POSLJEDNJA LUKA „BIOKOVA“

POSLJEDNJA LUKA „BIOKOVA“

9. prosinca, 2021.

 

 

Pred početak velikosrpske agresije i Domovinskoga osloboditeljskoga rata, većina od dvjestotinjak plovnih jedinica prve hrvatske brodarske kompanije “Dunavskoga Lloyda” sklanjana je u prisavske i druge zimovnike. Čak i pod mosne konstrukcije poput staroga Galdovačkog mosta pod kojim je sigurnost pronašao brod potiskivač “Sloga”. Od tada do danas, brodovlje “Dunavskoga Lloyda”, utemeljena 1952,, doživjelo je havariju nestanka s riječnih magistrala.bivše države i Europe.

Prisjećajući se nestanka dvostoljetne plovidbene tradicije Savom, Siščani spominju tisuću konjskih snaga dvaju motora reprezentativna tegljača “Biokova”, koji su dugo vremena  bili izloženi čekali obnovu u galdovačkom savskom “Brodoremontu”. Nakon duga čekanja i predratne psihoze, “Biokovo” je ostalo bez pogonske utrobe. Njegova je ljuska ponuđena i predana gradskoj upravi Siska za turističke namjene, pa je

brod renoviran i usidren na lijevoj obali Kupe, uz najstariju zidanicu gradske jezgre i brojna skladišta žitarica, Uz južno pročelje Maloga kaptola izloženi su dijelovi brodske opreme, vitla i “kašike”  bagera namijenjenih čišćenju riječnih korita.

Poput “Lojdove” vrijedne flote, na žalost, slično je prošla i ona nestala “Hidroputa” s matičnom lukom Siska. (J.F.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code