznijet i podatak da se RTS narugao Hrvatskoj zbog loše organizacije 25. obljetnice postrojavanja pripadnika ZNG-a u Kranjčevićevoj: “Nije lijepo što se ministar Orepić nije pojavio u Kranjčevićevoj, ali kiksali su i organizatori. Glavni stožer koji je to organizirao trebao se bolje potruditi, možda čak uzeti i kasniji termin, napraviti bolju propagandu. Sve u svemu, ovo je sramota! Sjetite se samo kako su napadali Milanovića i Kotromanovića zbog mimohoda povodom Dana pobjede lani u Zagrebu, a sada su se ovi još gore osramotili! Postrojili su ljude pred praznim tribinama… To je katastrofa.”

Sakić je komentirao i slučaj Frljić: “On je izravna posljedica političke odluke riječkog SDP-a. Postoji tužna slika Jugoslavena, sve se koncentrira u Rijeci. Frljić nije problem sam za sebe, on je odluka političke strukture koja vlada godinama, a njihova najvažnija karakteristika je njegovanje totalitarizma.”

Sakić dobro poznaje kontroverznog Željka Jovanovića: “ Željko je tijekom studija bio sasvim normalan momak, zajedno smo zarađivali istovarom smrznute ribe… Živi stotinjak metara od kuće u kojoj ja živim. Vidim Jovanovića često i pozdravimo se. Znam cijelu njegovu priču. On je jednostavno produkt Partije koja je nemilosrdna. Prihvatio je totalitaristički model ponašanja. Kumovao je izbacivanju Linića, koji je godinama i druge izbacivao. Prestrašno je da tako netko mlad može preuzeti takav način razmišljanja – komunistički i totalitaran.”

Popularnost Hasanbegovića

Sakić je u Bujici iznio i zanimljivu tezu – zašto Most nikada nije napadao HDZ-ovog ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića: “Imaju osjećaj da Hasanbegović uživa najveću potporu Hrvatskog naroda. Računaju da će u dogledno vrijeme biti izbori i ako igraju na kartu napadanja Hasanbegovića – sebi čine štetu. Nema tu nikakve spontanosti, oni su naprosto proračunati, a računica kaže: ako diramo u Hasanbegovića, dirnuli smo u narod i tako ćemo izgubiti glasove. Osim toga, ljudima se sviđa kada naš ministar kulture oduzima sredstva organizacijama poput Documente, koja od donacija građana prima svega nekoliko tisuća kuna, a troši milijune iz državanog proračuna.”

Komentirala se i izjava Bože Petrova: „Ili ja – ili Karamarko“: “Takvu izjavu sigurno neće ovjeriti kod javnog bilježnika! I Petrov se predstavlja kao “moralna vertikala”, a na djelu su dvostruka mjerila. Za Karamarka se nema vremena pričekati odluku Povjerenstva za sprečavanje interesa, a Petrova nitko i ne pita za predmet koji se nalazi u Državnom odvjetništvu, temeljem prijave koju je podnio Jambo. Karamarko nije kršio Zakon, a Petrov možda jest, zašto onda Cvitan šuti i zašto i od Petrova ne bi netko zatražio ostavku?! Uvjeren sam da institucije neće djelovati! Ne sa kadrovima kojima raspolaže DORH. Općenito, kako je moguće provoditi reforme s kadrovima nasljeđenima od bivše vlasti?!

Privilegije i zajedništvo

Potpora predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kontroverznom Milanovićevom miljeniku Borisu Jokiću, razočarala je cijelu naciju: “Dolazim iz istog kraja odakle je i gospođa predsjednica. Zato donekle razumijem njezine motive. U našem kraju je malo drukčije nego u ostatku države. Njezini djed i baka su se borili protiv fašizma i okupacije, a nisu bili komunisti i ja razumijem da ona u tom konceptu vidi mogućnost da postanemo homogeno društvo. Ona u dobroj namjeri misli da bi hrvatsko društvo trebalo postati jedinstveno, prijeći preko stvari koje su se dogodile u prošlosti i krenuti naprijed. Ali, imate jedan dio društva koji je uzeo sve i drugi dio koji nije dobio ništa. Tu se radi o tome da su prvi „elita“, da su prisvojili veliki ekonomski, pravosudni, financijski i obrazovni potencijal, a drugi su u tome svemu nepravedno uskraćeni i opljačkani. Kako da oni budu jedinstveni?! Predsjednica jest humana, ali njezina ideja neće pasti na plodno tlo. Mi Hrvati bi možda i pristali, ali ovi što su naslijedili privilegije iz komunizma neće nikada pristati! Bez pruženih ruku nema ni pravde ni pomirbe i zato je njezin projekt naivan. Zato je ona u zabludi! Ne pita se nas, već njih – koji drže sve u svojim rukama. Ali oni nikada neće pristati ispustiti privilegije radi nekakvog zajedništva. Sam koncept Jokićeve kurikularne reforme je strahovito štetan za RH, guranje takvog kurikuluma je katastrofa! Ne dao Bog da se ikad provede. Prof. Banac je tu u pravu, a težnja predsjednice za pronalaskom zajedničkog okvira je čista utopija.

U emisiji su objavljene i fotografije iz Kumrovca, od 25. svibnja 2016. na kojima su Mesić, Pupovac, ali i brojni „antifašistički“ manekeni u odorama JNA, s partizanskim kapama i zastavama Jugoslavije, Srbije, Slovenije i Hrvatske – s crvenim zvijezdama petokrakama.

Sakić je komentirao kumrovečki „bal vampira“: “Pogledajte samo godišta tih ljudi, način na koji obilježavaju svoju obljetnicu, pogledajte njihove fizionomije! Pa to je užas! Što radi hrvatska policija kada dopušta tako nešto?!”

Na kraju emisije pušten je duhovit prilog sa svečane sjednice Hrvatskog državnog sabora, u glavnoj ulozi je SDP-ovac Igor Dragovan koji zijeva tijekom intoniranja himne i žvače žvaku: “ Dragovan je klasični izdanak hrvatske ljevice, nije žvakaća guma problem, već to što on naprosto nema osjećaja za ono što se događa u Saboru. Zijevajući na himnu, Dragovan pokazuje da nema nikakvog nacionalnog osjećaja!” T

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

https://www.youtube.com/watch?v=q36Fq-1XvQY&feature=youtu.be

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Profesor
  #1 Profesor 31 svibnja, 2016, 15:51

  jel predsjednica zna da je članica jokićevog tima snježana šišić studirala 17 godina matematiku na pmf-u? toliko o stručnosti…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Borna
  #2 Borna 31 svibnja, 2016, 13:47

  Sve što je čovjek javno iznio u tv-emisiji je točno, nesporno i argumentirano.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code