PREDAVANJE O PTICAMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

PREDAVANJE O PTICAMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

8. listopada, 2014.

Predavanje o pticama zg žu Custom

Zašto se riba guta od glave, čime se hrane galebovi, što nam kljun govori o ptici, koja je razlika između ptica selica i ptica skitalica, tko „krade“ domaće životinje je li škanjec ili jastreb, kako znamo da je neka ptica grabljivica, kako prepoznati ženku od mužjaka? – objasnio je djeci profesor Davor Krnjeta na predavanju o pticama Zagrebačke županije.

Povodom Europskog dana prebrojavanja ptica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji sa Gradskom knjižnicom Samobor organizirala je izložbu  fotografija i predavanje pod nazivom  „Ptice Zagrebačke županije“.  Predavanje je održao Davor Krnjeta, u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu pred mnoštvom zainteresirane djece.

Učenici OŠ Samobor, pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja  o pticama koje žive u našoj blizini ali i postavljanjem pitanja o istima. Jedno od pitanja je bilo što kad se nađe ptica na podu, što napraviti s njom?

„Skoro uvijek se u blizini nalaze roditelji, koji će hraniti tu pticu, tako da bi najbolje bilo staviti je na najbližu granu. Na taj način će se roditelji i dalje nastaviti brinuti za nju, psi i mačke joj neće moći nauditi i vjerojatno će preživjeti“ – objasnio je Krnjeta.

Naučili su da je najmanja ptica u hrvatskoj palčić velika svega 8 cm, da orao štekavac ima raspon krila od 2,5 metara, da  većina ptica grabljivica ima „lepezu“ na krilima. Naučili su isto tako da je ptice najbolje hraniti sa suncokretovim sjemenkama, ali tko ih počne hraniti treba ih hraniti cijelu zimu kako ne bi uginule.

Europski dan promatranja ptica obilježava se prvog vikenda u listopadu.  U to vrijeme sve vrste ptica selica još nisu odletjele na jug, a sa sjevera Europe već stižu neke zimovalice, pa je to prilika da se primijeti više vrsta ptica nego što je to uobičajeno.

Obilježavanjem Europskog dana promatranja ptica, skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću sa opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Pticama selicama za preživljavanje neophodna su sigurna mjesta za zaustavljanje, odmor i prehranu tijekom seobe, kao i pogodna zimovališna staništa.

Martina Glasnović T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code