POPULARNA MONOGRAFIJA KRMPOTE I KLENOVICA

POPULARNA MONOGRAFIJA KRMPOTE I KLENOVICA

20. kolovoza, 2014.

 

krempoteiklenovica

Povijesno-zemljopisni osvrt na dio hrvatskog primorja

 

Pripremio: R. F.

U monografiji «Krmpote i Klenovica od doseljavanja do današnjih dana», zavičajnoj knjizi, koja je ovih dana izašla iz tiska, a svečano predstavljanje će biti u rujnu mjesecu u Rijeci, autor prof. Enver Ljubović piše o seobi Bunjevaca-Krmpoćana, daje kratak pregled zemljopisnog položaja te povijesti nastanka mjesta Krmpote i zaseoka krmpotskoga kraja, čija su se imena često mijenjala kroz različita povijesna razdoblja te navodi popis s objašnjenjima svih prezimena i nadimaka po prezimenima i zaseocima ovoga kraja.

OBIČAJI RIBARSKE KLENOVICE

U monografiji je prikazana etnička i antroponimijska povijest većine naselja krmpotskoga kraja. Na temelju povijesnih dokumenata i relevantne stručne i znanstvene literature autor predočava sliku kretanja stanovništva te posebice mnogobrojne seobe Bunjevaca-Krmpoćana iz Podzrmanja (Bukovice) u Lič te kasnije njihovo spuštanje prema moru u zaleđe Novog Vinodolskog i senjsku okolicu (Krivi Put). Također navodi nastanak župe, groblja, također piše i o povijesti Klenovice, koja zajedno s Krmpotama čini jedinstveni Mjesni odbor u gradu Novi Vinodolski te zaseoka mjesta Klenovice.

Posebno mjesto u knjizi je posvećeno povijesnoj krmpotskoj satniji u vrijeme Vojne krajine i životu Krmpoćana u njoj te iseljavanju Krmpoćana u različite krajeve svijeta, a posebice u prekomorske zemlje. Nadalje, posebice piše o stradanjima u Drugom svjetskom ratu i poslije rata u razdoblju od 1941. do 1945. godine te o slobodnom teritoriju, zatim piše o narodnom stvaralaštvu i običajima kraja.

INFORMATORI KAO ZNANSTVENA DISCIPLINA

Autor je tragao za informatorima te se služio njihovim iskazima, odnosno usmenim svjedočanstvima o pojedinim događajima, osobama i zaključcima. Korištena je sva dostupna relevantna literatura i povijesni izvori, koji su veoma oskudni za krmpotski kraj, pa je autor u svome radu koristio izjave pojedinih kazivača, koje je kasnije uspoređivao s povijesnim dokumentima.

Vrijednost je knjige u tome, što je po prvi put na jednom mjestu objavljen popis svih obiteljskih nadimaka, koji danas postoje i koji se koriste u svakodnevnom govoru, a svi su nadimci povezani s prezimenima i svrstani pod različita naseljena mjesta krmpotskoga kraja. Dosta su zanimljivi podatci o depopulaciji područja Krmpota i kretanjima broja stanovništva kroz različita povijesna razdoblja. Neke obiteljske grane pojedinih krmpotskih obitelji, odnosno prezimena su za različite zasluge, posebice vojničke, promaknute u plemićki stalež pa su u knjizi navedeni njihovi grbovi s  međunarodnim heraldičkim opisom. Navedene su mnogobrojne već zaboravljene pjesme koje su se pjevale u različitim prigodama te su na taj način otrgnute od zaborava.

SIROMAŠTVO U FUNKCIJI DEPOPULACIJE

Krmpote su nakon Drugog svjetskog rata bile u sastavu općine Crikvenica i kotara Rijeka, te je ovaj kraj u svakom pogledu bio zapostavljen jer nije bilo gotovo nikakvih ulaganja u gospodarske subjekte i infrastrukturu pa se veliki broj Krmpoćana iseljava u Senj, Novi Vinodolski, Crikvenicu i Rijeku te u mnoga druga razvijenija i prosperitetnija industrijska središta u Hrvatskoj i u europske i prekomorske zemlje. Depopulacija stanovništva krmpotskoga kraja vidljiva je danas na svakom koraku, jer su mnogobrojna sela opustjela i zarasla u korov, ali je vidljivo da se u zadnje vrijeme ljudi povremeno vraćaju i obnavljaju svoje starine. Broj stalnih stanovnika danas je malen u gotovo svim naseljenim mjestima, ali se tijekom ljeta broj znatno povećava jer se mnogi vraćaju u rodni zavičaj. Autor je posebno obradio turističko i ribarsko mjesto Klenovicu,  koja se kroz dugu povijest ne može odvojeno promatrati bez krmpotskoga kraja i često je gotovo u svemu dijelila sudbinu svoga zaleđa. Knjiga nastoji na znanstveno utemeljenim činjenicama skrenuti pozornost na istraživanje zavičajne povijesti te napisati popularnu knjigu-monografiju, prihvatljivu širem čitateljskom krugu iz svih slojeva pučanstva, a za one zahtjevnije čitatelje navode se na kraju knjige vrela i korištena literatura, na temelju čega čitatelji mogu proširiti svoje spoznaje o ovome kraju. Kako navodi autor, nije zadaća povjesničara davati nikakve prognoze za budućnost, nego na temelju relevantnih povijesnih vrela i literature objektivno prikazati povijest ovoga zanimljivog kraja naše domovine. T

 

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 23 kolovoza, 2014, 13:32

  O pikanterijama koje baš i nisu za javnost a koje su se zbivale u jednoj Vili na riječkom predjelu BIVIO naravno neću a sve znam stoga jer sam bio zadužen za njihovu osobnu sigurnost kao i svih onih koji su decenijama u toj Vili provodili svoje slobodno a i službeno vrijeme.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 23 kolovoza, 2014, 13:27

  Ipak još jedna šaljiva istina a to je da su pomenuta imena uz neka izostavljena a na čelu sa Marijanom Kalanjem bili nazivani “JANJEĆA BRIGADA”.i to ne sasvim slučajno.Oni su naime učestalo, službeno obilazili šire područje od Like,Korduna pa ovamo do Veljuna ,Krasnog Polja,preko Batera ;Ledenica,Francikovca pogotovo žderući netom u njihovu čast zaklanu janjad sa ražnja te su prespavavši negdje idući dan završili u Kalanjevoj rodnoj Klenovici gdje su ih ribari dočekivali sa brudetom i ostalim morskim plodovima.Eto nekad bilo i ostalo zbilježeno.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 23 kolovoza, 2014, 13:14

  Vrlo bih lako sada ,slijedeći svoje misli ,krenuo opisivati političke kao i koruptivne relacije gore pomenutih uz dodatak imena pok. prof.Nede Andrić kao i još mnogih no to bi me odvelo u mnoge situacije kao i u grad Bakar odn. način na koji je nastala ,utemeljena tadašnja KOKSARA najveći zagađivač ikad viđen u Jadranskome moru kao i sve ono što su službe stim u svezi operativno provodile u to vrijeme.Ipak tajna bila ,tajna i ostala.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 23 kolovoza, 2014, 13:02

  >>>No kao takav vrli radnik drug Marijan Kalanj pustio je pozitivan dojam kod starešina u komitetu u Rijeci i bio preporučen kod druga Tita i ovaj ga je sponzorirao kao perspektivnog kadra i vrlog omladinca te je kasnije godinama obnašao najviše političke rukovodne funkcije u gradu Rijeci a uz pomoć Savke Dabčević Kučar kao i Dragutina Haramije vedrio i oblačio cijelim liburnijskim krajem.Istini za volju znao sam ga sretati u “novoj” zgradi tadašnjeg SUP.a u Rijeci i to na 5. katu.Oni koji su u to vrijeme bili u službi na tome 5. katu “nove zgrade” znati će da pišem iz vlastitoga iskustva.Ovom prilikom POZDRAV svim tadašnjim kolegama iz SDB centrale Rijeka posebice mojem mentoru koji je eto već dugo godina na gradskome groblju Trsat.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 23 kolovoza, 2014, 12:48

  Krmpote Gornje i Donje ,Alan,Klenovica jesu mikro regija sa izrazito ustaničkim partizanskim obiležljima.Neznam dal je još uvijek tamo gore usred šume onaj partizanski avion sa crvenom zvijezdom kojega su tamošnji žitelji ljubomorno čuvali, čuvajući tako bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti .Ima dole u Klenovici interesantan lik po imenu Marijan Kalanj koji je bio šljaker u brodogradilištu “Viktor Lenac” u Kraljevici.Isti je drug za vrijeme radnoga vremena rado išao među željezne konstrukcije odspavati koju uru pa su mu jednom zgodom okovane radničke cipele zavarili za istu konstrukciju.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code