POKOPAN ANTE GLIBOTA

POKOPAN ANTE GLIBOTA

7. rujna, 2020.

 

 

U svom rodnom selu Slivno pokraj Imotskog, u nedjelju, 6. rujna, u krugu obitelji, pokopan je Ante Glibota, koji je umro u Parizu 28. kolovoza 2020.

Riječ je o iznimnom hrvatskom domoljubu, koji je čitav svoj život utkao u doprinos stvaranja hrvatske države.

Bio je najmlađi u grupi lučonoša i posljednji preživjeli iz grupe hrvatskih intelektualaca zatvorenih i optuženih za kontrarevolucionarnu aktivnost 11. siječnja 1972. u zajednici sa Tuđmanom, Veselicom, Pavletićem, Gotovcom, Đodanom, Šošićem, Komaricom, Ivičevićem…grupe kojoj su mediji dali sa pravom ime ¨Apostoli hrvatske državnosti“, koja je na određen i precizan način već tada od davne 1968-1972 trasirala natpisima, riječju, intelektualnim zanosom i akcijama što su temeljna stremljenja i interes hrvatskog naroda: hrvatska državna samostalnost! To su ciljevi koje je hrvatski narod potvrdio i kroz pravedni Domovinski rat, izvojevaši nakon agresije JNA i Srbije pobjedu nad srpsko-četničkom soldateskom.

Svojim perom i rječju oštrim sintetičkim zapažanjima,  svakim je danom  ukazivao na temeljne probleme hrvatskog društva, imajući uvijek u vidu javni interes iznad onih partikularnih ili interesnih grupa, pa je i na taj način pokazivao  svoj permanentni interes za temeljna nerazrješena pitanja i zavrzlame, novostvorene hrvatske države, ali istovremeno ukazivao i na moguća rješenja izlaska iz krize i postavljanja čvrstih temelja za hrvatsku državnu budućnost.

Od 2016. Ante Glibota je bio i potpredsjednika Europske Akademije Znanosti Umjetnosti i Književnosti (EASAL), iz Pariza, čiji je bio redoviti član od 2004. godine i dopisni član od 1986.

Dobitnik je više odličja i priznanja, a predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata dodijelili su mu (2012.) u Zagrebu i Veliku zlatnu plaketu- Da se ne zaboravi te priznanje Osoba godine (2017.).

Mladen Pavković  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code