PREDRAG MATVEJEVIĆ – UMIJEĆE OSPORAVANJA

PREDRAG MATVEJEVIĆ – UMIJEĆE OSPORAVANJA

29. studenoga, 2017.

 

U četvrtak, 30. studenoga 2017. u 18 sati u ‘Medijateci Francuskog instituta’, Preradovićeva 5., Teatar poezije prema autorskoj zamisli Gorana Matovića u okviru Zagrebačkih posveta priređuje događanje pod naslovom “Predrag Matvejević – Umijeće osporavanja”.
U programu sudjeluju: Vesna Tominac Matačić, Sibila Petlevski, Bogdan Žižić, Nikša Marinović, Nenad Ivić i Goran Matović, autor događanja.

Zagrebačke posvete “Predrag Matvejević – Umijeće osporavanja“ građene su udijelom filma, živog svjedočanstva i glumačkog umijeća.

Matvejević se rodio u Mostaru 1932., od oca Vsevoloda Nikolajeviča Matvejeviča,  rođenog u ukrajinskoj Odesi, koji je u Mostaru bio sudac nakon povratka iz ratnoga zarobljeništva u Njemačkoj 1945. godine. Prema Predragovim izjavama na HRT-u 2012., otac je imao boljševistička uvjerenja i velike simpatije prema ruskoj kulturi unatoč tome što su njegov otac i brat umrli od gladi u Gulagu. Predragova majka Angelina (r. Pavić) bila je Hrvatica iz BiH, a njezina strana obitelji imala je bitan utjecaj na njegov rani odgoj u katoličkoj sredini.

Matvejević je jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. Njegov “Mediteranski brevijar” preveden je na 23 jezika (samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka), a Druga Venecija na desetak.

Znao je voljeti one druge, ugrožene ljude. Imao je dar za jezik ljubavi, gradio postojano pobratimstvo lica na zemlji, te živio trajno u viru nepogoda na udaru rigidne i ljevice i desnice. Ispisao je svoj Moj obračun s njima i Dijalektički antibarbarus. Gradio je mostove u podijeljenom svijetu. Rodni Mostar naučio ga je kako voljeti one druge .

Program je realiziran uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport i Francuskog instituta. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. tatamata
    #1 tatamata 5 prosinca, 2017, 17:37

    Samo budale veće od uredništva komentiraju vaša baljezganja.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code