POKOPI KOMUNISTIČKIH ŽRTAVA SE PREŠUĆUJU

POKOPI KOMUNISTIČKIH ŽRTAVA SE PREŠUĆUJU

15. lipnja, 2022.

 

Događaj ima širu, nacionalnu dimenziju, pa i europsku. Činjenica je da režim nastoji ovaj događaj što je moguće bolje sakriti od hrvatskoga naroda po istom onom obrascu po kojemu je najveći sprovod u Hrvata i ukop ekshumiranih žrtava u Maclju, njih tisuću sto i šezdeset i tri, koji je uspio svojedobno (2005. godine) sakriti od hrvatske i svjetske javnosti.
Poštovani čitatelji, zamislite sad da u Jasenovcu pronađu 133 posmrtna ostatka, kakav bi to „dernek“ (S. Mesić) bio i tko bi sve došao „zapaliti svijeću i položiti vijenac“

Napisao: Nenad Piskač/ “Hrvatsko nebo”

Dolina Save veliko je i neistraženo grobište žrtava jugokomunističkoga poslijeratnog terora. Polako umiru i posljednji živi svjedoci. Mislili smo da će uspostavom pune hrvatske državnosti doći i do osvjetljavanja komunističkoga totalitarizma kao i do osvjetljavanja njegovih žrtava. U Maclju, primjerice, započela su iskapanja u „Titovu lovištu“, pa kad su postali očiglednim nesagledivi razmjeri zločina, odmah su zaustavljena daljnja istraživanja.

Prije dvije godine u svibnju na lokaciji Prudnice (općina Brdovec, Zagrebačka županija, desetak kilometara zapadno od Zagreba), nedaleko državne granice između Hrvatske i Slovenije, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka iz neobilježena grobišta. Riječ je o iskopu masovne grobnice dimenzije 20,3 metra duljine i 3,2 metra širine. Samo iz tog stratišta iskopani su posmrtni ostatci stotinu trideset i tri žrtve. Ostale lokacije u blizini ostale su nedirnute.

Događaj ne treba prešutjeti

Po nekoj čudnoj logici hrvatskoga višestranačja iskapanja žrtava komunističkoga terora pripala su u mjerodavnost Ministarstva hrvatskih branitelja. Što pak imaju hrvatski branitelji iz Domovinskoga rata s komunističkim zločinima i žrtvama njihove revolucije, zdravome razumu teško je racionalno objasniti.

Prema usmenoj informaciji koju dobih privatnim kanalima posljednji ispraćaj i pokop održao se u utorak, 24. svibnja 2022. u 15 sati na groblju u Laduču uz kapelu sv. Leonarda, koja spada u župu sv. Vida mučenika iz Brdovca. Adresu zupa-brdovec.hr nisam uspio otvoriti, ali jesam facebook stranicu župe, na kojoj nisam pronašao nikakvu informaciju o događaju.

Naime, kaj. Sjetih se udruge Hrvatski domobran i njezina predsjednika g. Ivana Vukelića. Nazvao sam ga  i pitao o istinitosti informacije. Potvrdio mi je kad je bio  posljednji ispraćaj na groblju u Laduču. Saznah da je mijenjana satnica ukopa i to nakon što je g. Vukelić svojim privatnim kanalima obavijestio članstvo Udruge, pa je morao zbog promjene demantirati prvotnu informaciju i ponovo informirati članstvo. Saznah nadalje da je g. Vukelić, predsjednik Hrvatskog domobrana na nacionalnoj razini, dobio službeni poziv od Općine Brdovec, no u protokolu nije predviđen kao govornik. Potvrdio mi je da mu je dopušteno sudjelovati u polaganju vijenaca.

Za nepokorene Hrvate

U kratkom razgovoru složismo se oko dvije nedvojbene činjenice: Bio je to najveći sprovod u našemu kraju otkad je pisane povijesti Brdovca, drugo, učinjeno je sve da na sprovod dođe što manje hrvatskih državljana i rodbine pobijenih poslije „oslobođenja“. O medijskoj šutnji, guranju pod tepih i ignoriranju ovoga događaja, dakako, raspravit ćemo poslije ukopa. I treće, dogovorismo se da se vidimo na ispraćaju i ukopu bez obzira hoće li ili ne će biti zatvoren promet prema groblju u Laduču.

Portal hrvatskonebo.org jedan je od rijetkih medija, ako ne i jedini, koji je prenio  točnu informaciju o najvećem ukopu u povijesti brdovečkoga kraja. Događaj ima širu, nacionalnu dimenziju, pa i europsku. Činjenica je da režim nastoji ovaj događaj što je moguće bolje sakriti od hrvatskoga naroda po istom onom obrascu po kojemu je najveći sprovod u Hrvata i ukop ekshumiranih žrtava u Maclju, njih tisuću sto i šezdeset i tri, koji je uspio svojedobno (2005. godine) sakriti od hrvatske i svjetske javnosti.

Ove 133 žrtve jugokomunističkoga totalitarizma i „boraca NOR-a“, te žrtve, kao i one još neekshumirane, u slobodnoj Hrvatskoj, članici EU, nisu zaslužile orkestriranu medijsku ogluhu i ignoriranje. Neka počivaju u miru Božjem, bez obzira na to što protokol ne predviđa dolazak predsjednika Vlade, Sabora, Države…Poštovani čitatelji, zamislite sad da u Jasenovcu pronađu 133 posmrtna ostatka, kakav bi to „dernek“ (S. Mesić) bio i tko bi sve došao „zapaliti svijeću i položiti vijenac“. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code