PORTAL TJEDNO JE PISAO O PODIZANJU BISTE U SUNJSKOM SAŠU

PORTAL TJEDNO JE PISAO O PODIZANJU BISTE U SUNJSKOM SAŠU

13. listopada, 2020.

Za bistu dr. Franje Tuđmana, najzaslužnijega u našem narodu za pobjedu nad Srbijancima, prvoga predsjednika demokratske i neovisne Republike Hrvatske?! Događaj je to za koji u press-najavama županije i Hrvatske medijski djelatnici nisu ni načuli i u čijoj realizaciji i otkriću spomenika službeni dužnosnici lokalne sunjske vlasti nisu sudjelovali niti nazočili, izuzme li se sudjelovanje u slavlju Dana državnosti bivšega načelnika Josipa Kozarića, danas sunjskoga povrtlara opegeovca

Napisao i snimio: Josip Frković

Više od stotinu stanovnika Mjesnoga odbora Slovinci-Šaš, sela sunjske općine, u Banovinskom trokutu i granici s Cerovljanima i općinom Hrvatske Dubice, gdje je sve do „Bljeska“ plamtio požar zločina i divljačke velikosrpske agresije, pobune i odmetništva, okupilo se u subotu, dan iza svakako dvojbenog i mitskoga praznika antifašizma, na svečanosti kod raskršća između ratom devastiranih zgrada bivše opskurne krajinske četničke birtije i trgovine. U Šašu, gdje su u ljeto 1991. bivši komunisti jednom nogom na strani Miloševićeve pogubne politike osnovali zločinački SDS. Čelnik mu je postao unuk djeda partizana Obrena, mladi Mića Obrenović, sin Ankice rođ. Čekić i Miloša (umro u Beogradu tijekom ratnoga izbjeglištva Slobinih „zečeva“ – op.a.), bračnoga para doratnih trgovačkih obrtnika zagrebačkoga „Uniona“. Još u petak, 22. lipnja, 27 godina kasnije, užurbani djelatnici, Hrvati, Srbi i Romi, starosjeditelji i doseljeni hrvatski prognanici, Bosanci, trajala je akcija betoniranja platoa ispod postamenta poprsja stvarnoga oca domovine. Da, dobro ste pročitali, za bistu dr. Franje Tuđmana, najzaslužnijega u našem narodu za pobjedu nad Srbijancima, prvoga predsjednika demokratske i neovisne Republike Hrvatske?! Događaj je to za koji u press-najavama županije i Hrvatske medijski djelatnici nisu ni načuli i u čijoj realizaciji i otkriću spomenika službeni dužnosnici lokalne sunjske vlasti nisu sudjelovali niti nazočili, izuzme li se sudjelovanje u slavlju Dana državnosti bivšega načelnika Josipa Kozarića, danas sunjskoga povrtlara opegeovca?!

Imendan Ivana Krstitelja i rođendan predsjednika Ivezića

Uglavnom, stotine tranzitirajućih hrvatskih i stranih automobila s brojnim znatiželjnim putnicima, iznenađenih prizorom, smanjivale su od subote, 23. lipnja, brzinu kretanja. Sutradan, 24. lipnja slavio je Ivica Ivezić svoj imendan Ivana Krstitelja i 48. rođendan. Rat i okupacija, međutim, učinili su svoje, ali i odavno su za nama, opustjela su sela i porušena gospodarstva. Voćnjaci i pašnjaci dva i pol desetljeća vape za dolaskom otišlih i doseljenih većinaca i manjinaca. Druga su, mirnodopska vremena i želja postojećih stanovnika da se poradi na preobrazbi mišljenja i životne stvarnosti, nimalo afričkoga standarda. Tako je prije devet godina razmišljao i umirovljeni hrvatski branitelj, pripadnik „Tigrova“ u Rakitju i visoki kriminalist MUP-a, Ivica Ivezić (48), potomak prije stoljeća i pol doseljenih ličkih soldata austrougarske Vojne krajine u Slovince.Uz prugu Sunja-Novska, te nadomak naselja slovinačkoga Pičakovca i šumskoga kompleksa Evina budžaka koji se proteže sve do Bobovca, Strmena, Crkvenoga i Ivanjskoga Boka u sunjskoj Posavini. Ivezići su i u Drugom svjetskom ratu bili manjinski Šokci katolici, pa su stradavali od ruku srpskopravoslavnih. Ivičin stric hrvatski domobran nestao je bez traga. Poput svih Ličana tvrdoglavi Ivica Ivezić, čije su boričevačke prezimenjake kod Donjega Lapca pobili i domove im spalili Titov general i kasniji narodni heroj Đoko Jovanić i drugi četnici, prije devet godina donosi odluku o napuštanju obiteljske kuće u sisačkoj Ulici pjesnika Josipa Pupačića. Više nije mogao podnositi vikendaške odlaske do obiteljske protokom vremena propadajuće prapostojbine Ivezićevih. Premalo je bio vremena za sve poslove.

Tuđmanovo poprsje tri godine na čekanju

Bez ijedne pomisli na otpor takvoj ideji, u stopu ga do danas prati vjerna rođena Siščanka, po ocu Slavonka, po majci Posavka iz Palanjka, Anđelka rođ. Markota (44), blizanka Tihanina iz obitelji slavonskoga Hercegovca i željezarca sa Zelenoga Brijega. I, baš zbog selidbe u Banovinski trokut, stariji je sin Ivezićevih, Silvestar (20), srednju školu završio u ne baš odveć blizoj Hrvatskoj Kostajnici uz rijeku Unu i utvrdu Zrinskih, dok je drugi potomak Domagoj (18) učenikGraditeljske tehničke škole u Zagrebu. Obojica su sinova prošli temeljno glazbeno obrazovanje. Sasvim dovoljno da ocu mogu zasvirati „Vilu Velebita“, „Ličku kapu“ i „Rane devedesete“. Da, Anđelka Ivezić je administrativna djelatnica u sisačkom uredu vodeće političke stranke u Sisačko-moslavačkoj županiji, pa je i ona osuđena na ranoraniteljstvo. „Vekerica“ je svakoga radnoga dana budi u cik-zore, u 4.30 sati, kada hita do postaje vlaka u Šašu, a iz ureda se, ponovo vlakom i uz sunjsko presjedanje u vlak za Novsku, vraća u predvečerje. Za to vrijeme, cijeloga dana, o novim programima privređivanja na selu i u OPG-u „Ivezić“, razmišlja i učinkovito djeluje suprug Ivica, koji s godinama postaje predsjednik HDZ-a Slovinci-Šaš, Mjesnoga odbora i KUD-a „Slovinci“. Prije tri godine, nadajući se uspješnoj realizaciji razvojnoga programa u Šašu, Ivica Ivezić, kupuje četvrti odljevak brončanoga poprsja dr. Franje Tuđmana (HDZ Zagreb, Vukovar i Hrvatska Dubica), rad akademskoga kipara Antuna Jurkića, i smješta ga u svom slovinačkom domu. Na boku kamenoga obeliska su imena Slovinčana, ubijenih Ivice i Željka Mikulčića, te njihova prijatelja, poštenoga Srbina Milana Ivanića.

Novi početak za Hrvate, Srbe i Rome

Kao izložak u cvijeću obiteljskoga interijera, Anđelka kip prvoga predsjednika Tuđmana oslobađa prašine i čeka. I dok joj sestra Tihana živi s roditeljima u Ulici nadbiskupa Posilovića, a oni trenutno sami uživaju u vikendici na obali Kupe u Starom Brodu, podsjetimo da vlasnica OPG-a Ivezić u Slovincima raspolaže desecima obradivih i plodnih oranica i livada Slovinaca, da uzgaja ovce, koze, konje, 60 krava u sustavu krava-tele, desetke svinja, jelena i srna, te stotine kokoši. Nije stoga čudo što je brojne goste lipanjskoga slavlja podvorila s janjetinom, odojkom i piletinom s vlastita imanja, dok je Ivica Ivezić u dosadašnju realizaciju obnove budućih društvenih objekata i kip predsjednik Tuđmana uložio oko pola milijuna kuna. Ne žali. Svojim će radom, veli, zaraditi nova sredstva, ali je važno da njegova obitelj i sumještani Banovinskoga trokuta postupno mijenjaju životnu realnost. Pohvaljuje želju Ivezićevu za pomacima i bivši načelnik Josip Kozarić. Kazuje da su općinari pomogli ishođenje vlasničke dokumentacije. Do prve trgovine u Stazi i Sunji ili pak u Hrvatskoj Dubici, više neće koristiti bus ili dobrohotne vozače spremne na usluge stoperima. Imat će žitelji Papića, Kostreša, Slovinaca, Timaraca, Šaša i Živaje okupljalište za putnike, pred dolaske vlakova i buseva. Neće više biti sela „na kraju svijeta“. S prijeratnih 13.500 ili 52 posto većinskih Srba, općina Sunja pala je na 7300 žitelja.

Glazbenik Ivica Išek s ratnog Radija Sunje

Na sljedećem popisu, predviđa Kozarić, ukupan broj stanovnika mogao bi biti nešto preko četiri tisuće autohtonih i doseljenih u budućem Schengenu. U obnovljenom prostoru buduće trgovine Ivezićevih, na sam Dan državnosti, sudionike radnih akcija zabavljao je za orguljama popularni ratni djelatnik udarom groma uništena odašiljača Radija Sunje Ivica Išek, univerzalni svirač i sjajni pjevač. Njegova su trojica sinova također uspješni glazbeni zabavljači. Tu su zidari Danijel Kerkez i Zdravko Kerkez, naseljenici u Šašu, sunjski zidar Marijan Govorčinović. Tri mjeseca su uporno radili i dogotovili zamišljeno.“ Što Ivica zamisli, to i ostvari uz pomoć gospođe Anđelke!“, rekoše nam, dodajući da su jedan pogon gradili i u pounjskoj Hrvatskoj Kostajnici. Iako je žurio u WC, upoznali smo u dresu Šimića i Stevu Kukrića, nekad bojovnika i stanovnika Komareva, izvorno iz Capraških Poljana. Šaška obitelj Roma ima četvero djece, radi za dobro sela i dobro se slaže sa svima. Da u to bolje sutra vjeruju i prolaznici kraj Tuđmanova spomenika, svjedoče i oduševljeni povici mladih Šašana „Živjela slobodna Hrvatska!“. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code